News

RO Vaccinare: „Variola maimuței nu este o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară”. Precizările unui expert în microbiologie

Platforma guvernamentală RO Vaccinare a publicat o serie de precizări privind periculozitatea variolei maimuței, făcute de un expert român care lucrează Universitate din Pittsburgh, SUA.
22.05.2022 | 10:39
RO Vaccinare Variola maimutei nu este o boala care sa ne ingrijoreze din caleafara Precizarile unui expert in microbiologie
Variola maimuței, o boală cu o transmisibilitate redusă/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Microbiologul Cristian Apetrei afirmă că apariția variolei maimuței sau monkeypox în țări din Europa nu este un motiv major de îngrijorare pentru experți, însă a avertizat că populația trebuie să respecte câteva reguli minim de prevenție.

Variola maimuței, o boală cu transmisibilitate redusă

Adevărul este că monkeypox nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară. Au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani, se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2 și că este mult mai puțin patogenă decât variola”, scrie Apetrei.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, el admite că această boală pune anumite probleme, motiv pentru care este necesară o anumită prudență din partea populației.

Da, boala n-are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secreții. Asta înseamnă și saliva sau secrețiile respiratorii din tuse sau strănut! Și cum noi știm că sunt ceva probleme cu comportamentul pe stradă, asta înseamnă că trebuie oarecare prudență”, precizează Cristian Apetrei.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, chiar dacă mortalitatea nu este cea din variolă (de până la 30%), variola maimuței are rate cumulate ale mortalității în ultimele două decenii de circa 3-6%. Partea bună este că această formă de variolă se transmite greu, un individ cu monkeypox putând infecta cu succes 0,32 alți indivizi.

Asta nu exclude posibilitatea apariției unor mici focare, dacă virusul se transmite prin secreții și intră într-o populație susceptibilă cu obiceiuri la risc.

ADVERTISEMENT

Șobolanii reprezintă un factor de risc

Un factor de risc este reprezentat de populația de rozătoare. În pofida numelui bolii, rezervorul natural al virusului sunt rozătoarele, iar riscul apariției bolii la oameni este mai mare acolo unde nu se face deratizarea.

În ce privește temerile unei părți a populației că boala s-ar putea răspândi pe scară largă, microbiologul și imunologul român menționează lista infecțiilor cu cel mai mare potențial pandemic, așa cum a fost stabilită în 2015, listă pe care variola maimuței se regăsește abia pe a șaptea poziție după febra hemoragică de Crimea-Congo, bolile filovirale (i.e., Ebola & Marburg), coronavirusurile emergente înalt patogene relevante pentru om (MERS Co-V & SARS), febra de Lassa, Nipah și Hendra și virusul febrei Văii Rift.

ADVERTISEMENT

Apetrei ironizează teoriile conspirațționiste care au apărut imediat după ce presa a semnalat primele cazuri de variolă a maimuței în Europa.

Cum se face că avem vaccin anti-monkeypox? Aici, va trebui să recunosc: ne-au prins. Cea mai bună dovadă a marii resetări este tocmai asta: când bilgeitz a văzut c-a dat-o-n bară cu SARS-CoV-2, a recurs imediat la planul B, cel pus la cale de pe vremea lui Newton și Jenner. Raționamentul a fost următorul: „nu putem da drumul la variola c-au eradicat-o ăia, dar dăm drumul la monkeypox.”

Pentru asta avem vaccinul pentru smallpox, care va merge mai ceva decât vaccinul Moderna pe Omicron. Realitatea este că n-am avut niciodată un vaccin pentru smallpox. Am folosit varianta lui Jenner (cowpox, care s-a bazat pe virusul de la vacă). Și putem oricând să-l reintroducem în fabricație și eventual să folosim stocurile existente de vaccin”, susține Apetrei.

Oricum, populația care este mai în vârstă și care a fost vaccinată în perioada copilăriei împotriva variolei clasice, boală eradicată deja, este protejată de variola maimuței.

Dr. Cristian Apetrei este profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

ADVERTISEMENT