Life

Rețeta de cozonac unguresc cu mac de la chef Roxana Blenche. Secretele unui desert delicios

Roxana Blenche a dezvăluit care este rețeta sa de cozonac unguresc cu mac. Cum face fosta concurentă de la Chefi la cuțite acest desert.
11.12.2023 | 13:55
Reteta de cozonac unguresc cu mac de la chef Roxana Blenche Secretele unui desert delicios
Roxana Blenche a dezvăluit rețeta sa de cozonac unguresc. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Roxana Blenche și-a dezvăluit rețeta pentru un cozonac unguresc cu mac delicios. Este perfect pentru masa de Crăciun și nu este foarte greu de de preparat. Nu ai nevoie de mult timp.

Rețeta de cozonac unguresc cu mac de la Roxana Blenche

Cozonacii pufoși sunt nelipsiți de pe mesele de sărbătoare. Merg perfect cu o cană de lapte cald sau cu cafeaua de dimineață, iar Roxana Blenche a venit acum, înainte de Crăciun, cu o rețetă deosebită.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un cozonac unguresc cu mac, care deși la prima vedere pare pretențios, este foarte ușor de gătit. Fosta concurentă a publicat în mediul online rețeta de cozonac și a explicat fiecare pas.

Astfel că, pentru aluat este nevoie de următoarele: 200 grame de unt, 200 de grame de untură de porc, 150 grame zahăr, 120 ml lapte, 150 grame de smântână, 1 kilogram de făină 000, 10 grame de drojdie, 4 gălbenușuri, 10 grame de zahăr și 10 ml esență de vanilie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, pentru cremă sunt necesare: 200 grame de zahăr, 500 grame de mac măcinat, 200 ml lapte, 10 ml esență de vanilie, coaja de la o lămâie și de la o portocală.

Cum se face cozonacul unguresc pas cu pas

Pentru un cozonac unguresc cu mac delicios, pașii sunt următorii. Se amestecă, cu grijă, laptele călduț, zahărul, drojdia și gălbenușurile, apoi se lasă puțin pentru ca drojdia să acționeze.

ADVERTISEMENT

Într-un vas încăpător,  se adaugă făina și zahărul și sarea, se amestecă bine, apoi peste se pune și untul- acesta trebuie să fie la temperatura camerei, dar și untura de porc. Totul se amestecă până se omogenizează.

Ulterior, se pune peste compoziția cu drojdie și esența de vanilie. Aluatul se frământă puțin, după care se pune și smântâna și se continuă procesul, până când devine lucios și elastic.

ADVERTISEMENT

Aluatul pentru cozonac unguresc se lasă la rece o oră, timp în care te poți ocupa de umplutura cu mac. Zahărul, macul, coaja de la lămâie, coaja de la portocală, laptele și esența de vanilie se pun într-o tigaie, pe foc, și se amestecă până când lichidul scade.

Când aluatul a crescut suficient, se pune făină pe blatul de lucru și se întinde până se formează un dreptunghi. Se întinde compoziția pe toată suprafața, apoi se rulează. Se înțeapă cu scobitori, se lipește cu gălbenuș. Se mai lasă 10 minute și se bagă la cuptor, pentru 45 de minute, la 180 de grade.

ADVERTISEMENT