News

Război în Ucraina, ziua 657. Zelenski s-a întors în SUA, după aproape trei luni / Putin, noi declarații: „Ei nu au viitor, dar noi avem”. Update

Război în Ucraina, ziua 657. Președintele Vladimir Putin a făcut noi declarații, la Kremlin: „Planurile noastre merg din ce în ce mai bine”
12.12.2023 | 10:51
Razboi in Ucraina ziua 657 Zelenski sa intors in SUA dupa aproape trei luni  Putin noi declaratii Ei nu au viitor dar noi avem Update
Război în Ucraina, ziua 657. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
12-12-2023
09:08

Zelenski a revenit în SUA, pentru a cere ajutor împotriva Rusiei

În urmă cu trei luni, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a mers la Washington și le-a spus politicienilor americani: “Dacă nu primim ajutor, vom pierde războiul”. Doar 11 săptămâni mai târziu, Zelenski s-a întors la Washington, deoarece avertismentul său pare să nu fi avut efect.

Membrii Congresului SUA, cu care se va întâlni, nu au fost dispuși să aprobe până acum fonduri suplimentare pentru a trimite mai multe arme în Ucraina.

Într-o aluzie la disputele din Congres privind alocarea ajutorului, Zelenski a subliniat că este “crucial ca politica să nu-i trădeze pe soldaţi”.

“Permiteţi-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate de la Capitol Hill (Congresul SUA – n.r.), acela este doar Putin şi clica sa bolnavă”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean este invitat marţi la întâlniri la Casa Albă şi cu membri ai Congresului, în condiţiile în care mulţi congresmeni republicani au pus la îndoială continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

În timpul vizitei sale, preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu directori ai companiilor americane din domeniul apărării. Zelenski a vorbit despre ideea înfiinţării unui centru de apărare în Europa, care va fi localizat în Ucraina, “deoarece ţara noastră are o mulţime de experienţă practică dobândită în timpul războiului”. Potrivit acestuia, pentru a pune în aplicare această idee, Ucraina este pregătită să adopte rapid toate deciziile necesare, să reducă birocraţia şi să plaseze comenzi.

“Suntem pregătiţi să acţionăm rapid şi am început deja să facem acest lucru, deoarece nu avem altă cale de a schimba sistemul, deoarece suntem în război”, a precizat preşedintele.

Război în Ucraina, ziua 657. La primele ore ale dimineții de luni, rușii au lansat rachete balistice asupra Kievului, din regiunea Briansk. Au fost doborâte opt, potrivit Forțelor Aeriene din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 657. Noi atacuri asupra Kievului

Un tânăr de 31 de ani a fost rănit și mai multe clădiri au fost avariate în urma atacului. Noi bombardamenre au avut loc și în Antonovka, o suburbie din Herson. Mai multe persoane au fost rănite, iar un bărbat de 69 de ani a murit.

ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin a ținut un discurs, luni, la Kremlin. Printre altele, liderul rus a vorbit și despre războiul din Ucraina. El a ținut să precizeze că ucrainenii nu au niciun viitor.

„Planurile noastre de apărare merg din ce în ce mai bine. Este evident. Industria noastră ia avânt, am început să producem de câteva ori mai mult (n.r. armament).

ADVERTISEMENT

Știu că încă nu ne ajung multe, dar ei (n.r. ucrainenii) rămân fără arme. Ei nu au niciun fundament. Când nu ai un fundament propriu, nu ai o ideologie proprie, nu ai industrie, nu ai bani proprii, nu ai nimic de-al tău, atunci nu ai viitor, dar noi avem”, a spus Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski a ajuns în SUA

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a ajuns, luni, în SUA, după o vizită în Argentina. El a fost invitat de președintele Joe Biden la Washington, cu scopul de a confirma, încă o dată, acordarea sprijinului pentru forțele Kievului.

ADVERTISEMENT

Marți dimineața, 12 decembrie, Zelenski va merge la Congres, cu scopul de a convinge să fie acordată în continuare asistența financiară, în războiul împotriva Rusiei. De la începutul invaziei, Congresul a aprobat alocarea a peste 110 miliarde de dolari.

Suedia a anunțat că va pregăti un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 1,4 miliarde de coroane suedeze, adică peste 120 de milioane de euro, pentru Ucraina. Acesta este cel mai mare ajutor pentru Kiev din partea suedezilor.

ADVERTISEMENT

Vestea a fost dată de premierul Ulf Kristersson și de ministrul pentru cooperare internațională și comerț exterior, Johann Forssell. Circa 79 de milioane de euro vor ajunge la Fondul de redresare a Ucrainei al Băncii Mondiale.

ADVERTISEMENT