News

Regiunea din Europa care doreşte ca ziua să aibă 26 de ore. Solicitarea a fost trimisă deja către UE

Cea mai nordică regiune a Norvegiei a cerut Comisiei Europene să-i acorde permisiunea de a stabili un fus orar cu zile de 26 de ore.
11.04.2024 | 12:49
Regiunea din Europa care doreste ca ziua sa aiba 26 de ore Solicitarea a fost trimisa deja catre UE
La Vadso, în nordul Norvegiei, soarele rămâne mai bine de două luni, neîntrerupt, deasupra orizonului Foto: Visit Norway
ADVERTISEMENT

Regiunea de nord a Norvegiei a cerut Comisiei Europene permisiunea de a stabili un fus orar cu o zi de 26 de ore. Planul, promovat de un primar local de la Cercul Arctic, de lângă granița cu Rusia, are ca scop stimularea valorilor locale, extinderea timpului petrecut cu familia și atragerea de noi rezidenți în regiune.

Ziua polară durează în nordul Norvegiei între 17 mai şi 28 iulie

Cu toate acestea, detaliile planului sunt neclare, scrie Politico. În scrisoarea adresată Comisiei Europene, regiunea norvegiană solicită autorităților UE să le solicite autorităților norvegiene să aprobe crearea unui fus orar cu zile de 26 de ore în loc de zile de 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a confirmat că a primit cererea. Wenche Pedersen, primarul orașului Vadsø care a redactat scrisoarea, nu este sigur cum ar funcționa în practică noile fusuri orare. “Ora va trece de la 12 la 13… și trebuie să vedem cum va merge acest lucru. Nu cred că cei de la Comisia Europeană ne vor da aprobarea, așa că nu ne-am gândit la toate detaliile”, a spus Pedersen.

Ea a subliniat că regiunea se luptă să atragă noi locuitori şi crede că prezentarea valorilor unice ale zonei ar atrage oamenii să se stabilească în zonă.

ADVERTISEMENT

“Prin proiectul nostru MOREtime, ne propunem să sărbătorim și să promovăm acest mod unic de viață, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a se bucura de mai mult timp de calitate angajându-se în activități precum pescuitul, vânătoarea, învățarea de limbi noi sau pur și simplu petrecerea timpului cu cei dragi”, a mai spus ea.

“De ce e bine să trăieşti aici? Nu alergăm după autobuze sau trenuri, nu trebuie să călătorim pe distanțe lungi până la serviciu și multe altele. Suntem foarte fericiți să trăim într-o parte a Norvegiei unde avem mai mult timp de petrecut cu prietenii și familia”, a adăugat Pedersen.

ADVERTISEMENT

Ea a menționat că aceste obiective sunt “mai importante ca niciodată” în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei. “Ne place modul nostru de viață și credem că ar putea fi foarte incitant, mai ales pentru familiile cu copii mici. Cred că este o viață de zi cu zi mai calmă și mai bună decât, de exemplu, într-un oraș mare”, a subliniat ea.

Norvegia nu este membră a UE, dar face parte din Spațiul Economic European. Directiva UE reglementează ora de vară, dar întrebarea este dacă are autoritatea de a crea fusuri orare separate. Potrivit unui oficial al Comisiei, fusurile orare sunt de competența țărilor înseși, așa că este puțin probabil ca UE să poată aproba cererea regiunii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Pedersen speră să răspândească cel puțin vestea despre unicitatea nordului Norvegiei. “În acest sens, suntem una dintre cele mai bogate regiuni din Europa pentru că avem mai mult timp”, a conchis Pedersen.

În această regiune a Norvegiei perioada cu lumină naturală permanentă durează între 17 mai și 28 iulie, iar perioada de noapte polară se întinde între 26 noiembrie și 17 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin...
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion