News

Războiul dintre Hamas și Israel afectează deja economiile regionale. Avertismentul FMI

Conflictul Hamas-Israel are deja urmări în economiile țărilor vecine. Avertismentul directoarei FMI, Kristalina Georgieva, despre extinderea războiului
25.10.2023 | 18:17
Razboiul dintre Hamas si Israel afecteaza deja economiile regionale Avertismentul FMI
Rzboiul Hamas-Israel ar putea da o lovitură grea economiei mondiale în ansamblu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul care face ravagii de aproape trei săptămâni între Israel și Hamasul palestinian în Fâșia Gaza afectează deja economiile țărilor vecine, a declarat, miercuri, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI). „Uitați-vă la țările vecine: Egipt, Liban, Iordania, unde efectele sunt deja vizibile”, a declarat Kristalina Georgieva la un forum al investitorilor la Riad, în Arabia Saudită.

„Multă nervozitate într-o lume deja neliniștită”

Armata israeliană efectuează lovituri asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie, ca represalii la atacurile sângeroase ale comandourilor Hamas pe teritoriul israelian, cele mai sângeroase de la crearea Israelului în 1948.

ADVERTISEMENT

Potrivit Israelului, peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în aceste atacuri, iar aproximativ 220 de ostatici israelieni, străini și cu dublă cetățenie au fost luați ostatici. În Fâșia Gaza, peste 5.791 de persoane au fost ucise, dintre care 2.360 de copii, de la începutul războiului, potrivit Hamas (care a revizuit ulterior bilanțul) , mișcarea islamistă care controlează acest teritoriu palestinian din 2007.

Investitorii vor fi reticenți

Declarația Kristalinei Georgieva vine la o zi după ce, marți, la deschiderea forumului de la Riyad, înalți oficiali financiari au avertizat că războiul ar putea da o lovitură grea economiei mondiale în ansamblu. „Ceea ce vedem este mai multă nervozitate într-o lume deja neliniștită”, a declarat șeful FMI. „Există țări care depind de turism, iar incertitudinea este de rău augur pentru fluxurile turistice”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT

Descriind riscurile specifice pentru regiune, ea a subliniat că „investitorii vor fi reticenți în a merge în aceste țări, costul asigurărilor – dacă vreți să transportați bunuri – va crește și există riscul unei creșteri a numărului de refugiați în țările care găzduiesc deja mulți dintre ei”. Conferința Future Investment Initiative (FFI), cunoscută drept „Davosul deșertului”, este de obicei o ocazie pentru Arabia Saudită de a evidenția reformele economice, al căror succes depinde, potrivit oficialilor saudiți, de stabilitatea regională.

Arabia Saudită poate rezista la șocuri

În timp ce principalii vorbitori au discutat despre riscurile pe care actualele turbulențe regionale le prezintă pentru economie, alții au subliniat soliditatea economiei saudite. Principalul exportator de petrol din lume este capabil să reziste șocurilor și să finanțeze reformele datorită fondului său suveran de investiții bogat, Fondul de investiții publice din Arabia Saudită, scrie Le Journal de Montreal.

ADVERTISEMENT

Țara se lansează într-un vast program de reforme, numit Viziunea 2030 și inspirat de prințul moștenitor și conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, care vizează reducerea dependenței economiei de petrol. Programul urmărește să încurajeze tranziția către o economie mai diversificată în jurul unor proiecte majore, cum ar fi megaorașul futurist de 500 de miliarde de dolari cunoscut sub numele de NEOM.

„În Arabia Saudită, totul va merge înainte, iar companiile din țările occidentale, India și China nu vor renunța la piața saudită”, a declarat Naser al-Tamimi, specialist în Orientul Mijlociu la Institutul italian pentru Studii Politice Internaționale. „Aceasta este cea mai mare economie și cea mai mare piață de construcții din Orientul Mijlociu”, a subliniat el. La forumul de la Riad participă peste 6.000 de persoane, printre care finanțiști, lideri de afaceri și președinții Coreei de Sud, Kenyei și Rwandei, potrivit organizatorilor.

ADVERTISEMENT

Ajutorul ONU pentru Fâșia Gaza, amenințat de paralizie

Ministerul Sănătății din cadrul guvernării Hamas a anunțat, miercuri, că cel puțin 6.546 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza de la începutul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană. 2.704 copii se numără printre cei decedați, potrivit ministerului, care a anunțat, de asemenea, că 17.439 de persoane au fost rănite.

Bilanțul publicat miercuri a crescut cu peste 750 de morți față de ziua precedentă, în urma unei intensificări puternice a bombardamentelor israeliene din ultimele 24 de ore. Lipsa observatorilor independenți la fața locului și numărul mic de jurnaliști internaționali aflați în Gaza nu permit o mai mare certitudine în privința acestui bilanț, întrucât acesta provine dintr-o singură sursă, Hamas.

Supusă unei blocade israeliene de la preluarea puterii de către mișcarea islamistă Hamas în 2007, Fâșia Gaza se află din 9 octombrie în stare de „asediu total”, fără apă, electricitate sau alimente. Acest asediu asupra acestui teritoriu de 362 km2, unde locuiesc 2,4 milioane de persoane, a fost însoțit de bombardamente israeliene neîncetate asupra teritoriului, ca represalii la atacul terorist al Hamas de pe teritoriul său din 7 octombrie.

Netanyahu: „Avem o singură misiune, zdrobirea Hamas”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marți Consiliului de Securitate o „încetare umanitară imediată a focului” și a condamnat „încălcările evidente ale dreptului umanitar” în teritoriul palestinian, bombardat fără încetare și unde ajutoarele nu ajung decât puține. Spre iritarea Israelului, care i-a replicat, prin vocea ministrului de Externe, Eli Cohen: „Pe ce lume trăiți?”

Statele Unite consideră că o încetare a focului ar fi „doar în beneficiul Hamas”. Cu toate acestea, trebuie „luate în considerare” „pauzele umanitare” în timpul luptelor pentru a permite livrarea de ajutoare, a nuanțat secretarul american de Stat Antony Blinken în fața Consiliului de Securitate.

În timp ce președintele Joe Biden a estimat că livrarea ajutoarelor „nu este suficient de rapidă”. „Suntem înaintea următoarei etape, iar aceasta este pe drum (…) avem o singură misiune, aceea de a zdrobi Hamas”, a reafirmat marți premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața trupelor sale.

ADVERTISEMENT
Tags: