News

Reguli de respectat la masa pascală. Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru pentru un Paște fără probleme medicale

Medicul Tudor Ciuhodaru precizează care sunt regulile de moderație care trebuie respectate odată cu încheierea postului.
15.04.2023 | 17:40
Reguli de respectat la masa pascala Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru pentru un Paste fara probleme medicale
Sfaturile lui Tudor Ciuhodaru pentru o masă de paște fără incidente medicale/ Foto: Facebook - Tudor Ciuhodaru
ADVERTISEMENT

Tudor Ciuhodaru le oferă românilor sfaturi privind celebrarea Paștelui astfel încât să fie evitate problemele medicale asociate alimentației excesive sau nesănătoase, toate aceste reguli fiind subsumate moderației.

Atenție la mesele cu mai multe feluri

Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi”, spune medicul într-o postare pe Facebook înainte de a enunța recomandările pentru masa de Paște:

ADVERTISEMENT

Nu daţi startul la mese copioase de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Este recomandat să așteptați până dimineață sau, în varianta ideală, până la prânz, în prima zi de Paști. A doua regulă se referă la introducerea treptată a alimentelor.

Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob”, exemplifică Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

În al treilea rând, să fie evitate amestecurile de alimente, precum friptura cu ouă fierte sau friptura cu cartofi. De asemenea, nu este recomandat consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. A patra regulă este o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.

O altă recomandare vizează consumul de alcool care trebuie băut cu reținere, indiferent de starea generală de sănătate, întrucât, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

ADVERTISEMENT

Reguli pentru cei boli cronice

Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos”, atenționează Tudor Ciuhodaru.

Astfel, persoanele cu diabet trebuie să respecte cu strictețe indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă. Pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice)  se recomandă atenție la excesul de sare şi grăsimi. „Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, se spune în postare.

ADVERTISEMENT

În ce-i privește pe cei care suferă de alergii alimentare, este necesară atenție la tipul de produse consumate, precum și păstrarea medicamentelor de urgență la îndemână. În cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii, trebuie să meargă de urgență la spital. În fine, Ciuhodaru precizează că în niciun caz nu trebuie întrerupt tratamentul bolilor cronice pentru a mânca sau a bea în exces.

Pentru cei care nu respectă regulile de moderație și riscă să aibă probleme medicale, medicul enumerează și câteva semnale de alarmă pentru care ar putea fi nevoie să mergeți la spital: „Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult.

ADVERTISEMENT