News

Război în Ucraina, ziua 675. Atac masiv al Kievului asupra orașului rusesc Belogorod, aproape de graniță. Rusia convoacă Consiliul de Securitate al ONU. Update

Război în Ucraina, ziua 675. Kievul atacă furibund teritoriul Rusiei, sunt morți și răniți. Președintele rus Vladimir Putin, pus în alertă
30.12.2023 | 10:53
Razboi in Ucraina ziua 675 Atac masiv al Kievului asupra orasului rusesc Belogorod aproape de granita Rusia convoaca Consiliul de Securitate al ONU Update
Război în Ucraina, ziua 675. Bilanțul atacurilor rusești ajunge la 30 de morți. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
30-12-2023
17:03

Mai multe lovituri ucrainene, potrivit Moscovei, au lovit sâmbătă orașul rus Belgorod. Riposta Kievului, în urma unor bombardamente intense pe teritoriul Ucrainei

14 persoane au murit și 108 au fost rănite într-un atentat atribuit Ucrainei sâmbătă la Belgorod, un oraș rusesc nu departe de graniță, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență din această țară, la o zi după lovituri masive asupra Ucrainei. „Potrivit celor mai recente informații, 12 adulți și doi copii au murit la Belgorod. În plus, 108 persoane, inclusiv 15 copii, au fost rănite”, a scris acesta pe Telegram. Imaginile publicate de autorități arată mașini în flăcări și clădiri cu geamurile sparte, raportează Le Parisien.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse, „președintele Vladimir Putin a fost informat despre atacul armatei ucrainene asupra zonelor rezidențiale din Belgorod”. Deocamdată, Ucraina nu a confirmat că se află în spatele acestor lovituri, dar Ministerul rus al Apărării a avertizat Kievul că acest atac nu va rămâne „nepedepsit”. 

“A fost un atac terorist deliberat, care a avut drept țintă civilii. Membrii Consiliului de Securitate au acum ocazia să își facă datoria și să evalueze corect pagubele provocate orașului rusesc Belgorog. Acest masacru nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Anterior, sâmbătă după-amiază, guvernatorul local din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că alte câteva lovituri au ucis patru persoane, inclusiv trei copii. Rusia a anunțat că a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului ucrainean. Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său. 

Ministerul rus al Apărării a raportat că sistemele de apărare aeriană au distrus 13 rachete deasupra acestei regiuni. De asemenea, acesta a anunțat că un total de 32 de drone ucrainene au fost neutralizate în sectoarele Briansk, Kursk și Orel, la nord de frontiera ucraineană, precum și la Moscova.

Belgorod se află la 80 km nord de orașul ucrainean Harkov, care a fost puternic lovit de forțele ruse vineri dimineață, potrivit autorităților ucrainene. Bilanțul acestor lovituri rusești a crescut la cel puțin 39 de morți, a anunțat sâmbătă pe rețelele de socializare președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

30-12-2023
09:00

Ucraina a lovit ținte din orașul Belgorod, în ripostă pentru bombardamentul de ieri

Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale antiaeriene au distrus vineri noaptea 13 rachete ucrainene deasupra regiunii Belgorod din sudul țării, iar guvernatorul regional a declarat că o persoană a fost ucisă și patru rănite în aceste incidente.

O declarație a ministerului a precizat că unitățile din regiunea Belgorod au zădărnicit “o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist”, 13 rachete fiind doborâte.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod de la granița cu Ucraina, a declarat că un bărbat a fost ucis când o casă a fost lovită. Patru persoane au fost tratate pentru răni. Zece case particulare au suferit pagube, iar alimentarea cu apă în orașul Belgorod a fost întreruptă, a declarat Gladkov.

Forțele armate ucrainene au postat pe Telegram o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind cerul deasupra Belgorodului, arătând cel puțin o clădire în flăcări.

În regiunea Briansk, guvernatorul Alexander Bogomaz a raportat cele șase drone doborâte în ceea ce el a descris drept “încă un atac terorist ucrainean zădărnicit”. El a spus că nu au existat victime.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că 32 de drone au fost doborâte peste noapte deasupra regiunilor Briansk, Oryol, Kursk și Moscova. Ministerul nu a furnizat informații privind pagubele sau victimele.

Rusia a declanșat cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei pe 29 decembrie, vizând mai multe regiuni ucrainene cu 158 de rachete și drone. Președintele Volodymir Zelenski a declarat că a fost “cel mai masiv atac”. Forțele aeriene au spus, de asemenea, că a fost “cel mai mare atac aerian”.

Ucraina a doborât 114 din cele 158 de rachete și drone rusești, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Printre țintele doborâte se numără 27 de drone de atac rusești Shahed și 87 de rachete de croazieră.

În total, Rusia a lansat 36 de drone, cel puțin 90 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55, opt rachete de croazieră Kh-22/Kh-32, 14 rachete balistice S-300/S-400/Iskander, precum și cinci rachete balistice Kinzhal, patru rachete antiradar și o rachetă de croazieră Kh-59.

Unii analiști militari spun că procentul ridicat al rachetelor rusești doborâte de către apărarea antiaeriană ucraineană arată că Rusia nu poate susține o campanie de bombardament în mod eficient.

“Rusia a luptat cu aproape tot ce are în arsenal”, a scris Zelensky pe Telegram în dimineața de după atac.

Război în Ucraina, ziua 675. Cel mai recent bilanțul al atacurilor rusești devastatoare de vineri, cu rachete și drone, anunță cel puțin 30 de morți și aproape 170 de răniți.

Război în Ucraina, ziua 675. Bilanțul atacurilor rusești ajunge la 30 de morți

Vineri, 29 decembrie, invadatorii ruși au declanșat cel mai puternic și sângeros atac aerian asupra Ucrainei din ultimele luni. Au fost vizate în principal ținte civile, iar numărul victimelor este unul semnificativ.

ADVERTISEMENT

Ihor Klimenko, ministrul de interne de la Kiev, informează că cel puțin 30 de persoane au fost ucise și peste 160 au fost rănite în recentul atac masiv al Rusiei asupra teritoriului Ucrainei. Potrivit oficialului, Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a reușit să salveze vineri 53 de persoane. Opt dintre oameni au fost scoși de sub dărâmături.

Ministrul ucrainean a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în eforturile de salvare. ”Din datele pe care le avem în prezent, 30 de persoane au fost ucise. Peste 160 au fost rănite în urma atacului masiv al Rusiei de vineri dimineață asupra teritoriului Ucrainei”, a adăugat Klimenko, citat de Ukrinform.

ADVERTISEMENT

Joe Biden avertizează: ”Putin trebuie oprit. Rusia, o amenințare la adresa întregii Europe”

În urmă cu 24 de ore, Rusia a lansat o vastă serie de lovituri aeriene asupra mai multor oraşe din Ucraina. Moscova a vizat în special capitala Kiev, precum şi Harkov (nord-est), Liov (vest) şi Odesa (sud).

În urma acestor distrugeri ale rușilor, de la Casa Albă a venit o reacție fermă de condamnare. Joe Biden a spus, într-o declarație de presă, că dictatorul rus Vladimir Putin nu și-a schimbat obiectivul în Ucraina și ”trebuie oprit”. În opinia liderului SUA, Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității întregii Europe.

ADVERTISEMENT

Peste noapte, Rusia a lansat cel mai mare asalt aerian asupra Ucrainei de la începutul acestui război. Acest bombardament masiv a folosit drone și rachete, inclusiv rachete cu capacitate hipersonică. Au fost lovite orașele și infrastructura civilă din toată Ucraina” a spus Biden.

Președintele Statelor Unite a menționat că bombardamentele invadatorilor ruși au vizat o maternitate, un centru comercial și zone rezidențiale – ucigând oameni nevinovați și rănind alți zeci.

ADVERTISEMENT

Este un memento dur pentru lume că, după aproape doi ani de la începutul acestui război devastator, obiectivul lui Putin rămâne neschimbat. El caută să distrugă Ucraina și să-i subjugă poporul. El trebuie oprit”, a mai spus Biden.

Oficialul de la Washington a adăugat că mizele acestei lupte se extind cu mult dincolo de Ucraina și afectează întreaga Alianță NATO, securitatea Europei și viitorul relației transatlantice.

Putin nu a încercat doar să distrugă Ucraina. El i-a amenințat și pe unii dintre aliații noștri NATO. Când dictatorilor și autocraților li se permite să se desfășoare în Europa, crește riscul ca Statele Unite să fie atrase direct în conflict”, a mai punctat Biden.

ADVERTISEMENT