News

Război în Israel. Peste 100 de cetățeni israelieni, ostatici în Fâșia Gaza. Bilanțul morților crește rapid. Update

Israelul, sub tir susținut de rachete din Gaza de la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Armata a declarat stare de război. Hamas a revendicat atacul
08.10.2023 | 18:33
Razboi in Israel Peste 100 de cetateni israelieni ostatici in Fasia Gaza Bilantul mortilor creste rapid Update
Israelul, atacat cu rachete din Fâșia Gaza Sursa foto: Edi Israel/Flash90 via Times of Israel
ADVERTISEMENT
08-10-2023
15:44

Peste 100 de cetățeni israelieni ar fi fost răpiți de Hamas

În timp ce autoritățile ezită să înainteze un bilanț, în presa din Israel se vorbește despre cel puțin 100 de ostatici israelieni, care au ajuns în Gaza.

Situația lor este una extrem de complicată, a remarcat The Guardian, pentru că o operațiune militară de eliberare a 100 de ostatici, pe un teritoriu străin, este de-a dreptul imposibilă.

Armata israeliană încearcă să găsească soluții la această problemă, însă nu pare să cunoască nici măcar numărul persoanelor răpite de Hamas în ultimele două zile. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că ”un număr semnificativ” de civili și militari au fost răpiți de Hamas.

08-10-2023
14:15

Hamas anunță că 370 de palestinieni au fost uciși până în prezent în Gaza

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, afirmă că 370 de palestinieni au fost uciși și alți 2.200 au fost răniți în Fâșia Gaza. Se pare că cei mai mulți dintre aceștia au fost uciși în Fâșia Gaza ca urmare a loviturilor de represalii ale Israelului.

IDF a declarat că a ucis cel puțin 400 de teroriști palestinieni atât în Israel, cât și în atacurile din Gaza.

08-10-2023
13:16

Bilanțul victimelor a crescut brusc la peste 600 de morți

Bilanțul estimat al victimelor atacului Hamas asupra comunităților israeliene de la graniță a crescut brusc în această după-amiază, de la 300 de morți anunțați în această dimineață la aproximativ 600.

Un purtător de cuvânt al ZAKA, un grup de voluntari care se ocupă de cadavre și rămășițe umane după atacurile teroriste, a declarat presei evreiești că peste 600 de israelieni au fost uciși.

Cadavrele sunt găsite în timp ce forțele israeliene continuă să lupte cu atacatorii Hamas, evacuându-i din comunitățile de la graniță.

08-10-2023
11:57

Consiliul de securitate confirmă că Israelul este în război

Consiliul de securitate al Israelului a votat pentru a plasa oficial țara în stare război și poate desfășura “activități militare semnificative”, anunță biroul premierului.

Premierul Benjamin Netanyahu declarase deja că țara se află în război după ce teroriștii Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului, ucigând sute de persoane.

Decizia consiliului de securitate la nivel înalt conferă declarației un statut legal, în conformitate cu Legea fundamentală, care, în clauza 40, spune că țara nu poate intra în război fără o decizie a guvernului.

Bilanțul morților în urma asaltului masiv lansat de Hamas asupra comunităților israeliene de lângă Gaza și a miilor de rachete lansate asupra Israelului este de peste 500, estimează oficialii.

Printre morți se numără zeci de soldați și polițiști care au fost uciși în lupta cu teroriștii. Ministerul Sănătății confirmă, de asemenea, că numărul răniților din spitale a ajuns la 2.048, dintre care 20 în stare critică și 330 de răniți grav.

Armata continuă să lupte cu atacatorii în comunitățile de frontieră la mai bine de 30 de ore de la asalt.

08-10-2023
11:24

350 de morți și 2.048 de răniți în Israel

Cel puțin 350 de israelieni au fost uciși de la începutul războiului cu Hamas, sâmbătă dimineața. De asemenea, Ministerul israelian al Sănătății raportează 2.048 de răniți și evacuați la spital, până duminică la ora 14:00.

Dintre răniți: 20 sunt în stare critică, 330 sunt răniți grav, 396 sunt răniți moderat, 967 sunt răniți ușor, 45 sunt tratați pentru șoc și 188 sunt în prezent în curs de evaluare medicală.

08-10-2023
09:57

Un polițist egiptean a ucis doi turiști israelieni și un egiptean

Un polițist egiptean a deschis focul asupra unor turiști israelieni în orașul mediteranean Alexandria, ucigând cel puțin doi israelieni și un egiptean, potrivit Ministerului egiptean de Interne.

Postul de televiziune Extra News, citat de Associated Press, care are legături strânse cu agențiile de securitate egiptene, a citat un oficial de securitate neidentificat care a declarat că o altă persoană a fost rănită în atacul care a avut loc într-un sit turistic din Alexandria. Acesta a precizat că presupusul atacator a fost reținut.

Serviciul de salvare israelian Zaka a raportat că două persoane au fost ucise în Alexandria. Atacul de duminică a avut loc în timp ce Israelul se luptă cu militanții palestinieni după o incursiune majoră din Gaza.

Egiptul a făcut pace cu Israelul în urmă cu zeci de ani și a servit mult timp ca mediator în conflictul israeliano-palestinian. Dar sentimentul anti-israelian este foarte puternic în țară, mai ales în timpul episoadelor de violență.

08-10-2023
09:15

Israelul a cerut medierea Egiptului în criza ostaticilor

Israelul a cerut Egiptului să ajute la medierea unei negocieri pentru a asigura eliberarea israelienilor care sunt în prezent ținuți prizonieri de către luptătorii infiltrați de Hamas, relatează Wall Street Journal.

Rămâne neclar câte israelieni au fost răpiți sau luați ostatici de către militanții palestinieni. Oficiali egipteni și un oficial de rang înalt al Hamas ar fi informat publicația citată că un număr de militanți Hamas care țineau ostatici sunt de negăsit și că, de asemenea, civilii luau persoane captive, ceea ce face dificilă numărarea numărului exact de israelieni reținuți.

08-10-2023
07:03

Gruparea Hezbollah a atacat Israelul "în semn de solidaritate" cu palestinienii

Gruparea teroristă libaneză Hezbollah susține că atacul cu “un număr mare de rachete și obuze” a fost în semn de solidaritate cu “rezistența palestiniană”. Pozițiile israeliene au fost lovite direct, mai susțin reprezentanții Hezbollah.

Forțele de Apărare ale Israelului nu au raportat niciun rănit și au declarat că au răspuns cu lovituri de artilerie și un atac cu dronă. Nu există rapoarte imediate cu privire la victime libaneze.

Hezbollah s-a ținut în mare parte deoparte la rundele anterioare de lupte între Israel și grupurile teroriste palestiniene, închizând doar ochii la facțiunile locale care operează de pe teritoriul său din sudul Libanului, relatează Times of Israel.

07-10-2023
17:58

Atacuri noi cu rachete asupra orașului Tel Aviv. A fost activat sistemul Iron Dome  

O nouă serie de atacuri cu rachetă au fost raportate sâmbătă seara, în jurul orei 20:00. Gruparea Hamas vizează ținte aflate în Tel Aviv. Pe rețeaua socială X au fost postate mai multe imagini filmate din timpul atacurilor. În acestea se poate observa că a fost activat celebrul sistem antirachetă Iron Dome, cu o rată de succes de până la 97%.

Chiar și așa, bilanțul victimelor este în creștere. De la ora 06:30 au fost lansate peste 5.000 de rachete asupra Israelului, țintele fiind atât civile cât și militare.

Peste 150 de persoane au decedat, însă numărul acestora este în continuă creștere, anunță presa locală. Până în acest moment, bilanțul răniților a ajuns la 1.100 de victime.

07-10-2023
17:36

SUA, pregătite să intervină în sprijinul Israelului. Avertismentul președintelui Biden

Președintele Joe Biden a declarat, sâmbătă, că Statele Unite sunt pregătite să asigure Israelului toate mijloacele de care are nevoie pentru se a apăra.

“I-am spus clar premierului Netanyahu că suntem pregătiți să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului și poporului israelian. Israelul are dreptul de a se apăra pe sine și pe poporul său”, a declarat președintele american.

Biden a transmis și un avertisment tuturor inamicilor statului Israel, care ar avea în plan să profite de momentul prielnic pentru a obține avantaje: să nu o facă.

”Statele Unite avertizează împotriva oricărei alte părți ostile Israelului care caută să obțină avantaje din această situație”, a anunțat Biden, prin intermediul unui comunicat de presă.

07-10-2023
14:49

Numărul morților a trecut de 100

Bilanțul victimelor atacului grupării teroriste Hamas asupra Israelului se ridică la peste 100 de morți, potrivit presei de limbă ebraică, care citează oficiali medicali. Numărulva continua să crească.

Ministerul Sănătății a anunțat că până în prezent 908 persoane rănite au fost transportate la spitale pentru tratament.

07-10-2023
13:46

Ministerul palestinian al Sănătății: 200 de morți și peste 1.600 de răniți

Ministerul palestinian al Sănătății raportează 198 de morți începând de sâmbătă dimineața și 1610 răniți, relatează publicația Haaretz.

În Israel, numărul răniților care au fost aduși în spitalele din țară a crescut la 779, a anunțat Ministerul israelian al Sănătății. Cel puțin 40 de persoane au fost ucise.

Spitalele situate la o distanță de până la 80 km de Fâșia Gaza nu vor asigura duminică tratamente medicale care nu sunt urgente, potrivit ministerului.

În plus, directorul general al ministerului a ordonat oprirea planurilor de călătorie ale angajaților din domeniul sănătății, anularea concediilor și publicarea unei directive pentru întoarcerea personalului medical aflat în prezent în străinătate.

07-10-2023
11:30

Aproape 800 de pelerini români, în Israel. Reacția premierului Marcel Ciolacu

În jur de 790 de români se află în Israel, în diverse pelerinaje, a arătat premierul Marcel Ciolacu, într-o intervenție pe care a avut-o în cursul zilei de sâmbătă. Acesta spune că guvernul încearcă să găsească soluții pentru a aduce pelerinii acasă.

”După cum bine ştiţi, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război, vom vedea cum evoluează lucrurile.

Nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict. Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat, vom vedea dinamica în perioada următoare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

07-10-2023
11:04

Ministerul Sănătății: 545 de persoane au fost spitalizate de la începutul atacului Hamas

Ministerul Sănătății afirmă că 545 de persoane au fost spitalizate de la începutul atacului masiv al Hamas, lansat de gruparea teroristă în această dimineață, în jurul orei 6:30.

Anterior, serviciul de urgență Magen David Adom a declarat că cel puțin 22 de persoane au fost ucise. Se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească.

 

07-10-2023
10:08

Mișcarea Hezbollah susține atacurile Hamas asupra Israelului

Hezbollah a anunțat sâmbătă că “acțiunea militară care a început în această dimineață în numele facțiunilor din Gaza este un răspuns decisiv la crimele ocupației [israeliene] și la agresiunea împotriva locurilor sfinte”.

Potrivit declarației grupului militant, aceste atacuri poartă “un mesaj clar către lumea arabă și islamică, și în special către cei care se străduiesc să obțină un acord de normalizare”.

În comunicat se mai precizează că “conducerea organizației este în contact permanent cu conducerea forțelor de rezistență palestiniene din interiorul și din afara teritoriilor palestiniene” și că “părțile evaluează în mod constant situația”.

07-10-2023
09:57

Cel puțin 22 de morți

Serviciul de urgență Magen David Adom afirmă că cel puțin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas. Există peste 70 de persoane grav rănite, spune un purtător de cuvânt.

Celule teroriste ale grupării din Gaza s-au infiltrat în mai multe comunități din sudul țării. În plus, mii de rachete au fost lansate spre centru și sud. Atacul este în curs de desfășurare de la aproximativ 6:30 dimineața.

Se așteaptă ca numărul morților să crească.

07-10-2023
09:52

IDF a declarat stare de război

Purtătorul de cuvânt principal al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că Israelul se află “în stare de război” în urma atacului surpriză al Hamas.

“IDF a declarat starea de război. Suntem în stare de război”, spune Hagari într-o declarație video în direct. “Au fost lansate peste 2.000 de rachete. Teroriștii s-au infiltrat, iar unii sunt încă în Israel”, spune el.

“IDF inundă zona cu trupe. Ne concentrăm pe luptele de la granița cu Gaza”, continuă Hagari. “Am început o mobilizare generalizată în toate ramurile IDF. Forțele aeriene lovesc, de asemenea, în Gaza”, adaugă el.

IDF și-a denumit operațiunea ”Săbii de Fier”. ”Forțele de Apărare Israeliene inițiază o operațiune de amploare pentru a apăra civilii israelieni împotriva atacului combinat lansat de Hamas împotriva Israelului în această dimineață”, se arată într-o postare pe contul X/Twitter al IDF.

07-10-2023
09:33

Prima declarație a premierului Netaniahu

Premierul Beniamin Netaniahu a declarat sâmbătă dimineață că “Israelul este în război. Aceasta nu este o așa-zisă operațiune militară, nu este o altă rundă de lupte, ci război”.

“Am discutat cu șefii instituțiilor de securitate ale Israelului și am ordonat în primul rând să securizăm toate comunitățile [de la granița cu Gaza] contra prezenței teroriștilor Hamas”, a adăugat Netaniahu.

“Am ordonat, de asemenea, o amplă recrutare de rezerve și mobilizarea forțelor pentru a contraataca cu forță într-o manieră pe care inamicul nu a cunoscut-o niciodată… Suntem în război. Vom învinge.”

Sâmbătă dimineața, aproximativ 2.500 de rachete au fost lansate din Gaza asupra orașelor din centrul și sudul Israelului, ajungând până la Ierusalim, în timp ce teroriștii palestinieni s-au infiltrat în comunitățile din sudul țării pe uscat, pe mare și pe calea aerului.

Peste 200 de israelieni ar fi fost răniți – și mai mulți au fost uciși – pe parcursul zilei. Poliția israeliană estimează că în prezent există 60 de teroriști în 14 locații din întreaga țară.

07-10-2023
08:31

6 morți și aproape 200 de răniți

Aproape 200 de persoane au fost rănite în atacul în curs de desfășurare al Hamas, potrivit declarațiilor de la diferite spitale.

Cel puțin două duzini de persoane sunt rănite grav sau în stare critică. Cel puțin șase persoane au fost confirmate ca fiind ucise.

07-10-2023
08:28

Klaus Iohannis: România condamnă atacurile împotriva Israelului

”România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu Israelul în aceste momente cumplite.

Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor și către cei care se află sub tirul armelor”, a scris șeful statului într-o postare pe X/Twitter.

 

07-10-2023
08:07

Ministrul Apărării: Israelul va câștiga acest război

Comisarul poliției israeliene, Kobi Shabtai, a anunțat într-un comunicat: “Suntem în stare de război. Suntem supuși unui atac masiv dinspre Fâșia Gaza. În prezent, există 21 de locații active de confruntare ridicată în sudul Israelului. Unitatea antiteroristă Yamam se află la fața locului… Întreaga regiune sudică este închisă [pentru circulația civililor]”.

La rândul său, ministrul apărării, Yoav Gallant, afirmă că gruparea teroristă Hamas a făcut o “greșeală gravă” pentru că a lansat un atac surpriză asupra Israelului cu atacuri cu rachete și s-a infiltrat în orașele de la granița cu Fâșia Gaza.

“Hamas a făcut o greșeală gravă în această dimineață și a început un război împotriva statului Israel. Soldații IDF luptă împotriva inamicului la toate locurile de infiltrare”, afirmă Gallant într-o declarație de presă. “Statul Israel va câștiga acest război”, adaugă el.

Guvernul israelian urmează să convoace o reuniune a cabinetului la ora 17:00. De asemenea, ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, și comisarul poliției israeliene, Kobi Shabtai, vor organiza o evaluare a situației la ora 10:00 la sediul național al poliției israeliene.

Până acum au fost raportați cel puțin 6 morți și 100 de răniți în atacurile Hamas asupra Israelului. Centrul și sudul Israelului se află sub tiruri intense de rachete de peste trei ore și jumătate. În plus, zeci de teroriști Hamas s-au infiltrat în mai multe orașe din sud.

 

07-10-2023
06:45

Hamas susține că a lansat 5.000 de rachete asupra Israelului

Hamas susține că a lansat 5.000 de rachete asupra Israelului într-un atac surpriză la primele ore ale dimineții pe care îl numește “Operațiunea Potopul al-Aqsa”.

Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas, a emis o declarație în care spune că atacurile în curs sunt o ripostă la “profanarea” de către Israel a moscheii al-Aqsa din Ierusalim. El adaugă că Israelul a ucis și rănit sute de palestinieni în acest an și că Israelul a respins ofertele de schimb de prizonieri.

De mai bine de două ore au loc tiruri susținute de rachete spre Israel, relatează presa locală. O femeie a fost ucisă și există mai mulți răniți în urma acestor raiduri.

Atac cu rachete asupra Israelului

Sirenele de atac aerian au fost auzite în mai multe orașe mari, inclusiv în Ierusalim, Tel Aviv și Beersheba. Celule teroriste Hamas din Fâșia Gaza s-au infiltrat peste graniță în cel puțin un oraș din sud, relatează Times of Israel. Locuitorii au relatat că au auzit sunetul a cel puțin o explozie de rachetă sau o interceptare a Iron Dome.

ADVERTISEMENT

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat o situație de urgență pe o rază de 80 de kilometri din Fâșia Gaza, potrivit biroului său. “Situația specială” permite Comandamentului Frontului Intern al armatei să restricționeze adunările și să închidă zone. Zona include marile orașe Tel Aviv și Beersheba.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a aprobat o convocare pe scară largă a rezerviștilor, în urma unui atac surpriză al Hamas asupra Israelului, a mai anunțat biroul său. Numărul de rezerviști care vor fi chemați va depinde de nevoile armatei.

ADVERTISEMENT

Organizatorii protestelor împotriva revizuirii sistemului judiciar, programate pentru sâmbătă seara, anunță anularea manifestațiilor săptămânale.

“Suntem alături de locuitorii Israelului și acordăm tot sprijinul IDF (armatei israeliene n.r.) și forțelor de securitate”, afirmă organizatorii protestelor într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

“Facem apel la toți cei care sunt necesari să se prezinte [la datorie] și să își joace rolul pentru a proteja securitatea și sănătatea locuitorilor din Israel.”

Grupul de protest Brothers and Sisters in Arms îi îndeamnă, de asemenea, pe toți cei de care este nevoie să se prezinte la datorie “fără ezitare”.

ADVERTISEMENT

Consiliul de securitate se va reuni în legătură cu atacul surpriză al Hamas

Consiliul de securitate alcătuit la cel mai înalt nivel al Israelului se va reuni la ora 13.00, în contextul atacului surpriză al Hamas, anunță biroul premierului. Înaintea reuniunii, premierul Benjamin Netanyahu va avea o evaluare cu șefii de securitate la ora 9:30.

Au fost raportate victime după ce teroriștii Hamas s-au infiltrat în orașul Sderot din sudul țării. Nu este clar câți teroriști s-au infiltrat, scrie publicația citată. Confruntările sunt în curs de desfășurare.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că efectuează acum atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Acestea au loc la aproape două ore după ce Hamas a lansat un atac surpriză.

Comandantul Hamas din Gaza îi îndeamnă pe arabii israelieni și statele vecine să se alăture atacului

Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas, a emis o declarație în care numește atacurile și infiltrările din această dimineață “ziua marii revoluții”. El îi îndeamnă pe arabii israelieni să ia armele și îi încurajează pe arabii de la granițele Israelului să se alăture atacului.

“Astăzi, poporul aduce înapoi revoluția și reînvie Marșul întoarcerii”, spune el. El îi îndeamnă pe arabii din Ierusalim și din interiorul Israelului, din Negev, Galileea și zona Triunghiului, să “dea foc pământului sub picioarele ocupanților”.

În plus, el face apel la “rezistența islamică din Liban, Irak, Siria și Liban” – țări cu mișcări teroriste care sunt susținute militar de Iran – să “își unească rezistența lor cu cea a palestinienilor de astăzi” și “să înceapă să mărșăluiască spre Palestina acum”.

Saleh al-Arouri, adjunctul șefului Hamas, considerat liderul acestuia în Cisiordania, a emis o declarație în același sens, făcând apel la națiunea arabă și islamică să se alăture operațiunii “Potopul al-Aqsa”.

Gruparea Jihadul Islamic spune că membrii săi participă la lupte

ADVERTISEMENT
Tags: