News

Risc de război în Kosovo. Șefa guvernului din Serbia: ”Mă tem de o escaladare”

Premierul sârb Ana Brnabic s-a declarat îngrijorată de faptul că în nordul Kosovo s-a ajuns deja ''în pragul conflictului armat'.
19.12.2022 | 21:45
Risc de razboi in Kosovo Sefa guvernului din Serbia Ma tem de o escaladare
Ana Brnabic avertizează că situația a ajuns în pragul războiului Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit șefei guvernului sârb riscul unei noi escaladări a tensiunilor legate de situaţia minorităţii sârbe din nordul Kosovo este unușl extrem de ridicat.

Șefa guvernului din Serbia se teme de escaladarea situației din nordul Kosovo

”Mă tem de o escaladare. Noi vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar, din nefericire, nu văd să existe vreo stabilitate pentru sârbii din Kosovo”, a spus Ana Brnabic într-un interviu acordat televiziunii publice sârbe RTS, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Șefa guvernului de la Belgrad a acuzat UE şi SUA că ignoră încălcările sistematice ale drepturilor minorităţii sârbe în Kosovo, încălcări care ar fi cauza protestelor şi baricadelor cu care sârbii kosovari blochează în prezent şoselele în nordul Kosovo.

”Sunt profund dezamăgită de modul în care Washingtonul şi Bruxellesul înţeleg democraţia şi drepturile omului’.’

ADVERTISEMENT

Reproșurile Anei Brnabic sunt adresate și misiunii NATO în Kosovo (KFOR) pe care o acuză că nu a împiedicat ”epurarea etnică” în 312 localităţi kosovare care, din anul 1999 și până acum, au rămas fără populaţie sârbă.

În timp ce instituţiile UE se mulţumesc ”să privească în linişte”, toate serviciile de securitate din Serbia consideră că situaţia în Kosovo a ajuns ”în pragul conflictului armat”, a avertizat şefa guvernului sârb.

ADVERTISEMENT

De peste o săptămână, sârbii kosovari blochează drumurile din nordul Kosovo, protestând faţă de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităţilor de la Pristina faţă de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Cele ai recente proteste au fost declanșate de arestarea unui fost ofițer de poliție sâmbătă. Acesta a făcut parte din demisia în masă a sârbilor din cadrul forțelor de poliție luna trecută, după ce Pristina a declarat că le va cere sârbilor să renunțe la plăcuțele de înmatriculare sârbești care datează dinainte de războiul din Kosovo din 1998-1999, care a dus la obținerea independenței.

ADVERTISEMENT
Tags: