News

Război în Ucraina, ziua 656. Volodimir Zelenski, discuție tensionată cu Viktor Orban. Premierul maghiar face lobby pentru oprirea ajutorului militar către Kiev

Începe o perioadă crucială pentru Ucraina. Marile puteri europene trebuie să se pună de acord dacă vor primi Kievul la masa negocierilor pentru intrarea în UE.
11.12.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 656 Volodimir Zelenski discutie tensionata cu Viktor Orban Premierul maghiar face lobby pentru oprirea ajutorului militar catre Kiev
Volodimir Zelenski a discutat timp de 20 de secunde cu premierul maghiar, Viktor Orban / Sursă foto: X / Maria Avdeeva
ADVERTISEMENT

În timp ce luptele continuă în estul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a fost prezent, duminică, la investirea președintelui argentinian Javier Milei.

Discuție aprinsă între Zelenski și Orban, la Buenos Aires

Evenimentul a avut loc la Buenos Aires, iar liderul de la Kiev a avut programate întâlniri cu șefi de stat din Ecuador, Paraguay și Uruguay, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT

Invitat la ceremonie a fost și premierul maghiar Viktor Orban, care a fost surprins de camerele de luat vederi discutând într-un ton deloc diplomatic cu Zelenski.

Imaginile au apărut pe canalul de Youtube al senatului argentinian, și preluate pe contul expertului de securitate Maria Avdeeva, deschis pe platforma X.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nu există informații referitoare la conținutul discuției dintre cei doi, însă din limbajul non-verbal reiese că întâlnirea nu a fost prea prietenoasă.

Premierul maghiar se opune aderării Ucrainei la UE

Săptămâna aceasta este programat summitul UE, unde se va discuta dacă se încep negocierile de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, conform recomandărilor Comisiei Europene. Pentru ca acest lucru să se întâmple, liderii europeni trebuie să voteze în unanimitate.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban a anunțat, însă, că se va opune acestui demers, și chiar a cerut ca problema aderării să nu fie pusă pe agenda summitului. El a spus că aderarea Ucrainei nu coincide cu interesele Ungariei și că ”nu există nicio decizie fără noi, noi suntem Uniunea”.

În urmă cu câteva zile, Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, a anunțat că va încerca să stabilească o întâlnire între șeful de la Kiev și Viktor Orban. În cadrul acestei întrevederi, Zelenski va încerca să-l convingă pe șeful Executivului de la Budapesta să nu se mai opună aderării Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Orban nu pare să fie dispus la concesii. El a amenințat că se va opune unui viitor sprijin de 50 de miliarde de euro, pe care UE vrea să-l acorde Ucrainei până în 2027.

De asemenea, publicația The Guradian a anunțat că ”aliații premierului maghiar, Viktor Orban”, se vor întâlni în spatele ușilor închise cu republicanii de la Washington, pentru a-i convinge ca SUA să înceteze ajutorul militar pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: