News

Reactorul 1 al Centralei de la Cernavodă, deconectat automat de la Sistemul Energetic Național. Anunțul Nuclearelectrica

Nuclearelectrica informează că reactorul 1 al Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național. Evenimentul a avut loc miercuri după-amiaza.
19.10.2022 | 22:43
Reactorul 1 al Centralei de la Cernavoda deconectat automat de la Sistemul Energetic National Anuntul Nuclearelectrica
Nuclearelectrica informează că Reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Incident nedorit raportat miercuri, 19 octombrie, la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Nuclearelectrica informează că Reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național

Conform unui comunicat emis de Nuclearelectrica, miercuri după-amiaza Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional.

Totul s-ar fi petrecut din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară.

ADVERTISEMENT

În prezent, specialiştii CNE Cernavodă investighează, în vederea remedierii, cauza care a condus la deconectarea automată a Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Naţional.

”Deconectarea automată a Unităţii 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Naţional, precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, dau asigurări reprezentanţii companiei.

ADVERTISEMENT

Societatea Națională Nuclearelectrica informează că va reveni cu un comunicat după finalizarea lucrărilor de remediere, la momentul resincronizării Unităţii 1 la SEN.

Reactorul 2 al Centralei de la Cernavodă, deconectat automat în iulie 2021

Un incident similar celui petrecut miercuri a avut loc și în vara anului trecut la Cernavodă.

Pe 29 iulie 2021, Unitatea 2 a centralei nucleare s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional.

ADVERTISEMENT

Cauza de atunci a fost un tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică. Nici atunci, funcțiile de securitate nucleară ale unității nu au fost afectate.

Reamintim că Centrala de la Cernavodă asigură funcționarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2. Fiecare deține o putere instalată de producţie de 700 MW. Împreună, cele două reactoare de la Cernavodă asigură circa 20% din necesarul de energie al României.

ADVERTISEMENT

Reactorul 1 a CNE Cernavodă a fost pus în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Reactorul 2 la data de 28 septembrie 2007.

România are în plan să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, dar după ce va moderniza reactorul 1, în cadrul unui program finanțat de Statele Unite ale Americii.

La începutul anului trecut, Ministerul român al Economiei a pus în dezbatere publică proiectul unei HG care va aproba acordul între România și SUA privind cooperarea în domeniul energiei nucleare.

ADVERTISEMENT