Life

Singurul loc de pe Pământ unde există o diferență de fus orar de 21 ore între două insule, aflate la doar 4 kilometri distanță una de alta. Puțini știu de el

Acesta este singurul loc de pe Pământ unde există o diferență de fus orar de 21 ore între două insule aflate la doar 4 kilometri distanță una de alta.
10.03.2024 | 19:00
Singurul loc de pe Pamant unde exista o diferenta de fus orar de 21 ore intre doua insule aflate la doar 4 kilometri distanta una de alta Putini stiu de el
Acesta este singurul loc de pe Pământ unde există o diferență de fus orar de 21 ore între două insule aflate la doar 4 kilometri distanță una de alta. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acesta este singurul loc de pe Pământ unde există o diferență de fus orar de 21 ore între două insule aflate la doar 4 kilometri distanță una de alta. Deși sunt apropiate, iată că acest lucru nu contează.

Acesta este singurul loc de pe Pământ unde există o diferență de fus orar de 21 ore între două insule aflate la doar 4 kilometri distanță una de alta

Există o mulțime de locuri spectaculoase pe glob. De asemenea, există și diferite fenomene care pot fi dificil de înțeles pentru anumite persoane. Spre exemplu, o diferență de fus orar îi poate da peste cap pe mulți.

ADVERTISEMENT

Dacă ajungem să călătorim în diferite locuri de pe glob, la distanțe mari, ajungem la ore diferite. Spre exemplu, există o diferență de fus orar semnificativă între România și Statele Unite.

Și totuși cum este posibil ca între două insule aflate doar 4 kilometri distanță una de alta să existe o diferență de fus orar de 21 de ore? Deși pare imposibil, explicația este una chiar foarte simplă.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre insulele Big Diomede și Little Diomede. Acestea sunt situate între Siberia mijlocie și statul Alaska. De altfel ele mai sunt cunoscute și sub numele de Insula Mâine și Insula Ieri.

Iar dincolo de faptul că există o diferență de fus orar de 21 de ore între ele, fiecare aparține unei alte țări. Mai exact, Big Diomede, este cel mai estic punct din Rusia. De cealaltă parte, la doar 3,8 kilometri se află insula mai mică, cunoscută sub numele de Little Diomede, care aparține de Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Care este explicația

Trebuie menționat însă că printre aceste insule trece și Linia Internațională a Datei (IDL). Aceasta este de altfel cea care desparte granița dintre Rusia și Statele Unite. Iar pentru cei care nu știu, o deplasare între o linie și cealaltă înseamnă o zi.

De ce Insula Tomorrow (Big Diomede) este cu 21 de ore înaintea Insulei Yesterday (Little Diomede)? IDL marchează granița dintre o zi calendaristică și următoare. Acesta este motivul pentru care una dintre insule este cu aproape o zi înaintea celeilalte, în ciuda faptului că distanța dintre ele este de nici 4 kilometri.

ADVERTISEMENT

Ce mai trebuie știut despre aceste insula? Pe Little Diomede nu locuiește nimeni. De cealaltă parte, pe Big Diomede, cel mai recent recensământ arăta că doar 160 de persoane au ales să mai locuiască aici.

Menționăm faptul că în cazul celor două locuri de pe glob, această diferență de fus orar o face doar IDL. Astfel, cine trece spre vest este cu o zi în urmă, adică marți devine luni. De cealaltă parte, cine trece spre est este cu o zi înainte, adică marți devine miercuri.

.„Linia Internaţională a Datei funcţionează ca o linie de demarcaţie, care separă două date calendaristice consecutive. Când treceţi linia, puteţi deveni un călător în timp!”, se arată pe site-ul National Ocean Service.

ADVERTISEMENT