News

Război în Ucraina, ziua 754. Mai multe regiuni din Rusia, atacate în timpul alegerilor prezidențiale. Ambasadorul rus la București, convocat la MAE

Război în Ucraina, ziua 754. Kievul a lansat lovituri în mai multe regiuni din Rusia, în ultima zi a alegerilor prezidențiale.
18.03.2024 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 754 Mai multe regiuni din Rusia atacate in timpul alegerilor prezidentiale Ambasadorul rus la Bucuresti convocat la MAE
Război în Ucraina, ziua 754. colaj Fanatik/ Foto Hepta/Reuters
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 754. Au fost lovituri în mai multe regiuni din Rusia, în ultima zi a alegerilor prezidențiale. Dronele ucrainene au vizat opt regiuni din țara vecină. Orașul rusesc Belgorod, aflat la graniță cu Ucraina, a fost atacat cu rachete.

Război în Ucraina, ziua 754. Regiuni din Rusia, atacate în ultima zi a alegerilor prezidențiale

Două persoane au murit și trei au fost rănite. De asemenea, două rafinării de petrol Rosneft din regiunea Samara, au fost ținta atacului, potrivit oficialilor de la Moscova. Pe de altă parte, o sursă ucraineană susține că, de fapt, trei rafinării de petrol ar fi fost atacate, arată Reuters.

ADVERTISEMENT

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a declarat că „mașina de război rusă are vulnerabilități”. Liderul Kievului susține că forțele ucrainene pot atinge țintele propuse. „Sunt recunoscător Forțelor Armate ucrainene. Serviciului de Securitate al Ucrainei și Serviciului de Informații militare pentru capacitățile lor cu rază lungă.

Desigur, sunt recunoscător și industriei noastre de apărare. Tuturor celor care lucrează pentru a face Ucraina mai puternică. De acum înainte, Ucraina va avea întotdeauna propria sa forță de atac pe cer”, a declarat Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au doborât, duminică, 12 rachete lansate din Ucraina spre Belgorod. De altfel, timp de câteva ore au fost menținute restricții de zbor pe aeroporturile din Moscova.

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE, după declarațiile lui Zaharova despre tezaur

După declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la MAE. Oficialii și-au exprimat nemulțumirea față de „maniera deformată, trunchiată şi neconformă” cu privire la temele cu „relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”.

ADVERTISEMENT

Amintim că Maria Zaharova a declarat că România vrea să își rezolve probleme economice prin prisma Rusiei, după ce UE a cerut Moscovei să returneze tezaurul țării noastre. Ba chiar, purtătoarea de cuvânt a MAE rus susține că, de fapt, România ar avea datorii la Rusia.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineaţa zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse.

ADVERTISEMENT

Ambasadorului i-a fost transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”, a transmis MAE.

ADVERTISEMENT