Sport

Adio restricții după doi ani! Stadioanele pot fi ocupate la 100% capacitate. Fanii, fără mască și fără certificat verde. Care este primul meci

La doi ani de la startul pandemiei de coronavirus, România iese din starea de alertă. Stadioanele pot fi ocupate la 100% din capacitate, dispare obligativitatea de purtare a măștii și a cerficatului verde.
08.03.2022 | 10:20
Adio restrictii dupa doi ani Stadioanele pot fi ocupate la 100 capacitate Fanii fara masca si fara certificat verde Care este primul meci
Stadioanele țării vor putea fi ocupate la 100% din capacitate
ADVERTISEMENT

România iese din starea de alertă pe data de 8 martie 2022, la doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în Europa. Cele mai multe restricții vor fi ridicate și oamenii vor putea circula liber, obligativitatea măștii în aer liber și a certificatului verde la intrarea la anumite evenimente sau în anumite instituții va fi eliminată.

Adio restricții după doi ani! Stadioanele pot fi ocupate la 100% capacitate

Și sportul revine la normal după doi ani de restricții. Fanii au avut cel mai mult de suferit, în condițiile în care au existat multe perioade în care tribunele au fost închise, iar în ultima perioadă au putut fi ocupate la o capacitate de 30%.

ADVERTISEMENT

Însă, începând de miercuri, pentru prima dată din martie 2020, tribunele vor putea fi populate la 100% din capacitate, accesul nefiind restricționat prin purtarea măștii de protecție sau a certificatului verde:

”Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, Guvernul nu va prelungi starea de alertă, mâine (n.r. marți) la miezul nopţii va expira starea de alertă în România”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT

Unirea Constanța – Petrolul, primul meci fără restricții

Primul meci în care se vor ridica restricțiile este confruntarea din Liga 2 dintre Unirea Constanța și Petrolul, programat joi, de la ora 19:30 pe stadionul din Buftea. Ultimul meci cu restricții va fi Hermannstadt – U Cluj, programat marți, de la ora 19:00, tot din al doilea eșalon.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat faptul că starea de alertă nu va mai fi prelungită în România, motivând că, cel puțin, valul cinci al pandemiei este aproape de final:

ADVERTISEMENT

„Nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

“Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară”

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.

ADVERTISEMENT

Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia”, a spus Klaus Iohannis.

Restricțiile care vor fi eliminate

Ce restricții vor fi eliminate:

  • Nu va mai fi obligatorie prezentarea certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură, stadioane
  • Se elimină obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber
  • Activitățile de zi cu zi nu vor mai ține cont de rata de infectare și de incidența cazurilor COVID
  • Magazinele și localurile pot rămâne deschise și după ora 22:00

Astfel, la începutul play-off-ului și play-out-ului din Casa Pariurilor Liga 1, arenele pot fi umplute la 100% din capacitate. Prima etapă va avea loc în weekend, iar fanii au liber la intrarea pe stadion fără mască și fără certificat verde, la 100% din capacitate.

Din păcate pentru fanii Rapidului și ai lui Dinamo, derby-ul din prima etapă a play-out-ului se va disputa fără spectatori, la Mioveni. Giuleștenii au fost sancționați cu disputarea a două meciuri fără spectatori pe teren propriu după incidentele din meciul cu Dinamo din sezonul regulat.

Starea de alertă poate fi reinstaurată dacă numărul de cazuri va crește

Atenție! Dacă numărul de cazuri va crește în perioada următoare, autoritățile vor putea institui din nou starea de alertă, care poate reactiva anumite restricții existente ca și până acum. Însă, toată lumea speră ca acesta să fie finalul pandemiei COVID-19, ministrul Sănătății fiind optimist în această privință.

  • 16 martie 2020 este data la care a fost instituită starea de urgență în România, fiind înlocuită apoi de starea de alertă
  • 30% din capacitatea stadioanelor a putut fi ocupată până pe data de 8 martie 2022
ADVERTISEMENT