News

Reputația României, consolidată de pompieri și echipele de salvare. Țările în care a intervenit DSU în ultimii ani

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a trimis echipe în mai multe țări care s-au confruntat î ultimii ani cu dezastre naturale.
11.12.2023 | 10:44
Reputatia Romaniei consolidata de pompieri si echipele de salvare Tarile in care a intervenit DSU in ultimii ani
Pompieri trimiși de DSU în Grecia/ Foto: Inquam Photos - Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

În ultimi ani, echipaje de pompieri și de salvatori au plecat din România pentru a oferi asistență altor state care se confruntau cu situații majore de criză, contribuind astfel la creșterea reputației țării noastre pe plan extern. Pe lângă intervenția directă, România a contribuit și cu livrarea de echipamente, medicale sau de altă natură, pentru mai multe țări atât din Europa, cât și din alte continente.

Acțiunile externe ale DSU

Deși România nu este una din puterile economice ale Uniunii Europene, țara noastră nu a ezitat să ofere asistență atunci când țări UE sau chiar din afara Uniunii s-au confruntat cu situații de urgență care depășeau resursele de care dispuneau respectivele țări. Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis pompieri să stingă incendiile de vegetație din Franța și Grecia, echipe de salvatori după cutremurul din Turcia, precum și echipamente medicale mai multor state care treceau prin momente grele în timpul pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

O enumerare a acțiunilor pe plan extern ale DSU din ultimii ani arată un bilanț de-a dreptul impresionant. Aceste acțiuni au fost loc prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene (UCPM). prin care un stat membru poate cere asistență în timpul situațiilor de criză, răspunsul celorlalte țări fiind unul bazat pe voluntariat. Din 2019, UCPM a fost completat de un nou program, RescEU, prin care se constituie o forță de reacție rapidă la nivelul UE, iar contingentul cu care contribuie țările membre trebuie să intervină. Prin ambele programe, atât cel voluntar, cât și cel coordonat de UE, România a avut o contribuție notabilă.

România, ca membru în cadrul UCPM, a răspuns cu promptitudine solicitărilor venite din partea statelor afectate, efectuând misiuni de sprijin umanitar, ce au constat în donarea de doze de vaccinuri, măști chirurgicale, mănuși nesterile, butelii și concentratoare de oxigen, în state precum India, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord, Egipt, dar și trimiterea de echipe medicale în Republica Moldova (2020), Tunisia, Italia (2020) și Slovacia”, se spune în Strategia de Consolidare și Dezvoltarea a rolului DSU în perioada 2024-2030.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pe 25 aprilie 2020 România a trimis în Italia 90.000 de măști FFP2. Deși valoarea materială nu este una mare, cea simbolică era importantă. Italia a fost printre țările cel mai puternic lovite la începutul pandemiei de Covid-19, iar sistemul medical era depășit de numărul imens al cazurilor de infectare. În plus, începuse o goană nebună după obținerea de stocuri de măști, ventilatoare ș.a. întrucât livrările erau cu mult sub cerințe. De asemenea, 15 medici și asistenți medicali au plecat în Lombardia să ajute la tratarea bolnavilor.

dsu3
Țările europene care au fost ajutate de România în timpul pandemiei de Covid-19/ Sursă: Ministerul de Interne

Măști au fost livrate și altor state care erau pe deficit, precum Spania, Croația, Serbia, Lituania, Macedonia de Nord sau Muntenegru, iar în Cehia au fost trimise 30 de ventilatoare în ianuarie 2021, perioadă în care țara central-europeană se confrunta cu un număr mare de cazuri grave de Covid-19. De asemenea, România a donat 1.169.000 de doze de vaccin în țări precum Moldova, Ucraina, Serbia, Tunisia, Egipt, Vietnam.

ADVERTISEMENT
dsu4
România a livrat altor țări peste 1,6 milioane doze de vaccin/ Sursă: Ministerul de Interne

Misiuni dificile în Grecia și Turcia

Verile călduroase din ultimii ani au determinat apariția unor vaste incendii de pădure, îndeosebi în țările din sudul Europei. Din 2021 încoace, pompierii din cadrul DSU au contribuit în fiecare vară la reducerea pagubelor provocate de acestea. „România a dat dovadă de promptitudine și profesionalism răspunzând pozitiv la solicitările de asistență internațională venite din partea Greciei (2021) și Franței (2022), asigurând inclusiv o misiune de pre-poziționare a Capabilităților de Combatere terestră a incendiilor forestiere cu vehicule în Grecia în 2022, urmând același model și pentru 2023, atât în Grecia, cât și în Franța”, precizează sursa citată.

În 2021, contingentul de pompieri din România care au venit în ajutorul colegilor greci, de 112 pompieri, a fost al patrulea ca mărime după cele trimise de Germania, Franța și Polonia. Un an mai târziu, în Grecia au fost trimiși 28 de pompieri, iar la stingerea incendiilor de vara trecută au contribuit 52 de români trimiși în insula Rodos. În Franța au fost trimiși 77 de pompieri în zona de sud-vest în 2022, iar în acest an alți 60, împărțiți în două echipe: una în Corsica, alta în Provence. Mai trebuie menționate și misiunile realizate de două avioane trimise să ajute autoritățile din Macedonia de Nord să stingă incendiile din august 2021.

ADVERTISEMENT

DSU a trebuit să intervină și odată cu izbucnirea războiului ruso-ucrainean în 2022, când a trebuit să gestioneze tranzitul prin România a nu mai puțin de 2.000.000 de ucraineni care fugeau din calea războiului către țările UE, pentru care s-au înființat 15 centre de tranzit. În momentul de față, DSU pregătește personal paramedical din Ucraina în două centre de formare de la Târgu Mureș și Oradea. Ultima intervenție majoră a pompierilor români în străinătate a fost în februarie acest an, în Turcia, după cutremurul care a devastat sud-estul acestei țări. România a trimis trei aeronave Spartan și Hercules, cu 60 de oameni și patru câini, pe lângă echipamentele necesare intervenției.

ADVERTISEMENT
Tags: