News

Doar 20 de antibiotice vor putea fi eliberate în farmacii, pentru 48 de ore. Ministerul Sănătății anunță ce medicamente se pot cumpăra fără rețetă

Ministerul Sănătății anunță că doar 20 de antibiotice vor putea fi eliberate în farmacii, pentru 48 de ore. Ce tipuri de medicamente sunt vizate de măsură.
25.01.2024 | 15:30
Doar 20 de antibiotice vor putea fi eliberate in farmacii pentru 48 de ore Ministerul Sanatatii anunta ce medicamente se pot cumpara fara reteta
Ministerul Sănătății, explicații privind achiziția la liber de antibiotice. Ce medicamente pot fi cumpărate fără rețetă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății reglementează strict folosirea de antibiotice. Care sunt tipurile de medicamentele ce pot fi cumpărate din farmacii fără rețetă, în regim de urgență, pentru 48 de ore.

Ministerul Sănătății, explicații privind achiziția la liber de antibiotice din farmacii. Ce medicamente pot fi cumpărate fără rețetă

Într-o conferință de presă susținută joi, 25 ianuarie, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că instituțiile competente din zona medicală reglementează mai strict folosirea antibioticelor în ambulatoriu, adică în afara spitalului.

ADVERTISEMENT

Oficialul ministerului spune că dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore. E vorba de acele medicamente care nu sunt susceptibile de a provoca rezistență la antimicrobiene.

Adriana Pistol explică faptul că în România se impune o limitare a consumului de antibiotice. Numai în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene. Cel mai recent, în 2022, România a fost ”vicelider” în Europa, după Grecia, a anunțat Pistol.

ADVERTISEMENT

”Dacă până acum era posibil ca, în situații de urgență, să se elibereze orice antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse care fac parte doar din cele de primă intenție, nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore.

Dacă se impune un altfel de tratament cu un alt fel de antibiotic, recomandăm farmacistului să îndrume pacientul spre unitățile sanitare”, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul Guvernului a ținut să adauge că, în regim de urgență, se pot elibera în farmacii, pentru 48 de ore, antibiotice de primă linie. Procesul se face în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă.

Adriana Pistol, răspuns pentru farmaciștii nemulțumiți

În ultimele zile, mai mulți farmaciști din țară au acuzat ministerul că, prin acest ordin legat de antibiotice, ar putea pune în pericol bolnavii. Adriana Pistol a venit cu un răspuns pentru aceștia.

ADVERTISEMENT

Aceasta a spus că, prin ordinul ministerului, medicamentele ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenție: tetraciclina, ampicilina sau biseptolul. ”Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană”, a mai declarat Adriana Pistol.

Reprezentanta ministerului a mai ținut să sublinieze că acest ordin, în ciuda scandalurilor și controverselor iscate, nu va fi retras. ”Nu vom retrage acest ordin. Tocmai cred că v-am făcut o pledoarie suficient de convingătoare că acest ordin este mai mult decât necesar.

Antibioticele care se eliberează pentru situaţii de urgenţă de 48 de ore sunt cele de primă intenţie, adică cele cel mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţă antimicrobiană. Nu se vor elibera, conform acestui ordin, cele care duc la rezistenţa antimicrobiană”, a mai repetat Adriana Pistol.

ADVERTISEMENT