Ți s-a făcut poftă de un preparat gustos și sănătos pe care să îl savurezi în zilele toride de vară? Atunci salata de vinete este varianta ideală, mai ales dacă tânjești după un preparat tradițional românesc.
În plus, rețeta noastră nu te obligă să petreci foarte mult timp în bucătărie. Presupune doar câțiva pași extrem de simpli și o mână de ingrediente pe care le găsești inclusiv la magazinul din colț. Unde mai pui că o poți încerca fără teama de a-ți pune în pericol silueta.
Specifice verii, vinetele sunt bogate în vitamine şi minerale, au proprietăţi anticancerigene, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, combat stresul şi sunt un inamic redutabil în lupta cu insomniile. Medicii recomandă să fie consumate coapte sau fierte, nicidecum prăjite.
Știm că deja îți plouă în gură, așa că nu avem de gând să ne lungim prea mult cu vorba. Înainte de a-ți spor la treabă trebuie să-ți mai spunem că vei avea nevoie de fiecare din următoarele ingrediente:
Pentru început, pune vinetele la copt pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie, după care curăță de cojile arse, sărează şi pune la scurs, pe un tocător înclinat, preț de o oră. Toacă mărunt ceapa și spală iute într-un şuvoi de apă rece până scapă de amăreala oxidată.
Amestecă ceapa cu oţetul, toacă apoi vinetele pastă, freacă pasta cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi devine spumoasă. Acum e momentul să adaugi sosul de ceapă cu oţet.
Pentru un plus de savoare, poți adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. Amestecă vinetele scurse şi tocate cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi. Salata este gata, așa că nu ne rămâne decât să îți dorim poftă bună.