News

Avion militar ucrainean, interceptat și aterizat la Bacău. MApN: ”Pilotul s-a pus la dispoziția autorităților române”

Un avion militar ucrainean a fost interceptat, joi dimineață, deasupra României. Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române l-au identificat și condus la Baza aeriană 95 din Bacău.
24.02.2022 | 09:58
Avion militar ucrainean interceptat si aterizat la Bacau MApN Pilotul sa pus la dispozitia autoritatilor romane
Avion militar ucrainean, deasupra României. A aterizat pe Aeroportul din Bacău. Sursa foto: Facebook MApN
ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Aeronava a fost interceptată, joi, în jurul orei  6:00 dimineața.

Două avionae F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Românez au constatat că este vorba despre un zbor neautorizat în partea de nord a țării și care se apropia de spaţiul aerian din Bacău.

ADVERTISEMENT

Aeronava militară ucraineană efectua un zbor neautorizat deasupra României

”Astăzi, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat, în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc”, informează MApN, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Aeronava militară ucraineană este un Suhoi 27, iar în aceste momente pilotul este în dispoziția autorităților din țara noastră, mai precizează MApN.

”Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.

ADVERTISEMENT

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații. Vom reveni cu detalii pe acest subiect, pe măsură ce acestea vor fi disponibile, mai precizează MApN.

MApN nu confirmă și prezența altor aeronave militare, pe alte aeroporturi din România

Totodată, mai sunt informații potrivit cărora alte avioane militare din Ucraina ar fi aterizat și pe alte aeroporturi din România. MApN, însă, nu confirmă acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Circulă deja în spațiul media informații nereale cu privire la alte aeronave ucrainene aflate în România, în afara celei de la Bacău, despre care v-am informat deja.

NU CONFIRMĂM niciun alt caz de aeronave ucrainene care ar fi pătruns în spațiul aerian național sau care ar fi aterizat pe alte aeroporturi.

Așadar: NU CONFIRMĂM cazurile semnalate la Câmpia Turzii, Cluj sau Timișoara. Vă adresăm rugămintea ca în această perioadă să vă informați din surse oficiale!”, a mai clarificat MApN.

Reamintim că războiul în Ucraina a început joi dimineață, după ora 5:00. Vladimir Putin a ordonat invazia trupelor sale în țara vecină cu pretextul protejării regiunilor separatiste, cărora le-a recunoscut independența zilele trecute, Donețk și Lugansk.

Între timp, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis sancțiuni Rusiei. Președintele României, Klaus Iohannis, va convoca CSAT la ora 11:00.

ADVERTISEMENT