Sport

Ipoteză șoc lansată de britanici: Răzvan Burleanu, candidat pentru postul de președinte UEFA!? Cum îl va da jos pe Aleksander Ceferin

Presa din Anglia scrie că Răzvan Burleanu s-a dezis de Aleksander Ceferin și este principalul favorit să-i ia locul slovenului la președinția UEFA.
11.12.2023 | 23:21
Ipoteza soc lansata de britanici Razvan Burleanu candidat pentru postul de presedinte UEFA Cum il va da jos pe Aleksander Ceferin
Presa din Anglia scrie că Răzvan Burleanu s-a dezis de Aleksander Ceferin și este principalul favorit să-i ia locul slovenului la președinția UEFA. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Actualul șef de la Casa Fotbalului a dat un prim semnal că nu mai este de acord cu actuala conducere a forului continental când a votat împotriva revenirii echipelor din Rusia și Belarus în competiții, măsură propusă de Ceferin.

Răzvan Burleanu, principalul favorit la funcția de președinte al UEFA

Cotidianul britanic The Independent a scris că există o opoziție clară în ceea ce privește schimbarea statutului UEFA pentru ca Aleksander Ceferin să candideze la un al treilea mandat de președinte, iar principalul nume vehiculat pentru preluarea funcției este cel al lui Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

Ceferin și aliații săi au vorbit de schimbarea statului UEFA la reuniunea Comitetului Executiv dinaintea tragerii la sorți a grupelor pentru Campionatul European din 2024. O astfel de decizie i-ar permite slovenului încă un mandat de 5 ani la cârma forului, până în 2031.

Doar că o astfel de hotărâre nu ar fi pe placul majorității conducătorilor de federații, care ar considera că ar fi o întoarcere nedemocratică la vremurile de demult. În aceste condiții, Ceferin ar avea o susținere destul de subțire

ADVERTISEMENT

Zvonurile l-ar indica pe David Gill, președintele federației din Anglia, ca fiind capul revoltei, însă sursa citată vorbește despre faptul că cei mai mulți îl văd acum pe Răzvan Burleanu ca fiind cea mai bună alegere pentru postul de președinte.

Ce i se reproșează lui Ceferin

Aleksander Ceferin este cel care a stabilit limita de 3 mandate, la primul lui Congres ca președinte UEFA. Primul lui mandat, început în septembrie 2016, a fost mai scurt decât unul obișnuit, de numai doi ani și jumătate, el fiind ales în funcție după suspendarea lui Michel Platini.

ADVERTISEMENT

Acesta este și argumentul de care slovenul vrea să se folosească, faptul că primul mandat nu a fost unul normal și nu ar trebui luat în calcul. El speră ca propunerea lui să fie votată la Congresul UEFA din februarie, care va avea loc la Paris. Ceferin are nevoie ca măcar 28 dintre cele 55 de țări membre să voteze ”pentru”.

Deși Ceferin a câștigat sprijinul popular pentru rezistența sa la Superliga Europeană, de atunci a existat sentimentul că mai multă putere a fost cedată marilor cluburi.  Au existat, de asemenea, critici interne pentru lipsa de viziune de ansamblu, lipsa de strategie sau previziune asupra unor probleme mari, cum ar fi efectul Ligii din Arabia Saudită.

ADVERTISEMENT

În acest context, Răzvan Burleanu este privit ca un administrator excelent și responsabil și care o legătură cu acest sport fiind fiul fostului fotbalist Gheorghe Burleanu. În vârstă de 39 de ani, el are o teză de doctorat pe management organizațional și a intrat în mai multe grupuri de lucru ale UEFA. Burleanu a fost ales membru al Consiliului FIFA în aprilie 2021.

ADVERTISEMENT