News

Retromobil Club România, după ce Guvernul a anunțat că vrea să impoziteze mașinile de epocă: „Efecte devastatoare pentru patrimoniul tehnic național”

Proiectul prevede eliminarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport a patrimoniului tehnic și cultural.
14.08.2023 | 23:34
Retromobil Club Romania dupa ce Guvernul a anuntat ca vrea sa impoziteze masinile de epoca Efecte devastatoare pentru patrimoniul tehnic national
Retromobil Club România, după ce Guvernul a anunțat că vrea să impoziteze mașinile de epocă. Foto: Autostiri.ro
ADVERTISEMENT

Retromobil Club România, după ce Guvernul a anunțat că vrea să impoziteze mașinile de epocă, reacție dură. Un proiect de Ordonanță prevede ca cei care colecționează vehicule istorice să nu mai fie scutiți de la plata impozitelor.

Retromobil Club România: „Efecte devastatoare pentru patrimoniul tehnic național”

Astfel, Retromobil Club România – asociația națională a proprietarilor și restauratorilor de vehicule istorice și autoritatea națională F.I.V.A. cu atribuții legale în eliberarea atestatului de vehicul istoric, a transmis un punct de vedere, prin intermediul unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentanților asociației, dacă vehiculele istorice vor fi impozitate ca mijloace de transport, această măsură avea efecte negative pentru patrimoniul tehnic național. Totodată, foarte mulți dintre posesori vor fi în situația în care nu vor putea să plătească impozitul.

„Retromobil Club România consideră că măsură de impozitare a vehiculelor istorice ca mijloace de transport, nu numai că nu va îmbunătăți veniturile colectate la bugetul României, dar va avea efecte devastatoare pentru patrimoniul tehnic național.

ADVERTISEMENT

Vom asista la retragerea imediată din circulație a câtorva mii de vehicule istorice, unele cu o vechime de aproape 100 de ani, deoarece proprietarii acestora nu vor avea puterea financiară de a achita un impozit egal cu cel al unor automobile noi de lux.”, a transmis Retromobil Club.

Ce sume vor avea de plătit la stat posesorii unor astfel de vehicule

Conform prevederilor ordonanței de urgență, proprietarul unui ARO 243D ar avea de plătit un impozit de 6.051 lei, iar cel al unui autobuz Roman RD 111, 1.641.51 lei. Pentru un Cadillac V12, din 1937, impozitul va fi de 10.350 de lei.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, asociația Retromobil solicită coaliției de guvernare să mențină scutirea privind plata impozitului pe mijloacele de transport pentru vehiculele istorice, așa cum este în prezent. Colecționarii de mașini susțin că, în acest fel, ei își pot compensa parțial cheltuielile pentru întreținerea unor astfel de vehicule.

„Activitățile asociației noastre asigură păstrarea istoriei auto oferind publicului larg un muzeu în mișcare. Valoarea socială și culturală a vehiculelor istorice constă tocmai în această incredibilă caracteristică de a fi prezente pe drumurile publice într-o stare de funcționare impecabilă.

ADVERTISEMENT

Dacă modificările fiscale s-ar aproba în forma actuală efectul ar fi devastator, așadar cerem Guvernului să adopte o linie consacrată în practica Uniunii Europene menținând actualul regim legal de scutire a vehiculelor istorice de la plata impozitului pe mijloacele de transport”, a transmis Gabriela Măgureanu, Președinte al Retromobil Club România și Vicepreședinte F.I.V.A.

De altfel, Retromobil Club amintește că scutirea pentru plata impozitului există în aproape toate țările europene. Această măsură proprietarii care „ fac eforturi financiare considerabile să salveze vehiculele vechi de peste 30 de ani de la dispariție.” În acest sens, Retromobil Club România a înaintat un memoriu cu scopul schimbării prevederilor proiectului de lege.

ADVERTISEMENT
Tags: