ADVERTISEMENT
News

Remdesivir, medicamentul „minune” împotriva coronavirusului, ar putea să coste 4.500 de dolari per tratament. Cât este, de fapt, costul de producţie

Autor: Flaviu Popa | 08.05.2020 | 18:08
Remdesivir, medicamentul „minune” împotriva coronavirusului, ar putea să coste 4.500 de dolari per tratament. Cât este, de fapt, costul de producţie
Remdesivir a fost inclus pe lista medicamentelor aflate în revizuire continuă. Sursa foto: descoperă.ro

Remdesivir, în teorie singurul medicament care ar funcționa împotriva Covid-19, ar putea costa 4.500 de dolari pe tratament, deși costă doar 9.32 de dolari să fie produs.

ADVERTISEMENT

Remdesivir ar putea costa 4.500 de dolari

Compania americană Gilead nu a dezvăluit momentan cât va costa celebrul Remdesivir, însă a fost criticată dur în 2013 când a inventat un tratament anti Hepatita C și a cerut 1000 de dolari per pastilă.

În aceste condiții, conform unui raport oficial obținut de publicația Daily Mail, Remdesivir ar putea costa 4.500 de dolari per tratament. Cu toate acestea, prețul corect ar fi 10 dolari, în condițiile în care costă 9 dolari să-l fabrice.

ADVERTISEMENT

Mai mult, există experți din SUA care susțin că și 10 dolari ar fi un preț mult prea mare pentru acest medicament. Cu toate că medicamentul a fost aprobat de FDA, mulți cârcotași au criticat modul în care conducătorul companiei Gilead, Daniel O’Day, s-a întâlnit în spatele ușilor închise cu Donald Trump, după care președintele SUA a lăudat miraculosul produs farmaceutic.

Mai mult, Remdesivir s-a dovedit eficient doar în niște teste „neoficiale” din Chicago, unde 111 oameni s-ar fi vindecat miraculos de coronavirus, moment în care acțiunile companiei au „explodat” la bursă. Efectul opus a avut loc după câteva zile, când OMS a „scăpat” un document care desființa utilitatea Remdesivir. Dacă medicamentul e eficient o va dovedi timpul, însă până atunci se pune problema prețului.

ADVERTISEMENT

Americanii vor să doneze 140.000 de „tratamente”

Cu siguranță va exista presiune referitor la preț, dar trebuie să facem acest lucru și să rămânem și apreciați”, a explicat liderul companiei Gilead. Mai mult, compania vrea să doneze medicamente care să trateze aproximativ 140.000 de persoane, înainte de a stabili un preț.

Experții eastimează că Remdesivir va aduce încasări de 1 miliard de dolari pe an, însă compania trebuie să fie atentă să nu facă aceeași greșeală ca în 2013, când a cerut 1000 de dolari per pastilă pentru un tratament revoluționar anti Hepatita-C.

ADVERTISEMENT

Dacă oamenii vor considera că Gilead vrea doar să profite de pe urma pandemiei și să se îmbogățească, situația s-ar complica.

Momentan specialiștii se ceartă pe această temă și „prețurile” pentru Remdesivir variază de la 1 dolar la 4500 de dolari. Cert e că, la un preț de producție de aproximativ 9 dolari, Gilead va da lovitura cu acest medicament dacă se va dovedi cu adevărat eficient la nivel mondial.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!