Life

Regiunea din lume care se va rupe în două: “Nu am știut că este posibil”

Ce regiune din lume este pe cale să se rupă în două. Oamenii de știință analizează această situație. Nu au crezut că va fi vreodată posibil.
31.01.2024 | 19:04
Regiunea din lume care se va rupe in doua Nu am stiut ca este posibil
Ce spun oamenii de știință despre pericolul existent. Sursa foto: atlas-geographic.net, youtube, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O regiune din lume este pe cale să se rupă în două, ceea ce va afecta structura întregii Planete, dar și istoria și mai ales viețile oamenilor. Oamenii de știință urmăresc foarte atent ceea ce se petrece și nu au vești prea bune.

Subcontinentul care se va rupe în două

După ce acum câțiva ani s-a constatat că Africa se află în punctul în care riscă să se rupă în două, experții în geologie, și nu numai, au concluzionat că și un subcontinent este într-o situație similară Africii. Asta din cauza unei ”lupte”, de peste 60 de milioane de ani, a plăcilor tectonice indiene cu cele eurasiatice.

ADVERTISEMENT

Locul de întâlnire al celor două plăci este sub Munții Himalaya. O bucată din placa indiană se va scufunda în mantaua Pământului, sub cea eurasiatică, fenomen care va declanșa desprinderea subcontinentului indian, potrivit thebrighterside.news.

Subcontinentul se va rupe pe orizontal, cu straturi separate, și nu pe vertical, așa cum s-ar crede. Părțile care au format Platoul Tibetan vor sta la suprafață, iar cele mai joase se vor scufunda în mantua întregii Terre.

ADVERTISEMENT

”Nu am știut că e posibil ca niște continente să se comporte așa, iar asta este, pentru știința solidă a Pământului, destul de fundamental”, spune Douwe van Hinsbergen, geodinamician al Universității din Utrecht și cercetător al studiului ”Geophysical Union”.

Un nou ocean pe Terra?

De asemenea, se crede că, dacă Africa se va rupe în două, se va forma un nou ocean. Din 2005, s-a observat formarea Riftului African Estic, în deșertul etiopian. Peste sute de ani, state precum Uganda sau Zambia ar putea avea ieșire la mare.

ADVERTISEMENT

Între timp, fenomenul geologic din Africa aduce condiții meteo neobișnuite în continent. În 2018, de exemplu, în Kenya a plouat torențial, s-au produs inundații, s-au distrus locuințe și s-au luat vieți omenești de către apele învolburate și alunecările de teren.

Geologul David Adede este de părere că plăcile africane se măresc cu 2, 5 centimetri anual: ”Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, cea somaleză, se îndepărtează de a doua cu 2,5 centimetri pe an. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”, spune expertul.

ADVERTISEMENT

Peste aproape 50 de milioane de ani s-ar putea separa continentul african. Atunci, țările Somalia, Etiopia, Kenya și Tanzania se vor desprinde de Africa și vor alcătui un nou continent, malurile fiind separate de un ocean, mai transmit oamenii de știință.

ADVERTISEMENT
Tags: