News

Ce implicare a avut Ion Iliescu în Revoluția Română! Ce spun principalii actori despre fostul șef de stat

Ce implicare a avut Ion Iliescu în Revoluția Română! Cum a fost pregătit momentul și de ce Frontul Salvării Naționale a intrat în cele din urmă în politică.
21.12.2021 | 08:03
Ce implicare a avut Ion Iliescu in Revolutia Romana Ce spun principalii actori despre fostul sef de stat
Ce implicare a avut Ion Iliescu în Revoluția Română de la 1989! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Momentul decembrie 1989 a fost pus la punct până la cele mai mici detalii, cel puțin, lucrul acesta este susținut de procurorii care anchetează Dosarul. Printre personajele acuzate s-a aflat și Ion Iliescu, principalul beneficiar al mișcării, omul pe care Frontul Salvării Naționale l-a propulsat până în fruntea țării.

Chiar în timpul Revoluției, Ion Iliescu alături de mai mulți disidenți politici au constituit FSN-ul, o formațiune care nu trebuia să intre în politică inițial, ci doar să asigure bunul mers până la primele alegeri libere. Mirajul puterii a fost însă unul mult prea mare și reprezentanții grupării n-au ezitat o clipă.

ADVERTISEMENT

Ce implicare a avut Ion Iliescu în Revoluția Română de la 1989!

Ion Iliescu a fost recunoscut de toată lumea drept liderul Frontului Salvării Naționale și a acaparat Revoluția Română prin aparițiile la televizor și mesajele pe care le-a transmis oamenilor. A vorbit simplu, pe limba fiecăruia și lucrul acesta l-a făcut, în acele momente, plăcut.

Culmea, un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez a scos la iveală, la ani de zile distanță, că pe 23 decembrie 1989, Ion Iliescu și Silviu Brucan au telefonat de urgență la Moscova. Cei doi au solicitat URSS-ului să trimită un ajutor militar „pentru că singuri nu se pot descurca”.

ADVERTISEMENT

Rușii au transmis că pot să trimită orice fel de ajutor cu excepția intervenției trupelor. A fost un prim moment în care apropierea lui Iliescu de vecinii de la est a ieșit la suprafață. De altfel, solicitarea viitorului președinte a fost confirmată de mai multe personaje cheie.

Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreședinte al Consiliului FSN, generalul Ion Hortopan, fost comandant al Infanteriei și Tancurilor, fostul șef al Direcției de Informații a Armatei, Ștefan Dinu și Ștefan Gușă, Șef al Marelui Stat Major General au fost cei care au recunoscut telefonul și care s-au opus din răsputeri.

ADVERTISEMENT

Ce a făcut Ion Iliescu după Revoluția din 1989

Nu a mai durat mult după ce apele s-au mai limpezit și Ion Iliescu a înțeles momentul politic. A transformat Frontul Salvării Națională în Frontul Democrat al Salvării Naționale și a intrat în primele alegeri pe care le-a câștigat aproape fără drept de apel.

Partidele istorice ale României abia se regrupau și oamenii veniți să ne salveze au fost transformați în bestii cu chip uman. Regelui Mihai nu i s-a permis intrarea în țară și monarhia a rămas doar în sufletele protestatarilor.

ADVERTISEMENT

Presat de evenimentele care au condus la mineriade, Ion Iliescu a înțeles că trebuie să facă destul de repede trecerea de la Perestroika pe care o îmbrățișa către social-democrație. Era mișcarea perfectă într-un moment în care putea chiar să se alinieze spectrului politic occidental de stânga. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat.

La sfârșitul anului 1989, FSN a preluat puterea și a constituit un guvern provizoriu care îl avea ca premier pe Petre Roman. Acesta l-a numit pe Ion Iliescu președinte-interimar până la următoarele alegeri. Pentru că Frontul era, de fapt, eșalonul al doilea al Partidului Comunist Român, nu a mai durat mult până când au izbucnit proteste anti-FSN, proteste stopate prin mineriade.

Ce se întâmplă cu Dosarul Revoluției

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar. Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu erau acuzați de procurorii militari de infracţiuni contra umanităţii. Decizia pronunțată de ICCJ este definitivă.

Instanța a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Aceștia vor fi nevoiți să refacă șirul evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți. Încă din luna mai a acestui an, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019. Vă readucem aminte că în proces au fost citate, atenție, peste 5.000 de părţi civile.

Ce spun personaje importante despre Ion Iliescu

Petre Roman, primul șef al Executivului după 1989 nu a ezitat o clipă și a transmis că nu crede că Ion Iliescu trebuie judecat în Dosarul Revoluției. După ce a făcut istorie cu întrebarea: „credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?”, Emil Constantinescu a precizat despre Revoluție că nu au existat conspirații și nici influențe sovietice.

Ceva mai sever a fost Traian Băsescu. Acesta a transmis că “după fuga lui Ceaușescu în 1989, cei care au preluat puterea au scos armata în stradă și au omorât 1.600 de români”. Iliescu s-a supărat rău de tot și s-a simțit direct lezat de afirmațiile fostului președinte.

A transmis că o asemenea declrație este iresponsabilă și mincinoasă. “Mi-a fost dat să aud multe grosolănii și chiar jigniri din partea domnului Traian Basescu. Dar ceea ce și-a permis să declare pe aeroport, la plecarea sa spre Berlin, este o adevărată ticăloșie”, a explicat Iliescu.

La rândul său, Klaus Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Ion Iliescu și Petre Roman în Dosarul Revoluției. „Nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului”, a zis actualul președinte.

ADVERTISEMENT