News

România, apărată de NATO. Klaus Iohannis subliniază crizele de securitate și războiul din Ucraina

România, apărată de 20 de ani de NATO. Klaus Iohannis vorbește de cel mai dificil context de securitate și de războiul început de Rusia în Ucraina
29.03.2024 | 10:10
Romania aparata de NATO Klaus Iohannis subliniaza crizele de securitate si razboiul din Ucraina
România și-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, spune Iohannis / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, un mesaj cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Șeful statului este și candidat oficial la conducerea Alienței, în condițiile în care mandatul secretarului general Jens Stoltenberg expiră la toamnă.

Iohannis: Traversăm un context extrem de complex

Klaus Iohannis a spus în mesajul său, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, că Alianța cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversează membrii săi.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, și apoi arborarea drapelului național la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care țara noastră este legată prin atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept.

NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm”, se arată în mesajul șefului statului.

ADVERTISEMENT

Crize de securitate, războiul din Ucraina

În cele două decenii care au trecut de la aderarea României, situația internațională de securitate s-a deteriorat, au apărut numeroase crize și, mai periculos, a început războiul brutal declanșat de Rusia în Ucraina.

„ În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaționale de securitate s-a înmulțit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Din 2004, țara noastră a contribuit la toate eforturile Alianței de asigurare a securității și a prosperității statelor membre. Pentru România, apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării și ai dezvoltării noastre economice”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Flancul Estic, consolidat de România

România este un partener solid al aliaților pe flancul estic al NATO, contribuind la un mediu de securitate, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu, a subliniat șeful statului.

„La două decenii după aderare, marcăm, totodată, rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securității și promovarea stabilității ca membru al NATO. Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră”, se arată în mesaj.

ADVERTISEMENT

Așa cum sublinia și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, România nu este doar un beneficiar cu și un furnizor de securitate la nivel regional dar și euroatlantic, inclusiv prin misiuni în cadrul NATO

„De-a lungul timpului, România și-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni și operațiuni NATO. Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianța”, a spus Iohannis.

Pentru a contracara „amenințările și provocările severe”, România va rămâne angajată și ancorată în cadrul NATO, „astfel încât Alianța să devină mai puternică, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor”, a mai transmis președintele.

ADVERTISEMENT