News

Renate Weber îi îndeamnă pe asimptomatici să facă plângeri. Avocatul Poporului a sesizat CCR

24.06.2020 | 23:31
Renate Weber ii indeamna pe asimptomatici sa faca plangeri Avocatul Poporului a sesizat CCR
ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului, Renate Weber, le cere tuturor asimptomaticilor care au fost obligați să se interneze în spital să depună plângeri.

Weber susține că restrângerea libertăților poate fi impusă doar prin lege, nu prin ordin, referitor la internarea pacienților Covid-19 asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban vrea să o înlocuiască pe Renate Weber pentru că o acuză că ar face jocurile PSD, contestând la CCR orice măsură luată de Guvern.

Renate Weber a făcut sesizare la CCR referitor la internarea asimptomaticilor

Este o internare obligatorie. Noi am sesizat la CCR legea care e din 2006, care nu prevede nişte criterii clare, ci doar spune că ministrul Sănătăţii, prin ordin poate să facă asta. Or, orice internare este o privare de libertate şi din perspectiva Constituţiei României, este inadmisibil ca asta să se întâmple prin ordin de ministru. Ea trebuie să fie prin lege. De asta ne-am dus la Curtea Constituţională”, a declarat Renate Weber, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Renate Weber le cere celor internați să meargă în instanță, pentru că le-a fost afectat dreptul fundamental la libertate. „Este dreptul fiecărei persoane care consideră că i-a fost afectat dreptul fundamental la libertate. Este dreptul ei să facă acest lucru”, a adăugat Renate Weber.

Weber nu a ratat ocazia să atace la CCR și legea privind starea de alertă. „Pe stare de alertă, ele au fost, totuşi, mai bine precizate în legea 55. Am sesizat-o şi pe aceea la CCR, dar nu din perspectiva aceasta. Au câteva greşeli acolo, adică se face trimitere la nişte texte care nu există: litera t), care nu este. E o lege făcută repede de tot în Parlament, într-o zi. Ce-i acolo?”, a explicat Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

Renate Weber susține că va proceda la fel în viitor, când va considera că au fost încălcate drepturi fundamentale. În schimb, Ludovic Orban a cerut revocarea Avocatului Poporului după ce a sesizat CCR pentru proiectul prin care pensiile speciale de peste 7.000 lei sunt impozitate cu 85%, potrivit stiripesurse.ro.

Cu toate acestea, Weber se ține tare pe poziții și nu se teme să „facă ceea ce este corect” în continuare.

ADVERTISEMENT

„De când am venit la instituţie, am spus foarte clar: voi face ceea ce este corect. Chestiunea drepturilor şi libertăţilor chiar mă interesează. Atât timp cât cred că avem dreptate – nu sunt decizii pe care le-am luat singură – evident, ne ducem mai departe. Tot timpul a fost eventual ideea asta a revocării. În conformitate cu legea noastră, de la Avocatului Poporului, instituţia este unipersonală, numai avocatul poporului poate fi revocat. Cum să fi acţionat altfel? Categoric, nu”, a concluzionat Weber.

ADVERTISEMENT