Life

Răzvan Raț, fostul căpitan al Naționalei României, atrage atenția tinerei generații: “Banii și faima sunt periculoase”

Răzvan Raț, juratul de la Imperiul Leilor și fostul căpitan al Naționalei României, face dezvăluiri despre lucrurile greșite din fotbal și despre mirajul performanței.
13.03.2024 | 15:30
Razvan Rat fostul capitan al Nationalei Romaniei atrage atentia tinerei generatii Banii si faima sunt periculoase
Răzvan Raț, dezvăluiri despre fotbal si viață personală. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Răzvan Raț, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a României, vorbește despre combinația dintre bani și faimă, una extrem de periculoasă după părerea lui.

Răzvan Raț, dezvăluiri tulburătoare despre lumea fotbalului

Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, fostul căpitan al Naționalei, Răzvan Raț de la Imperiul Leilor ne spune ce preț a trebuit să plătească pentru succesul pe care l-a avut. Recunoaște că și în fotbal, la fel ca în alte domenii, invidia și oamenii, în general, cam strică tot. Fostul căpitan al echipei naționale de fotbal ne spune ce sumă de bani a câștigat prima dată în viață și ce sacrificii a trebuit să facă pentru performanță.

ADVERTISEMENT

Răzvan Raț s-a născut la Piatra Olt și este un mare fotbalist român care a evoluat și la clubul spaniol Rayo Vallecano din La Liga. Cele mai mari performanțe le-a obținut la clubul Șahtior Donețk din Ucraina, unde a activat timp de 10 ani cucerind numeroase titluri.

Răzvan Raț: “Cred că am fost norocos”

Lumea sportului nu e una ușoară. Apar disensiuni de la bani, antipatii de la tot felul de lucruri. Cum ai reușit să depășești greutățile?

ADVERTISEMENT

-Din punct de vedere al plății la timp, dacă la asta te referi, cred că am fost norocos, mereu am primit banii la timp. Dacă te referi însă la partea de prieteni, invidie și oameni în general, atunci e povestea clasică. Pe lângă oamenii care câștigă bine și pe deasupra sunt și cunoscuți sau faimoși, tot timpul se va strânge lume mai mult sau mai puțin corectă în intențiile reale.

Există vreo persoană din această lume care îți este cel mai bun prieten? Dar cineva cu care nu ai reușit, niciodată, să ajungi la un numitor comun?

ADVERTISEMENT

-În afară de soția mea, mai am un prieten de la vârsta de 8 ani pe care îl consider frate. În același timp au existat multe persoane cu care nu am rezonat și pur și simplu i-am evitat. Sunt un tip sociabil, dar nu e obligatoriu să fiu pe aceeași lungime de undă cu toată lumea.

“Există mirajul performanței”

Dacă pe vremea ta fotbalul se făcea pentru că doreai, visai, munceai, acum banii au devenit mai importanți în luarea deciziilor?

ADVERTISEMENT

-În primul rând nu sunt așa bătrân (râde, n.red.). Referitor la întrebarea ta, la început pentru orice copil care se apucă de fotbal există mirajul performanței. A ceea ce vede la TV în primul rând și e mânat de dorința de a ajunge acolo. Odată cu trecerea timpului, atunci când fotbalul devine o meserie, banii devin o necesitate ca pentru toată lumea de altfel.

10 ani la Șahtior Donețk. Care a fost cea mai mare realizare a ta și cea mai mare dezamăgire în acești 10 ani?

-Cea mai mare realizare din punct de vedere sportiv a fost câștigarea cupei UEFA. Iar cea mai mare dezamăgire a fost faptul că îmi propusesem să joc o finală de Champions League și am ajuns doar în sferturi.

“Banii împreună cu faima sunt o combinație periculoasă”

A existat vreun moment când celebritatea ți-a luat mințile? Când ai uitat cine ești, cu adevărat?

Banii împreună cu faima sunt o combinație periculoasă și este foarte ușor să îți pierzi busola. Atunci când câștigi foarte mulți bani și în același timp ești recunoscut aproape oriunde, indiferent de țară, îți da o impresie de putere care este doar o iluzie, de fapt. Am avut norocul să am lângă mine oameni care m-au ținut cu picioarele pe pământ.

Ani de zile de muncă și antrenamente. Există un preț al succesului pe care a trebuit să-l plătești?

-Prețul este unul extrem de mare, după părerea mea și prezintă șansa ta la o copilărie sau adolescență normală. Sacrificiile sunt pe mai multe planuri care sunt direct proporționale cu vârsta și necesitățile acesteia. Când alții își făceau prieteni sau ieșeau la petreceri, grija mea era odihna, alimentația sănătoasă, antrenamentele și succesul.

Pentru că, atenție, dacă nu ajungi acolo unde îți propui, să atingi culmile carierei și să faci perfomanță, toate aceste sacrificii ar fi degeaba și ar naște frustrări. Din păcate, dacă ne uităm la statistică, doar 0,02% din copiii care se apucă de fotbal ajung să facă performanță.

În 2018 ai decis să te retragi. Cât de mult a durat să iei această decizie și cât de tare te-a afectat?

-Mental eram pregătit pentru retragere, deoarece am avut sfătuitori buni de-a lungul cariei. M-ar fi afectat mult mai mult dacă nu aș fi fost un tip rațional.

Cum a fost perioada liceului? Erai timid sau cel mai rebel?

-Cu siguranță nu eram timid.

De ce nu a copiat niciodată Răzvan Raț la examene

Ai copiat vreodată la vreun examen, aveai vreo tehnică imbatabilă? 

-Spre surprinderea unora, nu am recurs la copiat. Am avut antrenori care au ținut foarte mult mult și la pregătirea academică așa că existau repercursiuni care duceau chiar și la excluderea din echipă.

Când te-ai îndrăgostit prima dată?

-Fiind foarte prins cu antrenamentele nu prea am avut timp de idile, deci pot spune că abia la 20 de ani am avut prima mea dragoste adevărată.

Mai ții minte când ai câștigat primii bani? Și pe ce i-ai cheltuit?

-Evident. Asta se întâmpla la 15 ani și eram cu echipa națională U16, a fost diurna alocată pentru un turneu în Franța. Suma a fost de 225 de dolari din care 135 au fost dați pe o pereche de adidași, iar restul i-am dat tatălui meu pentru a-și plăti datoriile.

Prima întâlnire cu soția: “Am mințit că eram student la medicină”

Cum ai cunoscut-o pe Iulia? Cât de mult ți-a luat că să o convingi că este jumătatea ta?

-Am cunoscut-o la Donețk și a durat 1 an și câteva luni  până ne-am căsătorit.

Am înțeles că ea habar nu avea cine ești. Te-a dat de gol cineva care a cerut un autograf.

-Am mințit că eram student la medicină și m-a dat de gol o doamnă care a cerut autograf. I-am dat autograf cu creionul ei dermatograf (râde, n. red.).

Dacă vă mai certați care din voi cedează primul?

-Am trecut de perioada de certuri, dar când se întâmplă aș spune că ea este cea mai înțelegătoare.

“Trebuie să fii foarte atent și calm”

Cum este tăticul Răzvan Raț? Te mai enervezi sau ești tot timpul calm?

-Cu copiii trebuie să fii foarte atent și calm. Nu există altă variantă, dacă mă întrebi pe mine.

Care a fost cel mai greu moment din viața ta? Cum ai reușit să mergi mai departe?

-Am avut mai multe momente de cumpănă când am fost pus în situații în care mă gândeam serios să mă las de fotbal.

ADVERTISEMENT