News

Record de elevi care pleacă din țară. Directoarea Colegiului I.L. Caragiale: ”80% dintre absolvenții de a XII-a vor la studii în străinătate”

Tot mai mulți absolvenți de liceu decid să plece din țară. Directoarea Colegiului I.L. Caragiale din Capitală vorbește de un record în 2022: ”80% dintre absolvenții de a XII-a vor în străinătate”, spune aceasta.
20.06.2022 | 14:18
Record de elevi care pleaca din tara Directoarea Colegiului IL Caragiale 80 dintre absolventii de a XIIa vor la studii in strainatate
Fenomen îngrijorător în învățământul românesc. Tot mai mulți elevi pleacă din țară. Mărturia directoarei unei școli din Capitală. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nu doar adulții pleacă din țară, ci și tinerii aflați la o vârstă extrem de fragedă. Imediat după ce încheie liceul, elevii au deja gânduri de a studia în străinătate.

Fenomen îngrijorător în învățământul românesc. Tot mai mulți elevi pleacă din țară. Mărturia directoarei unei școli din Capitală

În 2022, circa 80% dintre absolvenții clasei a XII-a de la Colegiul I.L. Caragiale din Capitală au cerut recomandări de la conducerea instituției de învățământ pentru a pleca la studii în afara țării.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de directoarea unității, Andreia Bodea. Profesoara recunoaște că privește cu amărăciune numărul record din acest an al copiilor care au ales să plece.

Ea mai spune că, din experiența anilor anteriori, a mai constatat un lucru îngrijorător, acela că foarte puțini tineri decid să revină în România, după terminarea studiilor în străinătate.

ADVERTISEMENT

”Este anul în care eu am semnat cele mai multe – și recunosc că mă întristez de fiecare dată, rău de tot – cele mai multe recomandări pentru plecat în străinătate.

Nu mi s-a întâmplat ca într-un procent de 80% să plece în străinătate de la Caragiale. 80% vor să plece și vor pleca”, a spus Bodea la o emisiune de la Digi24, conform Republica.

ADVERTISEMENT

Întrebată dacă este un lucru rău această plecare în masă, profesoara a spus că nu e un aspect negativ pentru tineri, ci pentru țară, care pierde persoane capabile.

”Nu e rău. Au posibilitatea să studieze în străinătate, nu e rău în sine. Este îngrijorător pentru mine, ca director de școală, că ei nu simt că e nevoie de ei în această țară. Unii dintre ei sunt extraordinar de capabili”, mai adaugă directoarea de la ”I.L. Caragiale”.

ADVERTISEMENT

De ce aleg elevii să plece din țară?

Andreia Bodea spune că a întâlnit și situații în care elevii pleacă din țară, din varii motive, încă dinainte să încheie liceul.

”Ieri (n.r. vineri) fost o doamnă care a venit și a retras fetița, un copil foarte bun. Pleacă definitiv în Spania, cu soț și cu ambele fete. Fata plângea, că ei i-a plăcut la Caragiale. Nu mi-am permis să întreb, este o decizie mult prea personală.

Mi-a părut foarte rău… cu un creion am tras așa o linie și am scris – retras. Un copil care a muncit ca să intre la Caragiale și care ia decizia, la 16 ani, să plece”, spune profesoara care mărturisește că privește aceste cazuri drept ”o pierdere personală”.

În ceea ce privește cauza acestui exod, directoarea de Colegiul I.L. Caragiale din Capitală spune că tinerii se simt neimportanți.

”Eu mai întreb, o să întreb din ce în ce mai rar: ‘Dar de ce plecați?’ /’Nu e nevoie de mine aici’”, a dezvăluit Andreia Bodea că este replica generală primită de la tineri.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în...
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în faţă cu chiuveta din bucătărie şi patul în pod
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut...
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut ordin de protecţie! Motivul din spatele scandalului uriaş
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Fenomenul care poate arunca omenirea în era pre-digitală. Efectele pot fi devastatoare
Fenomenul care poate arunca omenirea în era pre-digitală. Efectele pot fi devastatoare
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie