News

Regulile de iniţiere în golf! Ce trebuie să ştii când practici sportul regal! Video

08.06.2018 | 16:34
La Champ du Golf poţi învăţa regulile de iniţiere în golf

Golful este unul dintre cele mai practicate sporturi în Vestul Europei și în Statele Unite ale Americii, iar în ultimii ani a devenit popular și în România. Din septembrie, împătimiţii golfului din ţara noastră se pot antrena şi pot învăţa să joace nobilul sport la Champ du Golf, primul club indoor din România care foloseşte tehnologia TrackMan.

Chiar dacă la prima vedere, regulile par dificil de învăţat, lucrurile stau cu totul altfel odată cu obţinerea certificatului “green card”. Golful se poate juca individual, dar şi în echipe, o rundă standard implică parcurgerea unei distanţe de 8-10 kilometri, iar în unele cazuri aceasta poate fi mai mare. Deplasarea se poate face pe jos sau cu o maşinuţă specială (buggy). Într-o echipă nu pot fi incluse mai mult de patru persoane.

“Green card-ul”, cerificatul care atestă cunoaşterea regulilor de iniţiere în gol

Primul pas se face la driving range, locul unde are loc iniţierea în golf. Cu ajutorul unui profesor profesionist poţi învăţa particularităţile mişcării de golf (swing). Primele lecţii pot fi învăţate atât pe un teren indoor, cât şi pe unul outdoor. La Champ du Golf, primul club de golf indoor din România cu tehnologie TrackMan, cei care doresc să înveţe tainele golfului vor avea la dispoziţie unul dintre cele mai performante simulatoare. Tot aici s-a deschis, pe 3 mai, prima şcoală de vară de golf pentru copii din România.

La Champ du Golf poţi învăţa regulile de iniţiere în golf
La Champ du Golf poţi învăţa regulile de iniţiere în golf

După iniţierea în tainele golfului, obţinerea certificatului “green card”, care presupune cunoaşterea regulilor de bază, a normelor de siguranţă, a tipurilor de lovituri şi, bineînţeles, a croselor, te aduce mai aproape de teren, unde începi să capeţi experienţă în urma meciurilor disputate. Terenul de joc nu este unul standardizat şi are 18 cupe sau găuri (holes), în cazul celui complet, dedicat unei competiţii la nivel internaţional. Pot exista şi terenuri mai mici, de 9 cupe, însă acestea sunt dedicate amatorilor.

Cine îl poate sfătui pe jucător în timpul unui meci

O rundă de golf presupune parcurgerea celor 18 cupe ale terenului, iar jocul începe în zona de start (tee box), special marcată în funcţie de nivelul de experienţă, cu lovirea unei mingi cu o crosă. Dacă prima lovitură trebuie să aibă o distanţă mare se foloseşte crosa “driver”, în timp ce mingea este aşezată pe un suport (tee). Cu excepţia cazului în care mingea este considerată “unplayable” sau a aterizat în lac, jucătorul loveşte mingea, din locul în care aceasta s-a oprit, de câte ori este nevoie, cu diferite crose, până o introduce în cupa de pe green cu ajutorul crosei care se numeşte “putter”. Match play, în care câştigătorul este determinat de numărul cupelor câştigate şi pierdute, şi Stroke play, în care câştigătorul este determinat prin numărul total de lovituri necesare completării rundei, sunt cele două forme de joc.

Regulile jocului de golf nu permit atingerea sau reașezarea mingii în afara “tee-ului” decât în cazuri speciale prevăzute în regulament. Jucătorii pot fi însoțiți de “caddies”, persoane care se ocupă cu transportul echipamentului jucătorilor, dar fiind și singurii care pot oferi sfaturi jucătorului în timpul rundei. Un jucător nu poate avea mai mult de un caddie la un moment dat.

Câte lovituri sunt necesare într-un meci de golf

Jucătorii încearcă să joace mingea pe cât posibil pe “fairway”, culoarul cu iarbă tunsă scurt, de unde este cel mai uşor de efectuat următoarea lovitură. Cu toate acestea, terenul are diverse capcane pe parcurs, precum gropi de nisip, lacuri, denivelări sau porţiuni cu iarbă deasă şi înaltă. Cupa este marcată cu un steag pentru a putea fi reperată de la distanţă. Fiecare gaură, de la zona de tee box şi până la cupă, are un anumit număr de metri şi implicit un “par”. Acesta este marcat pe teren şi poate fi: par 3, par 4, par 5 şi, rar, par 6. Astfel, parcurgerea unei găuri, de la tee box şi până ajunge mingea în cupă, se poate face din 3, respectiv 4, 5 sau 6 lovituri, în funcţie de numărul de metri, menţionat la începutul fiecărei găuri. Parul total al unui teren, adică toate cele 18 paruri adunate, este de obicei de 72 lovituri. Asta înseamnă că un jucător bun poate parcurge un teren din 72 de lovituri sau chiar mai puţin, în cazul jucătorilor profesionişti. Orice lovitură efectuată peste parul terenului este considerată “handicap”. De exemplu, dacă un jucător parcurge terenul de obicei din 100 de lovituri, înseamnă că are handicap 28.

Vestimentaţia jucătorilor reprezintă o parte importantă din decorul jocului, probabil mai importantă decât în oricare alt sport. Ţinutele vestimentare sunt special concepute pentru ca jucătorii să menţină tradiţia jocului, dar în acelaşi timp să se simtă confortabil pe teren. Pe terenul de golf, jucătorii trebuie să poarte tricouri cu guler, polo, pantofi speciali cu crampoane şi în general haine decente.