Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizează că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se pregătească pentru un eventual război cu Rusia. Într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel, acesta s-a arătat îngrijorat de o escaladare a conflictului din Ucraina.
„Auzim ameninţări ale Kremlinului aproape zilnic (…). Trebuie să ţinem, aşadar, cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO (…). Trebuie se reînvăţăm să trăim cu pericolul”, avertizează el.
Cu toate acestea, chiar dacă un atac rus nu pare probabil „pentru moment” în viziunea sa, ministrul german avertizează aliaţii europeni că un conflict cu Rusia este foarte aproape, dar nu precizează public scenarii ale unui război direct cu Rusia.
„Experţii noştri se aşteaptă, peste cinci-opt ani, la o perioadă în care acest lucru este posibil”, avertizează Boris Pistorius.
„Trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a mai adăugat ministrul german.
Scenariul formulat de Statul Major ar fi alarmant, dar vine pe fondul unor îngrijorări puternice. Preşedintele Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, spune și el că se pregăteşte de eventualitatea unui război între NATO şi Rusia, în următorii 20 de ani.
El a subliniat că un eventual război nu va fi lansat niciodată de către NATO. „Noi nu căutăm să intrăm în conflict, dar dacă ei ne atacă, trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat amiralul olandez.
De asemnea, Rob Bauer este de părere că civilii trebuie să fie pregătiți de un astfel de conflict.
„Trebuie să aveţi apă, un radio şi o lanternă, pentru a fi siguri că supravieţuiţi în primele 36 de ore. Astfel de lucruri sunt simple, dar trebuie să începem de aici”, a îndemnat el, provocând numeroase comentarii pe reţele de socializare.
Recent, Republica Moldova a transmis că Rusia ar încerca să destabilizeze țara prin Transnistria, regiunea separatistă nerecunoscută. Tensiuni sunt și între Rusia şi ţările baltice, dar și cu Polonia de mai multe săptămâni.
Astfel, Polonia a decis să aloce anul acesta 4% din PIB pentru apărărare, iar țările baltice au anunţat în ultimele zile că vor ridica un sistem de apărare comun la frontiera cu Rusia.