News

Rezultate Alegeri Locale 2020. Cum s-a împărţit ţara: câte judeţe au fost câştigate de PSD, PNL, USR. Hartă

28.09.2020 | 08:40
Rezultate Alegeri Locale 2020 Cum sa impartit tara cate judete au fost castigate de PSD PNL USR Harta
Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Rezultate alegeri locale 2020. Românii au ieșit la vot pe 27 septembrie sperând la un viitor mai bun. A fost o zi plină de evenimente!

Gabriela Firea (PSD) a pierdut cireașa de pe tortul alegerilor – Bucureștiul e condus acum de Nicușor Dan. Nicolae Robu a fost învins surprinzător la Timișoara, Marian Oprișan a pierdut președinția Consiliului Județean Vrancea, iar în Deveselu alegerile locale au fost câștigate  de un mort. Se spunea cândva că America e țara tuturor posibilităților – așa o fi! Dar unde mai poți găsi astfel de povești ca-n România?  Un candidat care a murit de Covid în data de 17 septembrie, a fost ales primar 10 zile mai târziu.

ADVERTISEMENT

Prezența la vot la nivel național a fost de 46%. Capitala a trecut un pic peste pragul de acum 4 ani, dar a rămas mult sub media țării. În București au votat aproximativ 37% dintre alegători. Fanatik îți spune cum s-a împărțit România și câte județe au fost câștigate de principalele formațiuni politice.

Rezultate alegeri locale 2020: Câte județe au câștigat PNL, PSD și USR-PLUS

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, cele mai multe reședințe de județ din țară au fost căștigate de PNL(14). Urmează partidul de stânga (PSD) – cu 13 și USR-PLUS – cu 4. UDMR are trei primari, iar un independent susținut de toate partidele maghiare a câștigat la Târgu Mureș.

ADVERTISEMENT

Partidul Ecologist Român s-a impus la Râmnicu Vâlcea prin Mircia Gutău. O alianță formată din PSD, PNȚCD și PPUSL a dat primarul din Maramureș, iar Bistrița și Bacău au fost căștigate de candidați susținuți de PNL și USR PLUS. Vă amintim că în urmă cu 4 ani PSD domina țara și dădea aproape jumătate din primarii judetețelor din România.

Rezultate alegeri locale 2020! La președinția consiliilor județene, PSD are reprezentanți în 20 de județe, PNL – în 17 și UDMR – în patru.

ADVERTISEMENT
Harta – Președinți Consilii Județene. Sursa Foto: Captură romania.europalibera.org

După o zi plină de suspans și răsturnări, Capitala are un nou primar. Conform unui exit-poll CURS-Avangarde, prezentat duminică seară, Nicușor Dan a luat 47,8% din voturile cetățenilor din București, iar Gabriela Firea 38,2%.

”Azi e ziua de naștere a noului București. Am încredere că după numărătoarea voturilor voi fi primarul Capitalei și vă garantez că de la momentul învestirii vom începe construcția noului București. Am încredere că majoritatea colegilor noștri din alianța dreptei vor câștiga primăriile de sector și sunt convins că în Consiliul general și consiliile locale ale sectoarelor o să existe o majoritate a PNL și USR PLUS.” – Nicușor Dan.

Un candidat susținut de PNL și Alianța USR-PLUS a luat și sectoarele 1,2 și 6 din Capitală. Iar la Sectorul 5 lupta, dintre Cristian Băcanu(PNL – USR PLUS) și Cristian Popescu Piedone (Partidul Puterii Umaniste), pare să fie una din cele mai strânse din țară.

ADVERTISEMENT

Rezultate alegeri locale 2020! PSD-ul pierde Bucureștiul după 12 ani

Un alt semn că lucrurile s-au schimbat în țară față de alegerile anterioare este dat de episodul din Vrancea. După mai bine de 20 de ani, Marian Oprișan (PSD) a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea. El a fost învins de candidatul PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma.

„Dacă pică Oprișan, este un semnal mai puternic decât înfrângerea Gabrielei Firea. Gândiți-vă puțin ce înseamnă: Gabriela Firea este venită în PSD de șase ani. Oprișan e fibră! Oprișan înseamnă PSD. Oprișan însemna unul dintre nemuritori din PSD”, a comentat duminică seara Cristian Tudor Popescu, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT