Înfruntarea dintre Occident şi Kremlin este în ochii Beijingului un fel de repetiţie generală, a declarat directorul CIA, Bill Burns.
Burns a afirmat că invazia Ucrainei de către Rusia este urmărită cu atenţie de China, care va trage învăţăminte din acest conflict pentru a-şi adapta planurile de a prelua controlul Taiwanului.
“Conducătorii chinezi urmăresc cu atenţie învăţămintele pe care le pot trage de la situaţia din Ucraina în privinţa propriilor ambiţii şi Taiwanului”, a precizat şeful CIA.
Beijingul a fost surprins de rezistenţa societăţii ucrainene, a mai afirmat el, adăugând: “Cred că ei au fost surprinşi în special şi de felul în care Alianţa atlantică s-a unit pentru a impune sancţiuni economice Rusiei”.
Burns este de părere că liderii chinezi analizează “costurile şi consecinţele” unei eventuale folosiri a forţei pentru preluarea controlului Taiwanului.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că din oţelăria Azovstal din Mariupol au fost evacuaţi toţi civilii femei, bătrâni şi copii.
“Ordinul preşedintelui a fost îndeplinit. Această parte a operaţiunii umanitare Mariupol este completă”, a afirmat Vereşciuk.
Sâmbătă dimineaţă, existau indicii că în oţelărie se mai aflau peste 100 de civili, inclusiv copii, împreună cu câteva sute de soldaţi, mulţi dintre ei răniţi.
Rachetele ruseşti au vizat două locaţii în Sumî, un oraş din nordul Ucrainei, lângă graniţa cu Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi ruşi.
Atât guvernatorul local, Dmitro Zhivitskii, cât şi guvernatorul regiunii vecine ruse, Kursk, Roman Staraovoit, au declarat că un atac aerian rusesc a vizat oraşul Sumî.
Dmitro Zhivitskii a mai spus că un poliţist de frontieră a fost rănit în urma atacurilor.
Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Staraovoit, i-a asigurat pe locuitorii regiunii că nu se desfăşoară lupte pe teritoriul Rusiei şi că viaţa lor nu este în pericol.
El a adăugat: ”Aeronavele noastre acţionează asupra ţintelor terestre în teritoriul adiacent”.
Forţele terestre ruse s-au retras complet din regiunea Sumî la începutul lunii aprilie, după ce au avansat în anumite părţi ale regiunii la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie
O dronă de tip Bayraktar TB2 a forţelor ucrainene a distrus o altă navă rusească din clasa Serna, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.
Ukrainian Bayraktar TB2 destroyed another Russian ship. This time the landing craft of the “Serna” project. The traditional parade of the russian Black Sea fleet on May 9 this year will be held near Snake Island – at the bottom of the sea. pic.twitter.com/WYEPywmAwX
— Defence of Ukraine (@DefenceU) May 7, 2022
”Parada tradiţională a Flotei Ruse de la Marea Neagră de pe 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, va avea loc în apropiere de Insula Şerpilor, pe fundul mării”, se mai menţionează pe Twitter.
Rusia a lansat patru rachete de croazieră asupra orașului Odesa, situat în sudul țării. Chiar administrația militară ucraineană a anunțat atacul.
“Inamicul continuă nu doar distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci și presiunea psihică asupra populației civile”, a precizat Comandamentul Operațional sudic al armatei ucrainene.
De remarcat că, potrivit primelor informații, nu s-au înregistrat victime în urma tirului cu rachete de croazieră.
Administrația militară regională a postat, de asemenea, o înregistrare video realizată cu o dronă, despre care susține că surprinde un atac împotriva unei nave de patrulare rusești în Marea Neagră
Cel puţin unu dintre cele mai moderne tancuri ruseşti, T-90M, a fost distrus în războiul din Ucraina, iar conflictul afectează unele dintre cele mai capabile unităţi şi avansate capacităţi ale Rusiei, necesitând timp şi cheltuieli considerabile pentru a-şi reconstitui forţele armate, potrivit ultimului raport zilnic al Ministerului britanic al Apărării.
”Aproximativ 100 de tancuri de tip T-90M sunt în prezent în serviciu printre unităţile cele mai bine echipate ale Rusiei, inclusiv cele care luptă în Ucraina”, a subliniat ministerul britanic.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 07 May 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/cAYdsWHMvV
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/4z2cRVCJpf
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 7, 2022
”Blindajul consolidat al sistemului, conceput pentru a contracara armamentul antitanc, rămâne vulnerabil dacă nu este susţinut de alte elemente de forţă”, se mai precizează în comunicat.
”Conflictul din Ucraina afectează unele dintre cele mai capabile unităţi şi cele mai avansate capacităţi ale Rusiei. Rusia va necesita timp şi cheltuieli considerabile pentru a-şi reconstitui forţele armate în urma acestui conflict”, se mai menţionează în comunicat.
”Va fi deosebit de dificil să fie înlocuite echipamentele modernizate şi avansate din cauza sancţiunilor care restricţionează accesul Rusiei la componentele microelectronice critice”, se mai arată în comunicat.
În total, 10.257 de cazuri de presupuse crime de război comise de forţele ruse în Ucraina au fost înregistrate în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, iar 223 de copii au murit, a anunţat Procuratura Generală a Ucrainei
Alţi 633 de copii ar fi fost răniţi, potrivit Procuraturii Generale ucrainene.
Comunicatul anterior al Procuraturii de pe 1 mai releva că 219 de copii au fost ucişi şi alţi 404 răniţi de către trupele ruse în Ucraina.
Un înalt oficial al parlamentului rus a declarat că Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, vorbind într-o vizită în oraşul Herson, controlat de Moscova
„Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în acest sens. Nu va exista nicio întoarcere în trecut”, a spus Andrei Turchak, potrivit unui comunicat al partidului de guvernământ Rusia Unită.
„Vom trăi împreună, vom dezvolta această regiune bogată, bogată în moştenire istorică, bogată în oamenii care trăiesc aici”, a adăugat Turchak.
El a anunţat, de asemenea, deschiderea unui centru de ajutor umanitar în Herson, pentru livrarea de alimente, medicamente şi articole de bază.
Este pentru prima dată când un înalt oficial rus a indicat intenţiile Moscovei de a rămâne prezent pe teritoriul ucrainean.
Herson a fost primul oraş important care a căzut în mâinile forţelor ruse de la începutul invaziei lor militare în Ucraina, pe 24 februarie.
Operaţiunile de evacuare continuă din oraşul asediat din sud Mariupol, cu 40 de civili salvaţi, a confirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs naţional.
“Continuăm misiunea de evacuare din Mariupol, din Azovstal, cu medierea Naţiunilor Unite şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a spus el.
“Pe parcursul zilei, echipa noastră a organizat salvarea a peste 40 de civili – femei şi copii. Sperăm că în curând vor putea ajunge într-o zonă sigură după două luni de bombardamente în care au stat doar sub pământ – în adăposturi”, a afirmat Zelenski.
El a mai spus că lucrează “la opţiuni diplomatice pentru a ne salva armata care rămâne încă la Azovstal. Sunt implicaţi mediatori influenţi”.
Cea mai importantă știre din zona militară este cea despre lovirea încă unei nave rusești în Marea Neagră. Ultimul bilanțul publicat de armată avea, la capitolul „vase distruse/scufundate”, o navă în plus. Se bănuiește că ar fi vorba despre fregata Amiral Makarov, care ar fi fost lovită de cel puțin o rachetă antinavă Neptun. Sursa a indicat că, la scurt timp după aceea, la bordul navei a apărut un incendiu. Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că nu are informații referitoare la presupusul atac.
Rusia crede că poate să scape de acuzațiile pentru crimele de război comise în Ucraina amenințând cu un atac nuclear, consideră Volodimir Zelenski. „Este a 72-a zi a războiului şi deocamdată nu putem vedea niciun final şi nicio disponibilitate a părţii ruse de a-i pune capăt”, a mai spus președintele ucrainean.
Dar Rusia susține că nu va folosi armele atomice, Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexei Zaițev, a spus că țara sa nu va apela la armele nucleare în războiul din Ucraina.
În aprilie, directorul CIA spunea că „niciunul dintre noi nu poate privi relaxat ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”.
Un convoi umanitar a transportat vineri 50 de femei, copii și bătrâni, care se adăposteau în subteranele combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, potrivit unui anunț al vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, care a descris evacuarea ca „extrem de lentă”. Ea a acuzat Rusia de întârzierea eforturilor de evacuare prin violarea încetării locale a focului pentru a permite plecare civililor.
„Mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”, a mai spus Vereșciuk. Iar ministrul apărării de la Moscova a confirmat, separat, că 50 de civili au fost evacuați din Mariupol, vineri, și că operațiunea va continua și sâmbătă.
Dar regimentul Azov a acuzat armata rusă că a deschis focul în timpul evacuării civililor de la Azovstal. „În timpul încetării focului pe teritoriul uzinei Azovstal, o mașină a fost țintită de ruși cu o rachetă ghidată antitanc. Această mașină se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din fabrică”, a anunțat regimentul Azov pe Telegram. „Un luptător a fost ucis și șase au fost răniți”, a adăugat sursa citată.
Și, tot vineri, a avut loc un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Moscova a eliberat 41 de prizonieri de război și i-a înapoiat Ucrainei. Dintre aceștia, 28 sunt militari. Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a spus că este deosebit de mulțumitor faptul că un lider religios al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost eliberat. Comunicatul autorităților ucrainene nu a menționat însă nimic în legătură cu numărul de ruși eliberați în cadrul acestui schimb de prizonieri.