News

Cum a încercat prințul Mohammed bin Salman să depășească subiectul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi în timpul vizitei lui Biden

Vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită, forțată de contextul geopolitic actual, a avut un subiect fierbinte: uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi
16.07.2022 | 15:46
Cum a incercat printul Mohammed bin Salman sa depaseasca subiectul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi in timpul vizitei lui Biden
Subiectul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi a dus la răcirea relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Uciderea jurnalistul disident Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului Washington Post, pentru care serviciile secrete americane îl consideră vinovat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a reprezentat subiectul fierbinte al vizitei lui Biden la Riyadh.

Ce i-a transmis Mohammed bin Salman lui Biden

Potrivit unui oficial saudit, citat de Reuters, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman i-a transmis preşedintelui american Joe Biden că Arabia Saudită a acţionat pentru a preveni greşeli precum uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, dar că și Statele Unite au comis de asemenea greşeli, inclusiv în Irak.

ADVERTISEMENT

Mai mult, potrivit sursei citate, în timpul conversației de vineri dintre cei doi şefi de stat, liderul de facto al regatului a declarat că încercarea de a impune anumite valori cu forţa altor ţări s-ar putea întoarce împotriva Washingtonului.

De asemenea, prințul Mohammed bin Salman ar fi adus în discuție și moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh de la Al Jazeera, ucisă în timpul unui raid israelian în Cisiordania, dar și cazurile de tortură de la închisoarea Abu Ghraib din Irak.

ADVERTISEMENT

Biden a adus în discuție uciderea lui Jamal Khashoggi

Președintele american Joe Biden a spus că a abordat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în timpul unei întâlniri cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

Biden a mers în Arabia Saudită pentru a reface relațiile, după ce a promis anterior că va face țara un „paria” în ceea ce privește palmaresul în domeniul drepturilor omului. Liderul de la Casa Albă a precizat că i-a spus prințului saudit că uciderea din 2018 este „de o importanță vitală pentru mine și pentru Statele Unite”.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește uciderea lui Khashoggi, am ridicat subiectul la începutul întâlnirii, arătând clar ce credeam despre ea la momentul respectiv și ce cred despre asta acum”, a spus Biden într-o conferință de presă după întâlnirea de vineri.

„Am spus foarte simplu, „ca un președinte american să tacă cu privire la o problemă a drepturilor omului este în contradicție cu cine suntem și cine sunt eu. Voi apăra întotdeauna pentru valorile noastre”.

ADVERTISEMENT

Biden a spus că prințul moștenitor a susținut că „nu este personal responsabil” pentru uciderea ziaristului. „Am indicat că noi credem că este”, a spus președintele că a răspuns.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost acuzat de agențiile de informații americane că a aprobat uciderea jurnalistului în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Prințul a negat întotdeauna acuzațiile, iar procurorii saudiți au dat vina pe agenții saudiți „necinstiți”.

Într-un raport al serviciilor americane de informații, declasificat anul trecut, apare clar că acestea au ajuns la concluzia că prințul saudit a aprobat operațiunea „pentru capturarea sau uciderea” jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

„Analiza noastră arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi”, arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA.

ADVERTISEMENT