Sport

Răzvan Burleanu, prezență surpriză în prima etapă din SuperLiga Feminină. Echipa lui Hagi a făcut show

Răzvan Burleanu, președintele FRF, prezență de gală la prima etapă din SuperLiga Feminină. A fost, alături de Mihai Stoichiță, la CSM Alexandria - Farul 0-5.
27.08.2023 | 21:12
Razvan Burleanu prezenta surpriza in prima etapa din SuperLiga Feminina Echipa lui Hagi a facut show
Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță au fost prezenți la Turnu Măgurele la prima etapă din SuperLiga Feminină de fotbal. Sursă foto: captură Digi Sport
ADVERTISEMENT

SuperLiga Feminină a început cu mult entuziasm, după ce Superbet a devenit noul partener oficial al Federației Române de Fotbal. Cu Răzvan Burleanu, președintele FRF, prezent în Alexandria pentru a vedea de la fața locului cum se dezvoltă fotbalul feminin în România.

SuperLiga Feminină, debut în noul sezon cu „vizita surpriză” a lui Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță la Alexandria

Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță au fost prezenți la Turnu Măgurele la partida dintre CSM Alexandria și Farul Constanța, câștigată clar de „marinare”. Directorul tehnic al FRF preconizează un parcurs fulminant echipei lui Gică Hagi.

ADVERTISEMENT

„Un nou forma, SuperLiga cu 8 echipe. Asta duce la o densitate a jocurilor de calitate, pentru că sunt cele mai bune echipe și cele mai bine utilate. Văd că a apărut Gică Hagi cu ambiție uriașă de a crea o echipă și în zona Constanței foarte competitivă.

Are foarte multe jucătoare pe la loturile naționale. Crește și copiluțele lui, pentru că la Constanța a mai fost un club, CFR. Creștea copile pentru țară, acum își iau zborul către Hagi”, a explicat Mihai Stoichiță pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

După ce a creat cea mai puternică academie din România, Hagi vrea să fie noul pol de putere și la fotbal feminin: „E foarte frumos și văd că ambițiile lui sunt foarte mari. Farul e o echipă care va pune probleme și se va bate la primele locuri. Și pentru prima oară! E specific lui Hagi și a zonei, să fie învingător și să creeze o echipă competitivă. Din ce am văzut eu acolo au viitor și perspective să se bată”.

Mihai Stoichiță, cu cifrele în față: „În 8 ani, am ajuns de la 600 la 60.000 de jucătoare!”

Mihai Stoichiță a dezvăluit că fotbalul feminin a luat o amploare foarte mare chiar și în România: Viitorul este și astăzi. Dacă îți spun ceva acuma poate nici nu mă crezi. Când a venit la FRF administrația Burleanu, erau vreo 600 de jucătoare în toată țara. Știi câte avem acum? 60.000! Tot fenomenul. Și asta în doar 8 ani, deci o creștere de 100%!”.

ADVERTISEMENT

Directorul tehnic al FRF e însă de părere că mai este nevoie de timp: „E normal că trebuie să îți creezi acum și un CV și asta vine după ani de muncă și de educație. Mă uitam și la echipa Alexandriei. Cei de-acolo abia au început și să aibă răbdare să le crească echipe.

Mihai Stoichiță la meciul CSM Alexandria - Farul Constanța 0-5
Mihai Stoichiță la meciul CSM Alexandria – Farul Constanța 0-5

Sunt foarte tinere. Nu se poate face totul de pe o zi pe alta. Ciclul formării unui fotbalist sau fotbaliste este același! Ani și ani de sacrificii și muncă, motricitate și dezvoltare fizică. Nu se învață ca alfabetul”. 

ADVERTISEMENT

Mihai Stoichiță, răspuns pentru Gigi Becali și ceilalți contestatari ai fotbalului feminin: „Viitorul ne va spune cine are dreptate”

Oficialul FRF a remarcat că tribunele sunt din ce în ce mai animate și la meciurile fetelor: „Și interesul e din ce în ce mai mare. S-a văzut și la acest meci în tribune că numărul spectatorilor a fost destul de mare. Nu este o curiozitate, este un spectacol în sine, care atrage de multe ori aplauze la scenă deschisă, chit că erau de la Alexandria sau de la Hagi. Au fost faze foarte spectaculoase”.

Rezultatele încep să se vadă și la nivel de echipă națională: „Numai suntem echipa aia care pierdeam la scor cu nu știu ce echipă din liga a treia europeană! Am început să avem regulat rezultate bune cu echipele care sunt în competiție cu noi și același nivel de dezvoltare și am început să ciupim și de la cei puternici câte un punct. Asta spune foarte mult! O să vină vremea când o să îi batem!”.

Stoichiță le-a răspuns indirect și celor care critică FRF, patronul FCSB fiind cel mai mare contestatar al fotbalui feminin: „Nu vreau să comentez ce spune domnul Becali sau alții. Fiecare e liber să aibă părerea lui. În general suntem oameni care își urmăresc ideile și ceea ce vor să pună în aplicare. Viitorul va demonstra cine are dreptate. Cei care vor să dezvolte fotbalul ăsta sau cei care vor efectiv să îl oprească?!

Atât timp cât americanii, norvegienii, suedezii, danezii, englezii, francezii, portughezii, spanioli, toate țările care au fotbal dezvoltat la nivel masculin încearcă să dezvolte și la nivel feminin și cred că sunt exemple de urmat, nu? Nu cred că ar trebui să mergem în altă parte, ci pe drumul pe care ni-l arată cei mai buni”.

România ar putea organiza un turneu final și la fete: „Pe viitor de ce nu?!”

Președintele FRF rămâne fidel convingerilor sale și are planuri mari legate de fotbalul feminin: „Domnul Burleanu a fost încântat de meci. El și-a exprima întotdeauna părerea din momentul în care a dat imboldul pentru dezvoltarea acestei zone. Proiectul de viitor este dezvoltarea centrelor de copile și junioare, dezvoltarea de academii la acest nivel și profesionalizarea zonei de fotbal feminin din România. Asta e cel mai important. De aici ne vom trage seva la loturile naționale”.

Răzvan Burleanu, la prima etapă din SuperLiga Feminină
Răzvan Burleanu, alături de Augustin Ioan, viceprimarul Alexandriei și de Bogdan Ciobanu, președintele CSM Alexandria. Sursă foto: Facebook CSM Alexandria

Cel mai bun exemplu este Gheorghe Hagi, care vrea să facă cea mai puternică școală de fotbal feminin: „O să facă o acadamie pentru fete cum a făcut și pentru băieți! Timișoara e interesată de acest lucru, Clujul, Miercurea Ciuc, Bistrița care vine tare din urmă. Să urmăriți echipa asta din Bistrița. Sunt multe jucătoare talente la loturile naționale U15, U17, U19”.

Mihai Stoichiță nu exclude posibilitatea ca România să organizeze un Campionat European sau un Campionat Mondial de fotbal feminin: „E posibil pe viitor să aducem și un turneu final feminin în România. De ce nu? Atâta timp cât îl avem pe Răzvan Burleanu reprezentant la FIFA și UEFA, eu cred că se poate. Dacă am avut turnee finale la nivel masculin în România. 

Este un pas înainte venirea noului sponsor în campionatul de fotbal feminin. Puterea materială, investiția, atrage după sine și ridicarea nivelului competiției. Deci cred că e poate cel mai înalt nivel de până acum. Implicit va crește și echipa națională. Asta e valabil și la băieți și la fete”. 

ADVERTISEMENT