News

Rețelele de distribuție nu țin pasul cu mașinile electrice. Energia verde poate plafona alimentarea cu electricitate

Energia verde arde prizele. Stabilitatea rețelelor de electricitate este depășită de cererea de mașini electrice și de pompe de căldură
30.11.2023 | 18:55
Retelele de distributie nu tin pasul cu masinile electrice Energia verde poate plafona alimentarea cu electricitate
Mașinile electrice și pompele de căldură pun presiune în plus pe rețele electice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Operatorii germani de rețele rezidențiale vor putea restricționa fluxul de energie către pompele de căldură și încărcătoarele pentru mașini electrice începând din 2024, pentru a păstra stabilitatea rețelei, care suferă din cauza unor investiții insuficiente cronice. În întreaga Europă, investițiile în rețelele de electricitate nu țin pasul cu creșterea cererii, marcată de adoptarea treptată a mașinilor electrice și a pompelor de căldură.

Energia verde arde prizele

Deși situația era mai mult decât anticipabilă: trecerea de la combustibili fosili la mașini electrice presupune din start un consum de energie electrică masiv, plus o rețea de stații de încărcare care să asigure practic mobilitatea electrică. Reducerea emisiilor de carbon a clădirilor, care și ele sunt de dorit a fi „verzi” și „sustenabile” presupune soluții energetice precum pompele de căldură, care și ele consumă energie electrică.

ADVERTISEMENT

„Timpii de așteptare pentru autorizațiile de consolidare a rețelelor sunt între patru și zece ani ani, iar pentru rețelele de înaltă tensiune între opt și zece ani”, a declarat săptămâna aceasta Comisia Europeană, care a prezentat un nou plan de acțiune pentru a accelera desfășurarea rețelelor electrice.

„Rețelele de energie electrică trebuie să fie un catalizator pentru tranziția către energia curată, nu un obstacol în calea acesteia”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie. În Germania, Agenția Federală pentru Rețele (Bundesnetzagentur) ia în prezent măsuri pentru a limita cantitatea de energie electrică utilizată de mașinile electrice și de pompele de căldură, pentru a reduce presiunea asupra rețelei.

ADVERTISEMENT

„Luăm acum măsuri de precauție pentru a ne asigura că pompele de căldură și punctele de încărcare pentru mașinile electrice pot fi conectate rapid și operate în condiții de siguranță”, a declarat Klaus Muller, președintele Agenției Federale pentru Rețele. Klaus Muller se află într-o situație complicată: provocarea este de a menține luminile aprinse, tensiunea adecvată la prize, integrând în același timp 500.000 de noi pompe de căldură pe an și 15 milioane de vehicule electrice până în 2030.

Supraîncărcarea rețelelor

Mai ales că cei 880 de operatori locali de rețele de distribuție din țară nu vor mai putea împotrivi instalării de noi pompe de căldură sau încărcătoare de perete pentru vehicule electrice în zona lor de operare, scrie Euractiv. În schimb, ei vor putea limita puterea acestor dispozitive atunci când cererea de energie electrică amenință să „deterioreze sau să supraîncarce grav rețeaua”.

ADVERTISEMENT

În aceste perioade de cerere ridicată, aparatele electrice vor primi un flux de 4,2 kWh, permițând pompelor de căldură să continue să funcționeze, iar vehiculelor electrice să fie reîncărcate în două ore pentru o călătorie de 50 de kilometri, potrivit Agenției Federale pentru Rețele. Alte aparate electrocasnice nu vor fi afectate.

Pentru întreprinderile afectate de supraîncărcarea rețelei, cifra de 4,2 kWh este încă prea ridicată. „Criticăm faptul că Agenția Federală a Rețelelor a majorat garanția minimă de energie electrică de la 3,7 kWh la 4,2 kWh”, a subliniat Asociația Serviciilor Publice Locale (VKU), care a precizat că „utilitatea practică a acestei garanții foarte generoase” nu a fost încă dovedită.

ADVERTISEMENT

Tarife de consum variabile

În cele din urmă, Muller  se așteaptă ca „intervenția operatorilor de rețea să rămână o excepție”. Normele vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Din 2025, Germania dorește să ia în serios tarifele de consum variabile în funcție de timp și să recompenseze consumatorii în momentele din zi în care energia solară sau eoliană ieftină este abundentă.

Între timp, proprietarii de pompe de căldură și de puncte de încărcare a vehiculelor electrice își pot reduce facturile cu sume cuprinse între 110 și 190 de euro, autorizând operatorii de rețea locală să reducă alimentarea cu energie electrică atunci când este necesar. În cazul în care aparatele sunt conectate la un contor dedicat, prețul energiei electrice poate fi redus chiar și cu 60%.

Agenția Internațională a Energiei (IEA) estimează că nu mai puțin de 80 de milioane de kilometri de rețele electrice trebuie adăugate sau renovate la nivel mondial până în 2040 pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon  și să își garanteze securitatea energetică. „Lipsa de ambiție și de atenție riscă să facă din rețelele de electricitate veriga slabă a tranziției către o energie curată”, avertizează IEA într-un raport.

În lipsa unei „atenții politice și a unor investiții mai mari”, deficiențele în ceea ce privește calitatea rețelelor „ar putea face ca obiectivul de limitare a încălzirii globale” la +1,5°C față de nivelurile preindustriale să nu mai fie atins și „să pună în pericol securitatea energetică”, afirmă Agenția, potrivit Le Figaro.

Instalațiile nu țin pasul

Pe măsură ce producția de electricitate crește, generată de energiile regenerabile menite să înlocuiască combustibilii fosili responsabili de emisiile de gaze cu efect de seră, importanța rețelelor „nu va face decât să crească”, în special din cauza caracterului descentralizat al acestor energii. Numai în acest an, „la nivel mondial, 80% din noile centrale electrice au fost proiecte de energie regenerabilă, în special solare și eoliene”, a declarat Fatih Birol, directorul IEA.

Cu toate acestea, IEA constată că rețelele „nu țin pasul cu creșterea rapidă” a acestor energii verzi, a mașinilor electrice, a pompelor de căldură etc., potrivit raportului. „Guvernele acordă o mare importanță construirii de centrale electrice, dar uită (…) că această electricitate trebuie să fie transportată către locuințe, stații de încărcare a vehiculelor și industrie”, a spus Birol. „Guvernele nu acordă suficientă prioritate rețelelor” și nu le planifică „din timp”, a insistat el.

Cu toate acestea, echivalentul a 80 de milioane de kilometri de rețele din întreaga lume ar trebui să fie renovat sau completat în mai puțin de două decenii. „În timp ce investițiile anuale în rețele (…) au rămas stabile în general”, acestea trebuie să se dubleze „la peste 600 de miliarde de dolari pe an până în 2030”, potrivit IEA.

Întârzieri și emisii sporite de CO2

Timpul este esențial: agenția a identificat „listă mare și în creștere de proiecte de energie regenerabilă” care așteaptă să fie conectate la rețea, echivalentul a 1.500 GW de viitoare capacități electrice, adică de cinci ori mai mare decât capacitatea de energie solară și eoliană adăugată la nivel mondial în 2022. Aproximativ 50% din aceste proiecte se află în Statele Unite, 20% în Europa, urmate de Japonia și restul lumii.

Potrivit IEA, întârzierea implementării surselor regenerabile de energie din cauza unor măsuri inadecvate în rețelele de distribuție ar duce la emisii suplimentare de CO2 de aproximativ 60 de miliarde de tone între 2030 și 2050. Acest lucru ar fi echivalent cu emisiile din sectorul auto din ultimii patru ani.

Un astfel de scenariu ar plasa „creșterea globală a temperaturii mult peste ținta de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris, cu o probabilitate de 40% de a depăși 2°C”. Guvernele trebuie să „sprijine proiectele la scară largă”, iar „dezvoltatorii și operatorii de rețele trebuie să adopte digitalizarea” pentru a proiecta rețele „mai rezistente și mai flexibile”, îndeamnă agenția.

ADVERTISEMENT