News

Rezultate Alegeri Locale 2020 Iaşi! Mihai Chirica a câștigat un nou mandat de primar. Ce se întâmplă cu Costel Alexe

28.09.2020 | 17:10
Iașiul continu că Mihai Chirica pe post de primar. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mihai Chirica a câștigat un nou mandat de primar la Iași!  De această dată a făcut-o din partea Partidului Național Liberal. Mai mult de atât, liberalii au obținut și șefia CJ Iași.

UPDATE ora 17:07 Rezultate CJ Iași. Potrivit rezultatelor parțiale transmise de Autoritatea Electorală Permanentă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe (PNL), este noul președinte al CJ Iași el obținând 104.656 voturi, reprezentând 37,97% dintre opțiuni.

ADVERTISEMENT

El este urmat de actualul președinte al CJ Iași, Maricel Popa (PSD) – 28,72%, deputatul Marius Bodea (USR-PLUS) – 14,97% și deputatul Petru Movilă (PMP) – 6,37%.

UPDATE ora 16:09. Rezultate Primăria Iași:

  • CHIRICA MIHAI, PNL – 42.01%
  • CHICHIRĂU COSETTE, USR PLUS – 30.31%
  • GAVRILĂ CAMELIA, PSD – 13.04%
ADVERTISEMENT

36.196 de persoane au votat cu Mihai Chirica.

”Timpul vorbelor a trecut. Doua luni de zile ne-ati tot ascultat cu programele electorale pe care vi le-am propus. A venit si vremea faptelor. Multumesc celor care au venit la vot, ca ne-ati votat, ati ales pentru ceea ce noi credem ca e mai bun pentru municipiul Iasi, pentru judetul Iasi, pentru Romania. Trebuie sa va bazati ca ceea ce am promis, ca vrem sa facem se va transforma in fapte. (…) A fost o munca titanica, dar scorurile care s-au inregistrat arata foarte clar ca Iasiul, ca si toate celelalte mari orase ale Romaniei, a ales un alt drum”, a declarat Mihai Chirica.


UPDATE ora 13:07.

Rezultate parțiale Iași:

  • CHIRICA MIHAI, PNL – 42.01%
  • CHICHIRĂU COSETTE, USR PLUS – 30.31%
  • GAVRILĂ CAMELIA, PSD – 13.04%
ADVERTISEMENT

Președinte al Consiliului Județean Iași a fost ales Costel Alexe.

”Mă bucur nespus de mult că ieșenii au răspuns apelului nostru și au arătat că Iașul Liberal este proiectul în care ei cred și se regăsesc! Este un efort de echipă și îi felicit pe toți colegii mei: primari, consilieri, președinți de organizații, aleși locali și simpli membri, care în această perioadă au fost activi și au dus mesajul nostru din casă în casă. Iașul va fi la înălțime, o premieră în istoria județului dar și o responsabilitate extraordinară pentru noi: Iasul Liberal”, a scris, duminică seară, pe Facebook, Costel Alexe.

Potrivit datelor monitorizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la urne s-au prezentat 8.420.741 de români. Prezența la vot a fost de 46,02% la nivel național.

ADVERTISEMENT

În urmă cu patru ani, prezența la vot a fost mai mare cu două procente, de 48,44%.


Au reușit lucrul acesta prin ministrul Mediului, Costel Alexe. De altfel, liberalii par că au dat lovitura după ce au bifat transferul lui Chirica.

Deși multă lumea a blamat mutarea, Chirica nu a avut adversar. Acesta a reușit să-i ia fața fostului său coleg de partid, europarlamentarul PSD, Tudor Ciuhodaru, dar și senatoarei USR-PLUS Cosette Chichirău.

Cum a câștigat Mihai Chirica un nou mandat de primar

Vă reamintim că vechiul și noul primar al Iașiului, Chirică are probleme serioase cu legea. Conform presei locale, edilul a intrat în vizorul Agenției Naționale de Integritate (ANI), după ce fiul lui, Ștefan Chirica, a cumpărat, în 2019, la vârsta de 11 luni, un imobil în valoare de 250.000 de euro.

Printre candidați s-anumprat și deputatul Camelia Gavrilă. Aceasta a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții. A fost viceprimar și inspector general școlar în Iași. Gavrilă a fost acum propunerea PSD pentru funcția de edil.

De asemenea, în perioada 23 iunie – 29 septembrie 2008, aceasta a fost viceprimar al municipiului Iași, iar din 2016 este deputat de Iași.

Așadar, lista candidaților pentru funcția de primar al orașului Iași a cuprins mai multe personalități: Mihai Chirica, edilul în funcție, deputatul Cosette Chichirău (USR-PLUS), deputatul Camelia Gavrilă (PSD), actualul viceprimar Radu Botez (ALDE)

Fostul deputat Sorin Iacoban (Pro România), Dorina Isopescu, decan al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii (PMP), Cătălin Urtoi (Împreună pentru Moldova – ÎPM), Vlad Baba (Partidul Verde – PV), Daniel Apetrei (PNŢCD), Florin Anghel (Partidul Ecologist Român – PER) au fost și ei în luptă.

Cristian Cernescu (Partidul Alternativa Dreaptă – AD), Monica Holicov (Partidul Restart), Ciprian Zamfir (Alianţa pentru Unirea Românilor – AUR) și un independent, Bogdan Zamfir au candidat și ei pentru postul de edil.

Vă readucem aminte că la alegerile locale din iunie 2016, Mihai Chirica a câştigat primăria Iaşi. El a candidat atunci din partea PSD, însă în 2018 a fost exclus din partid de social-democraţi.

Liderul PLUS Dacian Cioloş susţine că, la Iaşi, PNL a luat primari PSD-işti “cu traista”, precizând că Alianţa USR-PLUS nu putea face înţelegere locală cu un PSD “deghizat”.

“PNL a trădat la Iaşi încrederea oamenilor, pentru că a luat primari PSD-işti cu traista. I-a luat la grămadă pe acei primari care caută cu orice preţ să rămână în funcţie nu pentru că au proiecte pentru comunităţile lor, ci pentru că de două-trei mandate s-au obişnuit cu lucrul acesta.

Au impresia că fără ei lumea se dărâmă şi caută cu orice preţ să rămână în funcţie. Aici PNL a căzut în această cursă”, a susţinut Dacian Cioloş

Semnalul victoriei la Iași a fost dat chiar de Rareș Bogdan. Europarlamentarul a făcut un anunț important pe pagina de Facebook. Acesta susține că, pentru PNL, situația la alegerile locale este mult mai bună decât spera.

”Va fi o seară MARE”, a anunțat fostul om de televiziune. În plus, Rareș Bogdan a tras și un semnal de alarmă. ”Nu va opriți pana la 21.00 deloc și PĂZIȚI apoi voturile. E la fel de important”, a precizat în postarea de pe rețeaua de socializare.

”E bine. E foarte, foarte bine in mai multe locuri decât speram. NU va opriți! Va fi o seara MARE. La muncaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. E șansa noastră uriașă sa pregătim Generalele in forța. Mobilizare maxima. Rupem! Nu va opriți pana la 21.00 deloc și PĂZIȚI apoi voturile. E la fel de important”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: