News

Război în Ucraina, ziua 769. Oficial al ocupației ruse în Lugansk, ucis într-un într-un atentat cu maşină-capcană. Update

Rusia atacă tot mai insistent pe frontul de est, însă regimul de la Kiev nu se teme că se poate confrunta cu un colaps al sistemului energetic.
02.04.2024 | 12:26
Razboi in Ucraina ziua 769 Oficial al ocupatiei ruse in Lugansk ucis intrun intrun atentat cu masinacapcana Update
Război în Ucraina, ziua 769. Ucraina nu se teme de un colaps al sistemului energetic, în ciuda atacurilor rusești. Foto: Defense of Ukraine X
ADVERTISEMENT
02-04-2024
09:28

Asasinat cu mașină-capcană, în regiunea Lugansk

Un asasinat cu mașină-capcană a avut loc în regiunea Lugansk, ocupată de ruși, potrivit autorităților de la Moscova. Cel care ar fi fost ucis este un oficial al Rusiei, Valeri Ceaika.

El a murit în urma unei explozii, prin „detonarea unui dispozitiv neidentificat” în mașină, la Starobilsk. Anchetatorii locali transmit că a fost deschisă o investigație privind „actul terorist”. „Camaradul nostru este mort”, a transmis pe Telegram şeful administraţiei municipale din Starobilsk Vladimir Cernev, conform News.ro.

Oficialul ocupației ruse în Lugansk, Valeri Ceaika, se afla la conducerea serviciilor administrative ale districtului Starobilsk. Amintim că regiunea ucraineană Lugansk este una dintre cele patru zone anexate de Rusia în septembrie 2022.

Volodimir Kudritski, șef al companiei naționale de rețea a Ucrainei, a anunțat că forțele ruse atacă zilnic centralele termice și hidroelectrice ucrainene, precum și rețelele principale. În consecință, cetățenii ucraineni sunt obișnuiți cu desele pene de curent din marile orașe.

Război în Ucraina, ziua 769. Ucraina nu se teme de un colaps al sistemului energetic

“Obiectivul lor este să impună întreruperi de curent în unele orașe mari ucrainene, iar scopul nostru este să prevenim acest lucru”, a declarat Kudritski pentru Reuters. Între timp, cel mai mare investitor din industria energetică din Ucraina, DTEK, a declarat că atacurile rușilor au deteriorat semnificativ 5 din 6 centrale electrice ale Ucrainei, care și-au pierdut 80% din capacitate.

ADVERTISEMENT

Între timp au apărut primele imagini cu un așa zis atac mecanizat la scară largă al Rusiei. Imaginile au fost publicat de o brigadă ucraineană cu descrierea ”nimic nu este imposibil pentru noi”. E neclar ce atac mecanizat este prezentat în aceste imagini, deși pare a fi vorba despre unul ”de amploare”, soldat cu un eșec.

Mai mult, pentru cei care speră că războiul va fi înghețat, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a transmis că Ucraina are nevoie de arme pentru că nu se pune problema negocierilor de pace.

ADVERTISEMENT

“Fără iluzii. Nu există un război pozițional fără avansare, dar cu o intensitate a luptelor este extrem de mare, nu există semne de înghețare”, a explicat consilierul. Mai mult, Podoliak a transmis un nou mesaj ironic cu Moscova drept țintă.

Rusia nu și-a rezolvat sarcinile de bază, printre care se numără distrugerea unui stat suveran, confiscarea și fixarea legală a teritoriilor străine, filtrarea/deportarea și uciderea unor grupuri mari de populație neloială.

ADVERTISEMENT

Războiul dintre Rusia și Ucraina nu are nicio șansă să fie înghețat

Să nu ne facem iluzii; nu va fi posibil să stăm și să așteptăm; va fi în continuare necesară extinderea dramatică a producției militare și saturarea Ucrainei cu o cantitate paritară de arme. Cu cât mai repede, cu atât mai eficient și cu atât mai bine va arăta situația”, a precizat consilierul președintelui Zelenski.

În acest context, Vladimir Putin a decis să mai trimită la război alți 150.000 de ruși, care vor fi recrutați până în 15 iulie 2024. Conform cifrelor oficiale avansate de ucraineni, aproximativ 500.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți pe câmpul de luptă, însă cifrele oficiale prezentate de Moscova sunt de 10 ori mai mici.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, specialiștii americani și europeni cred că ambele țări implicate în război au pierdut cel puțin 200.000 de soldați. Pierderile sunt mult mai greu de digerat pentru Ucraina, în condițiile în care Moscova are milioane de bărbați pe care e dispusă să-i trimită în tocătorul de carne din Ucraina.

ADVERTISEMENT