Sport

FCSB și CSA Steaua, din nou în război la tribunal! Luni se așteaptă decizia pentru palmares!

Al patrulea termen la Curtea de Apel în procesul pentru palmares între FCSB și Steaua are loc luni, 23 octombrie. FANATIK vă prezintă toate detaliile înainte de noua înfățișare.
23.10.2023 | 00:59
FCSB si CSA Steaua din nou in razboi la tribunal Luni se asteapta decizia pentru palmares
Luni, 2 octombrie, are loc al doilea termen al procesului pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT
22-10-2023
22:05

Șanse mari pentru verdict în procesul pentru palmares

Luni, de la ora 9:00, este programată a patra înfățișare în procesul pentru palmares. Curtea de apel mai are de luat o decizie extrem de importantă, în special pentru FCSB.

Judecătorii trebuie să răspundă la cererea conexă a avocaților FCSB, care vor ca echipei lui Gigi Becali să îi fie recunoscut palmaresul realizat în perioada 2003-2017. De partea cealaltă, Florin Talpan cere ca FCSB să fie lăsată fără trofeele câștigate în această perioadă. Asta pentru că a folosit abuziv marca Steaua în toată această perioadă. Așa cum s-a stabilit din precedentele decizii ale Instanței în această speță.

Există șanse mari ca verdictul de la Curtea de Apel să vină chiar luni și să nu mai avem parte de încă o amânare. Un indiciu în acest sens ar fi și perioada scurtă de amânare dictată la precdenta înfățișare, pe 16 octombrie.

16-10-2023
10:46

Curtea de Apel, o nouă amânare în procesul dintre CSA Steaua și FCSB

Luni, 16 octombrie, la Curtea de Apel București a avut loc a treia înfățișare din procesul dintre CSA Steaua și FCSB. Judecătorii au întârziat din nou verdictul în privința recunoașterii palmaresului realizat de FCSB în perioada 2003-2017. 

După termenul de luni, judecătorii au decis o amânare pentru o săptămână. Astfel, o nouă înfățișare, cea cu numărul 4, în procesul dintre FCSB și CSA Steaua va avea loc luni, 23 octombrie. 

„Tip soluție: Amână pronunţarea Solutia pe scurt: Amână pronunţarea la data de 23.10.2023. AMD/GV Document: Încheiere – Amânare ulterioară a pronunţării 16.10.2023”, se arată în decizia Curții de Apel București. 

„(n.r. cât se mai poate amâna?) Nu avem vreun orizont în sensul ăsta, dar probabil că e ultima amânare, fiind doar o săptămână”, a declarat președintele Asociației „Salvați Steaua”, Virgil Boglea.

16-10-2023
06:25

A început a treia înfățișare din procesul pentru palmaresul FCSB

Luni, 16 octombrie, este programată a treia înfățișare în procesul pentru palmaresul FCSB. ÎCCJ a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel pentru soluționarea cererii conexe a FCSB, în legătură cu palmaresul realizat în perioada 2003-2017.

Așa cum Instanța a stabilit deja, CSA Steaua, AFC Steaua și FCSB sunt trei echipe distincte, iar pentru primele două a fost clarificată situația palmaresului de către ÎCCJ. Astfel, CSA Steaua deține palmaresul pentru perioada 1947-1998, iar AFC Steaua, societate aflată în faliment, are palmaresul în perioada 1998-2003.

Judecătorii de la Curtea de Apel ar urma să decidă azi în privința FCSB. Mai exact, dacă vor recunoaște palmaresul realizat de această echipă în perioada 2003-2017. Florin Talpan, reprezentantul CSA Steaua, a cerut ca acest palmares să nu fie recunoscut. Pe motiv că FCSB a fost înscrisă ilegal în campionat în 2003 și s-a folosit ilegal de imaginea Stelei în perioada menționată.

FCSB și CSA Steaua își continuă „războiul” în instanță, iar Curtea de Apel are de luat o decizie importantă. Dacă recunoaște sau nu palmaresul FCSB pentru perioada 2003-2017. Primul termen a avut loc luni, 18 septembrie, când s-a decis o amânare pentru două săptămâni.

Urmează al doilea termen în procesul pentru palmares între FCSB şi CSA Steaua

Procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua a fost întors de ÎCCJ la Curtea de Apel pentru a se lua o decizie și la cererea conexă a celor de la FCSB. Cea care viza recunoașterea palmaresului din perioada 2003-2017. Florin Talpan a cerut anularea acestei bucăți din istoria FCSB pentru folosirea abuzivă a mărcii Steaua.

ADVERTISEMENT

Decizia Curții de Apel rămâne una extrem de importantă. O eventuală hotărâre nefavorabilă pentru FCSB ar lăsa echipa lui Gigi Becali fără niciun titlu în palmaresul oficial. Desigur, avocații FCSB ar face apel la un asemenea deznodământ. Ceea ce ar readuce cazul în fața judecătorilor de la ÎCCJ. O decizie favorabilă pentru FCSB în privința 2003-2017 ar putea încheia definitiv speța.

În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a interzis lui Gigi Becali să mai folosească marca Steaua. A fost doar începutul conflictului care durează de aproape 9 ani.

ADVERTISEMENT

Iar disputa pentru palmares a fost extrem de importantă pentru ambele părți. Luni, a doua înfățișare la Curtea de Apel după întoarcerea cazului de la ÎCCJ. Virgil Boglea, avocatul care apără interesele clubului lui Gigi Becali, s-a arătat circumspect. În direct la FANATIK SUPERLIGA, Boglea a anunțat că sunt șanse mari ca decizia să fie în favoarea celor de la CSA Steaua.

“Observând comportamentul instanţei, am toate suspiciunile că decizia va fi într-un sens. Avem o cerere de recuzare, să vedem dacă vom intra cu un alt complet de judecată”, a declarat Boglea. Cererea de recuzare avea să fie respinsă.

ADVERTISEMENT

Istoricul cazului:

  • decembrie 2014: ÎCCJ anulează marca “Steaua”, aparţinând lui Gigi Becali. Echipa trebuie să îşi schimbe sigla
  • decembrie 2016: Curtea de Apel îi interzice lui Gigi Becali folosirea numelui “Steaua”
  • 5 iulie 2019: CSA Steaua a câştigat la Tribunal, palmaresul echipei de la înfiinţare (1947) până în 2003
  • 28 iunie 2021: Curtea de Apel București a decis că palmaresul CSA Steaua este doar pentru perioada 1947 – 1998. Bucata 1998-2003 este a AFC Steaua, societate aflată în faliment.
  • 28 martie 2023: ÎCCJ a întors dosarul la Curtea de Apel pentru clarificări în privința perioadei 2003-2017

Ce ar însemna pentru FCSB dacă palmaresul din perioada 2003-2017 nu îi va fi recunoscut

FCSB ar putea primi o adevărată lovitură dacă palmaresul din perioada 2003-2017 nu îi va fi recunoscut. Clubul finanțat de Gigi Becali ar rămâne fără niciun titlu, ci doar cu trofeul Cupei României cucerit în sezonul 2019-2020.

ADVERTISEMENT

În perioada 2003-2017, FCSB a câștigat nu mai puțin de 5 titluri naționale, două Cupe ale României, două Cupe ale Ligii României și două Supercupe ale României.

La primul termen, avocații FCSB au prezentat un sondaj realizat de către Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Nu mai puțin de 49% dintre respondenți au considerat că FCSB este continuatoarea Stelei, în timp ce 8 procente au revenit celor de la CSA Steaua. Totuși, sondajul nu a fost admis ca probă.

Cum arată palmaresul CSA Steaua (1947-1998), conform deciziei de la Tribunal: 

  • 20 de titluri naționale
  • 20 de Cupe ale României
  • un trofeu al Cupei Campionilor Europeni
  • un trofeu al Supercupei Europei
  • 3 Supercupe ale României

Cum arată palmaresul AFC Steaua (1998-2003), conform deciziei de la Tribunal: 

  • un titlu național
  • o cupă a României
  • o Supercupă a României

Cum arată palmaresul FCSB dacă obține o decizie favorabilă la Curtea de Apel pentru perioada 2003-2017: 

  • 5 titluri naționale
  • 3 Cupe ale României
  • două Cupe ale Ligii
  • două Supercupe ale României
  • o Cupă a României (cucerită în 2020, singurul trofeu care rămâne în palmares și în cazul unei decizii nefavorabile)
ADVERTISEMENT
Tags:
1,98 este cota oferită de BETANO pentru pronosticul „ambele marchează” la meciul FCSB - FC Voluntari