News

Turcia, posibilă țintă pentru atacuri teroriste. Alertă de securitate emisă de mai multe ambasade

Situația se complică în Turcia, existând un risc real de atentate teroriste în această țară, lucru transmis de mai multe ambasade.
30.01.2023 | 13:22
Turcia posibila tinta pentru atacuri teroriste Alerta de securitate emisa de mai multe ambasade
Ambulanțe în Istanbul, după atentat. Foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Concret, printre altele, ambasada SUA a emis o alertă de securitate privind posibilitatea unor atacuri teroriste în Turcia. Același lucru l-au făcut și ambasadele Germaniei, Franței și Italiei.

Turcia, posibilă țintă pentru atacuri teroriste

Potrivit Reuters, este al doilea astfel de anunț făcut în ultimele patru zile, după incidentele din Suedia, Olanda și Danemarca, când un militant a ars Coranul și s-a lăudat cu acest lucru.

ADVERTISEMENT

Cele mai probabile ținte ale teroriștilor ar fi bisericile, sinagogile și misiunile diplomatice din Istanbul. Practic, teroriștii ar vrea să se răzbune pe comunitatea non-musulmană din Turcia, inclusiv pe turiști, pentru gestul de a arde Coranul.

În consecință, ambasadele avertizează asupra posibilității unor ”atacuri iminente ca răzbunare din partea teroriştilor”, în special în zonele frecventate de occidentali, cum ar fi cartierele Beyoglu, Galata, Taksim şi Istiklal din Istanbul.

ADVERTISEMENT

Între timp, Turcia și-a avertizat cetățenii că ar putea urma “atacuri islamofobe, xenofobe şi rasiste în SUA şi în Europa. În urmă cu o săptămână, extremistul suedezo-danez Rasmus Paludan, lider al partidului Cauza Dreaptă, a dat foc unui Coran în fața ambasadei Turciei la Stockholm.

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat, în urma acestui gest, că va bloca aderarea la NATO a Suediei, în schimb ar putea accepta ca Finlanda să adere la alianță.

ADVERTISEMENT

”Dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată când noi vom da un mesaj diferit despre Finlanda”, a transmis Erdogan.

”Condamnăm în cei mai puternici termeni posibil atacul josnic asupra cărții noastre sfinte. Permiterea acestui act antiislam care vizează musulmanii și insultă valorile noastre sacre, sub pretextul libertății de exprimare, este complet inacceptabilă”, a reacționat, de asemenea, Ministerul turc de Externe.

ADVERTISEMENT

Suedia a fost blocată în tentativa de a adera la NATO încă din momentul în care solicitase acest lucru, în 2022. Turcia era nemulțumită atunci de modul în care Suedia adăpostește mai mulți lideri kurzi, însă incidentele din ultima perioadă par să fie picătura care a umplut paharul la Ankara.

ADVERTISEMENT