News

Ce este Hamas. Cele mai importante informații despre organizația care a atacat Israelul cu rachete

Gruparea Hamas, care a lansat, sâmbătă, atacuri cu rachete asupra Israelului, a avut un rol determinant dar și controversat în viața politică și militară a Orientului Mijlociu.
07.10.2023 | 17:26
Ce este Hamas Cele mai importante informatii despre organizatia care a atacat Israelul cu rachete
Gruparea Hamas a lansat un atac masiv cu rachete asupra Israelului, sâmbătă dimineața / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Hamas este una dintre organizațiile palestiniene cele mai cunoscute și controversate din lume. Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia au desemnat Hamas drept o organizaţie teroristă.

Cum a apărut și pentru ce luptă organizația Hamas

Cunoscută și sub numele de Mișcarea de Rezistență Islamică, Hamas a fost fondată în 1987, în timpul primei Intifade palestiniene (revolta împotriva ocupației israeliene). Organizația a apărut în Gaza și Cisiordania, având ca obiectiv principal eliberarea Palestinei și crearea unui stat palestinian independent.

ADVERTISEMENT

Ideologia Hamas se bazează pe islamismul radical și susține că lupta armată este mijlocul legitim de a obține controlul vechilor teritorii palestiniene.

Principalele obiective ale Hamas includ: eliberarea tuturor teritoriilor care au aparținut Palestinei (Cisiodania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de est), implementarea legii islamice (sharia) în teritoriile palestiniene, precum și unificarea Fâșiei Gaza și Cisiordaniei sub guvernarea Hamas.

ADVERTISEMENT

Organizația Hamas a atacat și Israelul și în trecut

Gruparea Hamas este cunoscută pentru utilizarea forței militare, inclusiv prin atacuri teroriste și lansare de rachete asupra Israelului. Aceste acțiuni au fost condamnate de comunitatea internațională și au dus la conflicte repetate între Hamas și Israel.

Organziația are o prezență semnificativă în lumea arabă și islamică și beneficiază de sprijin financiar și politic din partea unor țări și grupuri din regiune.

ADVERTISEMENT

Organizația este considerată teroristă de către numeroase state, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană. Această stigmatizare a dus la sancțiuni economice și izolare internațională.

Conflictul între Hamas și președintele Abbas

Hamas și Fatah, o altă facțiune palestiniană, au avut numeroase conflicte interne, dar au încercat și eforturi de reconciliere. Cu toate acestea, diviziunile persistă, iar autoritatea palestiniană rămâne divizată între Gaza și Cisiordania.

ADVERTISEMENT

În 2007, Hamas a preluat conducerea Fâșiei Gaza, la capătul un război civil cu forțele fidele preşedintelui Mahmoud Abbas, care în prezent conduce Organizația pentru Eliberarea Palestinei, din Cisiordania. Organizația Hamas refuză să recunoască statul Israel și s-a opus vehement acordurilor de pace negociate la Oslo, în 1990.

ADVERTISEMENT
Tags: