News

Rețetele medicale, eliberate doar sub formă electronică. Când ar putea fi implementat proiectul

Un proiect de lege depus la Parlament prevede înființarea unui sistem prin care rețetele medicale ar putea fi eliberate doar sub formă electronică.
21.02.2024 | 08:03
Retetele medicale eliberate doar sub forma electronica Cand ar putea fi implementat proiectul
Rețetele medicale ar putea fi eliberate doar în format electronic/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Intenția de a înființa un sistem prin care rețetele medicale să fie eliberate sub formă electronică datează de mai bine de un deceniu, însă eliberarea prescripțiilor în acest format s-a făcut doar pe scară restrânsă, doar în cazul celor care trebuie decontate, complet sau parțial, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Un proiect de lege depus la Senat ar putea revitaliza acest proiect, astfel încât toate rețetele medicale să poată fi disponibile și în format electronic.

Rețetele medicale, disponibile prin mail sau SMS

Prescripțiile medicale sub formă electronică au fost implementate încă din 2012 prin Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate (SIUI), cu intenția declarată de către Ministerul Sănătății ca, în scurtă vreme, acest format să fie implementat pentru toate rețele medicale. Astfel, sistemul ar fi trebuit să devină operațional de la 1 iulie 2012, iar de la 1 ianuarie 2013 folosirea sa să devină generalizată.

ADVERTISEMENT

Numai că acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar după 11 ani, iar între timp sistemul deja existent a devenit depășit din punct de vedere tehnologic. În aceste condiții, inițiatorii, mai mulți parlamentari ai USR, prevăd în proiectul lor ca, până la 1 ianuarie 2025, Ministerul Sănătății să înființeze o platformă informatică online special pentru prescripții „e-Reţeta”, care să fie interconectată cu sistemul deja existent. Pentru eliberarea prescripțiilor, medicii și farmaciștii se vor putea conecta cu credențialele pe care le folosesc actualmente pentru accesarea SIUI.

Medicii prescriptori vor înregistra fiecare medicament, precum şi posologia (dozajul, modul de administrare, durata etc.). Platforma permite generarea unui ID şi a unui link unic care poate fi folosit de către pacient pentru a consulta prescripţia primită.

ADVERTISEMENT

Farmaciştii pot modifica medicamentaţia şi posologia, înregistrându-se suplimentar aceste noi informaţii, precum şi motivaţia din spatele modificării. Aceste modificări se văd în timp real şi în reţeta electronică ce este accesată prin link-ul unic”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Informații despre disponibilitatea medicamentelor

Un alt avantaj al platformei e-Rețeta ar fi legat de informații privind disponibilitatea medicamentelor. Ministerul Sănătății va încărca pe platformă date privind stocurile de medicamente și farmaciile care le dețin, care să fie afișate în timp real. Astfel, pacienții nu vor mai trebui să ia farmaciile la rând ca să facă rost de medicamentele de care au nevoie, ci se vor direct la unitatea farmaceutică ce le are pe stoc.

ADVERTISEMENT

Cei de la USR susțin că propunerea lor și-a dovedit eficiența întrucât un sistem similar funcționează deja în Polonia, acolo unde rețetele medicale sunt eliberate sub trei forme: SMS, prin e-mail cu un document cu cod de bare sau pe telefonul mobil, cu un cod QR.

La cerere, pacienții vor putea solicita medicilor să li se elibereze și forma printată a prescripției astfel încât persoanele mai în vârstă, mai puțin familiarizate sau chiar deloc cu tehnologia IT, să poată folosi în continuare rețetele în format pe hârtie.

ADVERTISEMENT

Pacienţii pot vizualiza prescripţiile medicale emise de medicii prescriptori prin intermediul Platformei unice pentru prescripţii prin intermediul unei conexiuni securizate, denumită „link” sau pot solicita imprimarea acestora pe suport hârtie de către medicii prescriptori”, prevede proiectul de lege care urmează să intre în dezbaterea Senatului.

ADVERTISEMENT