News

Resort de lux din Costinești, închis de inspectorii sanitari. Amenzi la zeci de restaurante de pe litoral

Inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi de peste 600.000 de lei și au emis ordonanțe de interzicere a activității la un resort din Costinești.
31.07.2023 | 16:16
Resort de lux din Costinesti inchis de inspectorii sanitari Amenzi la zeci de restaurante de pe litoral
Amenzi de peste 600.000 de lei și interdicții de activitate la un resort din Costinești. Foto: ANSVSA/Hepta.
ADVERTISEMENT

Inspectorii Autorității Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Sanitară Veterinară (ANSVSA) au desfășurat în perioada 24 – 30 iulie o serie de activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare și comercializare a produselor alimentare de pe litoral. Mai multe amenzi au fost aplicate la Costinești.

Un val de amenzi pe litoralul românesc

În cadrul acestor activități, au fost verificate 264 de unități din zonele Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia și Constanța.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat de presă emis de ANSVSA, în urma controalelor, au fost depistate numeroase deficiențe în modul de comercializare și depozitare a produselor alimentare.

Printre acestea s-au evidențiat comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a acestora, precum și lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor.

ADVERTISEMENT

Așadar, 59 de unități au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare totală de 621.400 de lei. De asemenea, ca măsuri de intervenție, au fost emise două ordonanțe de interzicere a activității și o ordonanță de suspendare a activității.

Un resort de lux din Costinești, amendat

Un caz care a atras atenția a fost cel al unui resort de lux din Costinești, unde inspectorii ANSVSA au descoperit și au confiscat 593 de kilograme de pește și carne. Produsele erau fie expirate, fie depozitate în condiții de igienă foarte precare. Ca urmare a constatărilor, inspectorii au emis o ordonanță de interzicere a activității pentru resort și au aplicat o amendă în valoare de 72.000 de lei.

ADVERTISEMENT

“Dintre agenții economici controlați ‘s-a remarcat’ un resort de lux din Costinești, unde inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au confiscat 593 de kilograme de pește şi carne. Produsele erau fie expirate, fie depozitate în condiții de igienă foarte precare. Ca urmare a neconformităților constatate, inspectorii ANSVSA au emis o ordonanță de interzicere a activității şi o amendă de 72.000 de lei”, au susținut reprezentanții ANSVSA.

În plus, ANSVSA a confiscat în total 818 kilograme de produse alimentare nesigure, care urmează să fie distruse pentru a proteja sănătatea publică. Pentru a încuraja participarea publicului în eforturile de menținere a siguranței alimentelor, ANSVSA a pus la dispoziție un număr de telefon special pentru Comandamentul Sezon Estival 2023, unde cetățenii pot face sesizări sau obține informații referitoare la aspecte legate de siguranța alimentară: 0786.577.007.

ADVERTISEMENT

Totodată, turiștii pot apela gratuit numărul Call-Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, din orice rețea de telefonie, pentru a raporta situații de nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

ADVERTISEMENT