News

”Rebeliunea” lui Progojin, efecte în țările din Africa unde operează Wagner. “Ceea ce se întâmplă în Rusia ne va afecta pe noi”

Rebeliunea lui Prigojin ridică semne de întrebare cu privire la activitatea africană a grupului Wagner. Neliniște pentru liderii care se bazau pe mercenari
27.06.2023 | 15:39
Rebeliunea lui Progojin efecte in tarile din Africa unde opereaza Wagner Ceea ce se intampla in Rusia ne va afecta pe noi
Grupul Wagner are operațiuni în multe state din Africa Sursa foto: hepta, Wagner / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rebeliunea eșuată din Rusia a adus neliniște în zone mari din Africa, unde liderii care au apelat la grupul de mercenari Wagner pentru a-și consolida puterea se confruntă acum cu perspectiva ca organizația paramilitară privată să fie slăbită sau chiar desființată.

”Rebeliunea” lui Progojin, efecte în Africa

Atenția lumii s-a concentrat în mare parte asupra turbulențelor din interiorul Rusiei, unde imaginea președintelui Vladimir Putin este percepută în general ca fiind afectată de insurecția de scurtă durată a liderului Wagner, Evgheni Prigojin. Dar o reprimare a grupului Wagner de către Kremlin ar avea, de asemenea, consecințe profunde în Africa și în Orientul Mijlociu, unde Wagner a furnizat putere de foc letală despoților și dictatorilor, promovând în același timp agenda internațională a Moscovei, potrivit experților din regiune, precum și oficialilor și analiștilor occidentali, citați de The Washington Post.

ADVERTISEMENT

În Republica Centrafricană și în Mali, unde Wagner are cea mai mare prezență pe continent, locuitorii au declarat că discuțiile de grup pe WhatsApp și conversațiile de weekend din națiunile africane au fost dominate de speculații cu privire la consecințele ”rebeliunii” în țările lor. “Toată lumea este speriată”, a declarat un analist politic din Bamako, capitala statului Mali, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a fi sincer cu privire la situația tensionată. “Toată lumea știe că ceea ce se întâmplă în Rusia ne va afecta pe noi.”

Oficialii și experții au declarat că este prea devreme pentru a ști dacă Wagner se va retrage din Africa sau dacă lui Prigojin i se va permite să continue să conducă operațiunile organizației dincolo de Rusia. Deocamdată, mercenarii grupului erau încă vizibili la punctele de control și la alte instalații de securitate din Africa, potrivit martorilor și rapoartelor mass-media.

ADVERTISEMENT

Serge Djorie, ministrul comunicațiilor din Republica Centrafricană, nu a răspuns la solicitările publicației americane pentru un interviu, dar a trimis o declarație în care a acuzat presa occidentală că a provocat “fricțiuni inutile”. “Republica Centrafricană are nevoie de pace, nimic altceva decât de pace, cu oameni și țări care doresc să își ofere sprijinul sincer pentru dezvoltarea poporului său”, a declarat el.

Mulți oficiali occidentali și autorități regionale sunt sceptici că un armistițiu încheiat între Prigojin și Kremlin poate rezista pentru o perioadă extinsă, amenințând potențial interesele Rusiei în Africa, precum și stabilitatea aliaților săi.

ADVERTISEMENT

“Analiza amenințării Wagner în Africa va trebui revizuită”, a declarat J. Peter Pham, membru distins al Atlantic Council. “Ar putea fi o scădere a evaluării amenințării pe termen lung, deși pe termen scurt, lucrurile s-ar putea înrăutăți. Dar faptul că urmează o schimbare este destul de clar.”

Occidentul ar putea recupera influența în țările unde este prezent Wagner

Miza a fost subliniată în acest an de evaluările conținute în dosarele de informații americane care au fost scurse, care au ridicat alarma cu privire la planurile grupului Wagner de a stabili o “confederație” de state anti-occidentale pe continent, unde grupul a încheiat acorduri care oferă capacități paramilitare în schimbul unor concesii profitabile care îi oferă controlul asupra unor active, de la mine de diamante la puțuri de petrol. Cercetătorii și armata americană au estimat că există câteva mii de mercenari ruși pe continent.

ADVERTISEMENT

Oficialii și analiștii occidentali au declarat că diviziunile interne din Rusia ar putea oferi o oportunitate pentru administrația Biden și alte puteri occidentale de a recupera influența în țările în care Wagner este activ și de a împiedica grupul să câștige noi puncte de sprijin.

În Mali – unde autoritățile s-au mutat și mai mult pe orbita Rusiei luna aceasta când au cerut retragerea forței de menținere a păcii a ONU, făcând grupul Wagner principal partener militar internațional – oficialii nu au făcut niciun comentariu public de când a apărut vestea ”rebeliunii” lui Prigojin. Liderii nu vor să fie văzuți ca alegând o tabără între Putin și Wagner, a declarat analistul politic din Bamako, deoarece știu că au nevoie de sprijinul Rusiei pentru a combate spirala violenței islamiste.

Una dintre numeroasele întrebări fără răspuns în legătură cu termenii armistițiului, care implică un exil incert pentru Prigojin în Belarus, este dacă Putin i-a permis liderului Wagner să păstreze controlul operațiunilor sale de peste hotare. “Acesta este prețul?”, a întrebat Bob Seely, un membru al Parlamentului britanic care face parte din comisia pentru afaceri externe, care a desfășurat în ultimii doi ani o anchetă asupra grupului Wagner în Africa. “Continuarea controlului asupra lor face parte din prețul renunțării la formațiunile sale Wagner din interiorul Rusiei și Ucrainei?”

Chiar dacă lui Prigojin i s-a promis că va putea conduce avanposturile Wagner, oficialii și-au exprimat scepticismul că Moscova va respecta în cele din urmă acest târg, în parte din cauza importanței economice și geopolitice a Africii pentru Kremlin. Unul dintre beneficiile lui Wagner pentru Moscova a fost că a permis Rusiei să opereze în Africa “atât oficial, cât și neoficial”, au declarat analiștii, grupul – care a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului – promovând adesea interesele Kremlinului, dar operând și cu un nivel de negare plauzibilă.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat luni postului media de stat rus RT, a declarat că “militari din Rusia” vor continua să lucreze cu Republica Centrafricană și Mali, dar nu a menționat numele Wagner, menționând doar că aceste țări au “solicitat o companie militară privată” atunci când au fost “abandonate de francezi și alți europeni”.

”Wagner aduce doar haos”

Pham, de la Consiliul Atlantic, a declarat că nu este încă clar dacă Wagner va fi în cele din urmă forțat să opereze în legătură mai strânsă cu statul rus sau dacă, în schimb, s-ar putea “fractura în jumătate de duzină de mini-grupuri Wagner” care să opereze mai autonom. Dar, a spus el, ceea ce pare evident este că, cel puțin în lunile următoare, Prigojin “nu se va concentra pe aventurile sale africane”.

Pentru Washington, care și-a intensificat eforturile de contracarare a grupului Wagner în Africa în ultimul an, acest moment ar putea fi o oportunitate și ar putea provoca o reevaluare a politicilor, potrivit unor actuali și foști oficiali și analiști.

Administrația Biden a pus în pauză sancțiunile pe care intenționa să le prezinte în zilele următoare în legătură cu afacerile cu aur ale Wagner în Republica Centrafricană, potrivit unui oficial guvernamental actual și al unuia anterior. Oficialii americani au vrut să evite aparența de a lua partea fie grupului Wagner, fie Kremlinului, au spus aceștia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a refuzat să confirme faptul că sancțiunile au fost amânate, dar a declarat că Statele Unite își sincronizează întotdeauna sancțiunile “pentru un impact maxim sau un efect maxim” și a promis că Statele Unite vor continua să tragă grupul “la răspundere”.

Cameron Hudson, asociat senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că va fi important să se obțină o “înțelegere mai clară” a relației de mai departe dintre Wagner și Kremlin, pentru a se asigura că politicile Washingtonului care vizează pe Wagner – al cărui șef din Mali a făcut deja obiectul unor sancțiuni americane – nu vor sfârși prin a-l ajuta involuntar pe Putin.

Deși Hudson a declarat că există scenarii care ar putea avea consecințe profund negative pentru țările africane și relațiile lor cu Occidentul – inclusiv dacă mii de soldați ai lui Wagner se mută din Ucraina pe continent – situația generală “nu face decât să întărească punctul de vedere pe care Washingtonul l-a transmis guvernelor africane: ‘Wagner nu aduce stabilitate – aduce doar haos'”.

Eforturile administrației Biden de a influența țările africane aflate în dificultate împotriva propunerilor lui Prigojin și ale consilierilor săi de top au inclus o călătorie între agenții în toamna anului trecut a oficialilor Casei Albe, ai Departamentului Apărării și ai Departamentului de Stat în Mauritania, Mali, Niger și Burkina Faso.

Haosul a erodat încrederea în Wagner și Rusia

Administrația are în vedere oferirea de asistență în materie de securitate guvernelor din acea regiune, care speră să poată atrage guvernele din sfera de influență a grupului lui Wagner sau să le împiedice să se alăture în primul rând. Dar efortul este complicat de recentele lovituri de stat din unele țări saheliene, inclusiv Burkina Faso, căreia un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că Wagner îi furnizează deja unele echipamente.

Autoritățile din Burkina Faso caută asistență în domeniul securității pentru a respinge o puternică insurgență militantă islamistă, dar oficialii americani sunt restricționați în ceea ce privește ceea ce pot oferi ca urmare a loviturii de stat și sunt îngrijorați de faptul că orice asistență ar putea fi folosită de autoritățile din Burkina Faso pentru a comite încălcări ale drepturilor omului.

În Republica Centrafricană, oficialul american l-a caracterizat pe președintele Faustin-Archange Touadéra ca având “remușcări ale cumpărătorului” în legătură cu decizia sa de a lucra cu Wagner din cauza gradului de control al grupului asupra resurselor țării. Acolo, sunt în curs de desfășurare conversații cu privire la tipul de sprijin pe care Statele Unite l-ar putea oferi, a declarat oficialul.

Dar Hudson și alți analiști au avertizat că orice astfel de discuții trebuie să ia în considerare serviciile pe care Wagner le oferă, inclusiv sprijinul militar direct și protecția regimurilor în funcție. Discuția, într-un fel, “este un fel de compari mere cu portocale”, a spus Hudson. “Wagner oferă securitate, iar noi oferim manuale școlare.”

În interviurile din Bamako, malienii au declarat că sunt îngrijorați de consecințe. Ben Sangare, un consultant în vârstă de 43 de ani, a spus-o fără menajamente: “Va fi dificil”, a spus el, “pentru Rusia să se ocupe de propriile probleme și de regiunea Sahel în același timp”.

Mahamadou Sidibé, în vârstă de 45 de ani, a declarat că, deși pare puțin probabil ca Mali să revină asupra cererii de retragere a ONU, el a spus că haosul a erodat încrederea în Wagner și Rusia. “A expus conducerea Rusiei”, a spus el, “și mi-a permis să văd unele dintre defectele Rusiei”.

ADVERTISEMENT
Tags: