News

Revoluție în știință: Descoperirea colosală care ne schimbă perspectiva asupra universului

Revoluție în știință, în acest debut de an 2024. Care este descoperirea de importanță colosală care pune la îndoială teoriile despre univers.
27.01.2024 | 14:32
Revolutie in stiinta Descoperirea colosala care ne schimba perspectiva asupra universului
Megastructură cosmică, descoperirea colosală a oamenilor de știință care schimbă perspectiva asupra universului. Sursa foto: X
ADVERTISEMENT

Anul 2024 debutează cu o veritabilă revoluție în știință: descoperirea colosală în domeniul astronomic care dă peste cap multe realități și ne schimbă perspectiva asupra universului.

Megastructură cosmică, descoperirea colosală a oamenilor de știință care schimbă perspectiva asupra universului

După cum bine știm, Universul este plin de obiecte deosebit de mari, de la planete şi stele până la găuri negre, galaxii şi sisteme de galaxii. Recent, oamenii de știință au descoperit o megastructură cosmică în formă de inel.

ADVERTISEMENT

Aceștia spun că proporțiile acestei structuri cosmice sfidează teoriile existente despre univers, notează publicația The Guardian. Intitulat de astronomi ”Big Ring”, obiectul este unul impresionant.

”Marele Inel” are un diametru de aproximativ 1,3 miliarde de ani-lumină. Se evidențiază ca fiind una dintre cele mai mari structuri observate vreodată în spațiul cosmic.

ADVERTISEMENT

Se aproximează faptul că această mega-structură este localizată la peste 9 miliarde de ani lumină de Pământ. Nu poate fi văzut direct. Diametrul său pe cerul nopţii ar fi echivalent cu 15 luni pline.

Având la bază teoriile cosmologice actuale, nu credeam că structurile la această scară sunt posibile”, afirmă Alexia Lopez, om de știință la University of Central Lancashire, care a condus analiza. ”Ne-am putea aştepta poate la o singură structură extrem de mare în tot universul nostru observabil”, adaugă aceasta.

ADVERTISEMENT

Această descoperire a fost prezentată de Lopez în cadrul celei de-a 243-a reuniuni a Societății Astronomice Americane (AAS). Evenimentul pune în discuție un principiu cosmologic cheie care afirmă că, la scară largă, universul ar trebui să arate aproximativ la fel peste tot.

Oamenii de știință spun că, teoretic, mărirea universului ar trebui să dezvăluie o întindere vastă, fără caracteristici. În opoziție, Marele Inel este una dintre structurile de dimensiuni neaşteptat de mari, aflate pe o listă din ce în ce mai mare.

ADVERTISEMENT

Din această categorie mai face parte și Arcul Gigant. El apare chiar lângă Marele Inel, fiind descoperit tot de Lopez în 2021. Astronomii spun că limita teoretică actuală a dimensiunii structurilor este de 1,2 miliarde de ani lumină. În schimb, Marele Inel şi Arcul Gigant, care se întinde pe o suprafaţă estimată la 3,3 miliarde de ani lumină, încalcă această limită.

Om de știință: ”Poate modelul nostru standard trebuie regândit”

În mod surprinzător, cele două structuri (Marele Inel şi Arcul Gigant) se află la aceeaşi distanţă de Pământ, în apropierea constelaţiilor lui Bootes the Herdsman. Apare astfel posibilitatea ca ele să facă parte dintr-un sistem cosmologic conectat.

”Aceste ciudăţenii continuă să fie ascunse. Cu cât găsim mai multe, va trebui să ne confruntăm cu faptul că poate modelul nostru standard trebuie regândit. Avem nevoie de o teoremă complet nouă a cosmologiei”, mai spus Alexia Lopez. Echipele de cosmologii care au analizat descoperirea nu sunt sigure ce mecanism ar fi putut da naștere structurii.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48...
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48 de ani şi este o persoană extrem de discretă
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată