Life

Rețetă tradițională moldovenească. Varză murată la butoi pentru iarnă. Cum se pune corect

23.11.2020 | 16:24
Reteta traditionala moldoveneasca Varza murata la butoi pentru iarna Cum se pune corect
Rețetă tradițională moldovenească. Varză murată la butoi pentru iarnă. Cum se pune corect. Sursa foto: captură video YouTube
ADVERTISEMENT

Toamna este pe sfârșite, așa că este momentul să ne pregătim pentru iarnă. Din proviziile noastre nu trebuie să lipsească murăturile alături de care servim anumite preparate. De data aceasta, FANATIK îți prezintă o rețetă tradițională moldovenească pentru varză murată la butoi. 

Varza poate fi servită în zeci de feluri și se folosește la multe preparate. În sezonul rece, românii preferă varza murată, care este delicioasă atunci când e servită alături de pomana porcului, dar se poate mânca și ca o garnitură. În plus, cele mai populare rețete care conțin varză murată sunt celebrele sarmale și varza călită.

ADVERTISEMENT

În rețeta de mai jos vă vom prezenta cum se pune corect varza la murat ca să te poți bucura de ea de Crăciun și Revelion. Butoiul cu varză, alături de alte murături, nu trebuie să lipsească din cămara românilor, așadar avem nevoie de cea mai bună rețetă, care nu dă greș.

Varză murată la butoi pentru iarnă. Ingredientele necesare

Conform tradiției, varza se pune la murat în fiecare an de Sfântul Dumitru, adică pe 26 octombrie. Desigur, poate fi pusă și în luna noiembrie și este gata de servit în perioada Sărbătorilor de iarnă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pune varză la murat.

ADVERTISEMENT
  • Varză
  • Apă
  • Sare neiodată, pentru murături
  • Tulpini de mărar uscat tăiate în bucățele de 10-15 cm
  • Felii de sfeclă roșie
  • Crenguțe de busuioc uscat

Se pot adăuga boabe de porumb uscat sau gutui pentru a-i da verzei o culoare galbenă și hrean pentru un gust delicios. Aceste ingrediente sunt opționale și pot fi adăugate în funcție de preferințele fiecăruia.

ADVERTISEMENT

Există un criteriu important atunci când alegem varza, și anume să nu aibă frunzele uscate sau bătute de grindină. Pe scurt, să aibă un aspect proaspăt. Pentru sarmale, cea mai bună varză pentru murat este cea albă, cu frunzele fine și ușor plată. Varza mai rotundă este potrivită pentru salată sau poate fi gătită, însă nu are frunzele suficient de mari pentru a face sarmale.

De asemenea, dimensiunea căpățânilor este foarte importantă. Aceștia trebuie să aibă cel mult 20 de cm în diametru și să încapă pe gura butoiului.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară varza murată la butoi. Pași de urmat

  1. Varza se curăță cu atenție înainte de a fi murată pentru a îndepărta urmele de impurități. Se înlătură frunzele mari de deasupra și se spală foarte bine căpățânile.
  2. Varza se poate mura atât întreagă, cât și tăiată în 2 sau 4 bucăți în funcție de preferințe. Dacă vrei să o pui la murat întreagă, cele mai bune verze sunt de dimensiuni medii sau mici.
  3. Varza murată moldovenească se păstrează la butoi și poți urma aceiași pași în funcție de tipul acestuia (butoi de lemn/ plastic). Butoiul se spală foarte bine și nu trebuie să conțină alte mirosuri. Pentru o curățare completă, se pune o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu la un litru de apă fierbinte și se toarnă în butoi. După 2-3 ore, se clătește cu apă caldă, apoi cu apă rece.
  4. Cotorul verzei se scoate cu ajutorul unui cuțit. În scobitura rămasă după îndepărtarea acestuia se pune sare, care ajută varza la înmuiat.
  5. La baza butoiului se pune o crenguță de busuioc, după care varza trebuie așezată cu grijă.
  6. Se pun mai întâi căpățânile mai mari, apoi cele mici deasupra. Nu trebuie să rămână goluri, iar varza se pune cu cotorul în sus.
  7. Printe verze se strecoară feliile de sfeclă roșie și bețele de mărar.
  8. Apa se adaugă treptat, pe măsură ce așezi fiecare strat. Apa trebuie măsurată cu o cană/ găleată cu gradații pentru a putea stabili de câtă sare ai nevoie.
  9. Se adaugă sarea neiodată. La un butoi de varză ai nevoie de o cantitate de sare care să fie egală cu 30 de grame la fiecare 10 litri de apă rece. Dacă sarea a fost adăugată și la scobitura de la cotor, cantitatea va fi de 20 de grame de sare la 10 litri de apă.
  10. Saramura pentru varza murată. Se toarnă cantitatea de sare într-o cană de un litru și apoi se completează cu apă rece. Se amestecă bine pentru ca sarea să se dizolve complet.
  11. Saramura se toarnă peste conținutul butoiului cu varză.
  12. Butoiul se închide și se așază cu grijă în cămară.

Varza se murează în mai mult de o lună, după care poate fi gata de servit.

 

ADVERTISEMENT