Life

Rețeta de “șnițele comuniste”. Ai nevoie de parizer și câteva ingrediente ieftine

O rețetă delicioasă de ”șnițele comuniste”. Se prepară foarte rapid și ai nevoie de un parizer și câteva ingrediente ieftine.
19.06.2023 | 19:59
Reteta de snitele comuniste Ai nevoie de parizer si cateva ingrediente ieftine
Cum se prepară ”șnițelul comunist”. Sursa foto: youtube
ADVERTISEMENT

O rețetă care amintește de trecut multor români, cel de dinainte de Revoluție. În perioada regimului comunist, șnițelul de bază era cel compus din parizer și nu din carne de pui, de porc sau de curcan, așa cum se întâmplă în prezent. Cum se prepară?

Rețetă delicioasă de ”șnițele comuniste”

Carnea de pui, de porc sau de curcan erau rare și scumpe în acele vremuri, care au marcat destinul părinților sau bunicilor noștri. Din cauză că nu și le permiteau, parizerul era un bun înlocuitor, chiar și atunci când voiau să facă șnițele.

ADVERTISEMENT

I se mai spune și ”șnițelul săracului”, iar astăzi poate fi ocolit de mulți dintre noi, din cauza conținutului mare de calorii și aditivi alimentari. Pentru cei care nu iau în considerare acest aspect, trebuie să știe că gustul este unic față de șnițelele cu care s-au obișnuit.

Pentru un șnițel din parizer este nevoie de următoarele ingrediente: patru felii de parizer de pui sau de porc, două ouă bătute, 50 de grame de făină albă, 50 de grame de pesmet, ulei și sare. Opțional, piper negru măcinat pentru o aromă mai intensă.

ADVERTISEMENT

Modul de preparare

Primul pas este să iei câte o felie de parizer și să o treci prin ouăle bătute. Apoi, prin făină și prin pesmet, peste care puteți pune piperul negru măcinat și sarea. Procesul se repetă de două ori. De altfel, dacă nu aveți sau nu găsiți pesmet, puteți folosi fulgi de porumb.

După ce ai trecut parizerul prin toate ingredientele, pune-l într-o tigaie, care trebuie să fie cu ulei încins. În jur de 2-3 minute se lasă parizerul în această ”baie”, iar când observați că a căpătat o crustă aurie, crocantă, înseamnă că-l puteți scoate.

ADVERTISEMENT

Șnițelul obținut se așază pe un prosop de hârtie, care va mai absorbi din ulei, și se lasă la răcorit. La final, se servește în mai multe feluri: asezonat cu castraveți murați, piure de cartofi, cartofi noi la cuptor, sos de usturoi, orez, salată cu crudități de vară sau chiar cu o porție de cartofi prăjiți.

Dacă sunteți mai mulți membri ai familiei, faceți ”șnițelul comunist” în cantități mai mari. Cei dragi vor cere o porție dublă când vor realiza cât este de gustos, chiar dacă unora li se vor trezi în minte vremuri tulburi, când nici acest preparat nu și-l permiteau a pune pe masă.

ADVERTISEMENT

De altfel, parizerul se poate consuma și dacă este pur și simplu prăjit sau trecut doar prin ou și făină, în lipsa pesmetului și a fulgilor de porumb. Totuși, având în vedere că parizerul actual este mai toxic, evitați să-l consumați foarte des. Vă urăm poftă bună!

ADVERTISEMENT