News

Revolta lui Prigojin, prin ochii unui comandant Wagner. „Acesta este orașul nostru”

Un comandat al Wagner a povestit pentru BBC News cum s-a desfășurat revolta din 24 iunie, atunci când grupul militar amenința să intre în Moscova
23.07.2023 | 11:59
Revolta lui Prigojin prin ochii unui comandant Wagner Acesta este orasul nostru
După revolta din iunie, grupul Wagner a dispărut de pe front. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un comandant al grupului Wagner, de rang inferior, a povestit pentru BBC News cum s-a desfășurat revolta lui Prigojin de la finalul lunii iunie, precizând că atât el, cât și camarazii săi nu aveau nicio idee despre ce se întâmpla.

Revolta lui Prijojin, prin ochii unui comandant Wagner

BBC Rusia a stat de vorbă cu un comandant Wagner, pe numele său fictiv Gleb, care s-a aflat în mijlocul evenimentelor din 24 iunie, atunci când grupul paramilitar condus de Prigojin a ocupat un important oraș din Rusia și a ajuns până la 200 de km de Moscova.

ADVERTISEMENT

Acesta a povestit că în dimineața zilei de 23 iunie au fost chemați să se alăture unei coloane de luptători Wagner care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant, pe care Gleb nu dorește să îl numească din motive de securitate, dar care acționa la ordinele lui Prigojin și ale Consiliului de comandă Wagner.

“Este o desfășurare completă”, i s-a spus. “Formăm o coloană, să ne mișcăm”. Gleb spune că nu i s-a spus nimănui încotro se îndrepta coloana, dar că a fost surprins când și-a dat seama că se îndepărtau de linia frontului.

ADVERTISEMENT

Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistență, spune el, în timp ce treceau granița rusă în regiunea Rostov. “Nu am văzut niciun polițist de frontieră”, își amintește el. “Dar poliția rutieră ne-a salutat pe drum”.

Apoi, pe măsură ce se apropiau de Rostov pe Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile oficiale din oraș și să ocupe aeroportul militar. Unității lui Gleb i s-a spus să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).

ADVERTISEMENT

În timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie complet închisă și goală. Au survolat-o cu o dronă pentru a verifica dacă există vreun semn de viață.

În cele din urmă, după o jumătate de oră, o ușă s-a deschis și două persoane au ieșit în stradă. “Au spus: “Băieți, hai să facem o înțelegere””, povestește Gleb. “Eu am spus: ‘Despre ce să facem o înțelegere? Acesta este orașul nostru‘.

ADVERTISEMENT

“Așa că am convenit să ne lăsăm în pace unul pe celălalt. Au ieșit să fumeze din când în când”, a mai povestit comandantul Wagner.

Jurnaliștii din Rostov au raportat o situație similară cu multe clădiri guvernamentale din oraș și din împrejurimi. Luptătorii wagnerieni le survolau mai întâi cu drone și apoi le înconjurau. Nimeni nu avea voie să iasă, dar curierii de livrări au fost lăsați să intre cu mâncare.

O revoltă fără explicații

În timp ce toate acestea se întâmplau, Prigojin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării al Rusiei, generalul-locotenent Yunus-bek Evkurov, și cu șeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alexeyev. Liderul Wagner le-a cerut să îi predea pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.

În același timp în care Prigojin se afla în ședința sa, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mișcare. Gleb confirmă informațiile din presă potrivit cărora această coloană era condusă de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care este rar văzut în public.

Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej și se pare că se îndrepta spre Moscova, spune el. Așadar, știa Gleb planul – ce intenționa sau ce plănuia să facă Prigojin? El jură în timp ce spune fără menajamente că nu avea nicio idee. “Am aflat ce se întâmpla de pe Telegram, la fel ca și dumneavoastră”.

Pe parcursul zilei, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov au fost transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinși să vadă locuitori și chiar jurnaliști locali zâmbind aparent și discutând cu unii dintre luptătorii Wagner, care în mod normal sunt foarte rezervați și care le ocupau orașul.

“Erau foștii deținuți”, spune Gleb, referindu-se la numeroșii prizonieri în termen sau condamnați înrolați în Wagner anul trecut. “Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei”.

Pentru luptătorii consacrați precum Gleb, care au fost angajați cu mult timp înainte de războiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clar înțelese. El a declarat că, în primăvară, li s-a spus de către comandamentul superior că oricine va vorbi cu presa va fi “anulat”, adică ucis.

În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi și i s-a spus, fără nicio explicație, că el și unitatea sa ar trebui să se întoarcă acum la baza din Luhansk.

În timp ce se îndreptau înapoi spre cazarmă, urmăreau știrile pe Telegram. Au citit că împotriva lui Prigozhin fuseseră inițiate acuzații penale, apoi retrase, și că urma să se mute în Belarus.

Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi trași la răspundere pentru rolul lor în revoltă din cauza “meritelor lor de luptă”, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov.

Pentru Gleb și unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Luhansk și să aștepte noi ordine.

Gazdele lor, autoritățile așa-numitei Republici Populare Luhansk, militanții separatiști pro-ruși din estul Ucrainei, sunt nerăbdătoare să afle mai multe despre planurile lor de viitor și despre ce se va întâmpla cu echipamentul și muniția lor, spune el.

Când este întrebat de ce nu pleacă din Wagner, Gleb are un răspuns simplu: “Contractul meu nu a expirat încă.”

ADVERTISEMENT