News

Risc mare de atentate teroriste la Istanbul, avertisment de la MAE pentru toţi românii. Consulatul german a fost înschis, din cauza ameninţărilor

Cel mai mare oraş din Turcia se află sub risc major de atentate teroriste. MAE a emis o alertă de călătorie la Istanbul pentru cetăţenii români
01.02.2023 | 17:28
Risc mare de atentate teroriste la Istanbul avertisment de la MAE pentru toti romanii Consulatul german a fost inschis din cauza amenintarilor
Consulatul Suediei la Istanbul a fost puternic securizat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri o alertă în care îi informează pe cetăţenii români care locuiesc sau călătoresc în oraşul Istanbul că, în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate, ce vizează lăcaşuri de cult şi reprezentanţe diplomatice, din zonele Beyoglu, Galata, Taksim şi Istiklal, ale unor state membre UE.

Cinci ţări şi-au avertizat cetăţenii în legătură cu risc crescut de atentate la Istanbul

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că în prezent este în vigoare o alertă de călătorie pentru Turcia, la nivelul  “Există factori de risc – evitaţi călătoriile dacă nu sunt necesare”.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministerul transmite cetăţenilor români următoarele recomandări: să respecte cu stricteţe recomandările şi îndrumările autorităţilor locale; să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de insecuritate ridicată; să dea dovadă de maximă prudenţă în această perioadă, evitând locurile aglomerate din spaţiile publice şi de interes turistic  să evite staţionarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află,  să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective.

De asemenea, MAE  le transmite cetăţenilor români care călătoresc în Turcia, în special în oraşul Istanbul, recomandarea de a-şi anunţa prezenţa autorităţilor române, comunicând datele de contact prin intermediul portalului www.econsulat.ro (https://econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza).

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, ministerul de Externe de la berlin a decis tot miercuri să închidă Consulatul german de la Istanbul, din cauza ameninţării sporite de atac terorist. Ministerul german a precizat că decizia de a închide consulatul a fost luată după “evaluarea autorităţilor de securitate” şi i-a îndemnat pe cetăţeni să fie vigilenţi şi să evite mulţimile.

Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, precum şi SUA, deja şi-au avertizat cetăţenii săptămâna trecută în privinţa unui risc crescut de atac în Turcia. SUA şi-au întărit avertismentul luni pentru a include şi Istanbulul.

ADVERTISEMENT

Turcia, în schimb, şi-a avertizat cetăţenii în privinţa unor atacuri în Europa şi SUA.

Tensiunile între Turcia şi unele ţări europene s-au intensificat din cauza unor proteste pe care Ankara le consideră islamofobe sau antiturceşti.

Cel mai recent, politicianul de extremă dreapta danezo-suedez Rasmus Paludan a dat foc unui Coran în faţa unei moschei din Stockholm şi a ameninţat că va face acest lucru în fiecare săptămână până când Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO.

ADVERTISEMENT