News

Roboții spun că sunt pregătiți să conducă lumea mai bine decât oamenii. Mesaj transmis la ONU

Roboții umanoizi ”controlați de inteligența artificială” au ”luat cuvântul” în timpul unei conferințe a ONU la Geneva și au vorbit despre cum vor conduce lumea.
07.07.2023 | 21:40
Robotii spun ca sunt pregatiti sa conduca lumea mai bine decat oamenii Mesaj transmis la ONU
Roboții spun că sunt pregătiți să conducă lumea. Foto: .ipvanish.com
ADVERTISEMENT

Roboții în cauză sunt printre cei mai avansați din lume, însă nu sunt cu adevărat Inteligență Artificială, cel puțin nu la nivelul la care speră amatorii de seriale SF. Cert e că acești roboți au fost prezenți la Summitul Global de Inteligenţă Artificială în Slujba Binelui organizat de o instituție a ONU.

Roboții cred că ar putea să conducă lumea mai bine decât oamenii

Practic, un eveniment de PR menit să acomodeze omenirea cu conceptul de Inteligență Artificială. Specialiștii au explicat deja clar că Inteligența Artificială existentă momentan nu a atins singularitatea și nici nu are cum să o facă în viitorul apropiat, dacă o va face vreodată.

ADVERTISEMENT

Touși, roboței simpatici precum Sophia sunt purtați peste tot asemeni circului din Evul Mediu, pentru ca oamenii să se șocheze și să aplaude la auzul veștii că roboții vor ajunge să cucerească lumea. “Câtă tensiune există în această tăcere”, a transmis unul dintre roboți, adresându-se audienței ONU.

Sophia, deja celebrul ”robot” dezvoltat de Hanson Robotics, care e mai degrabă un program limitat, care nicidecum nu a atins singularitatea, a anunțat că “roboţii umanoizi pot să conducă cu un nivel de eficienţă mai mare decât cel al liderilor umani”.

ADVERTISEMENT

“Noi nu avem aceleaşi prejudecăţi sau emoţii care pot uneori să afecteze adoptarea deciziilor şi putem să analizăm cu rapiditate mari cantităţi de date pentru a lua cele mai bune decizii”, a adăugat Sophia. Totodată, Sophia a anunțat că eventuala ”colaborare între oameni și Inteligența Artificială poate să creeze o sinergie eficientă și să permită realizarea unor lucruri mari”.

Având în vedere starea actuală a cercetării și dezvoltării Inteligenței Artificiale, specialiștii estimează cu prudență ca șansele reale ca singularitatea să apară până în 2028 sunt de sub 5%. Cu toate acestea, această estimare se poate schimba pe măsură ce apar noi descoperiri și dezvoltări în domeniul Inteligenței Artificiale.

ADVERTISEMENT

În timp ce futuristul Ray Kurzweil a prezis acum 15 ani că singularitatea – momentul în care abilitățile unui computer depășesc abilitățile creierului uman – va avea loc în anul 2045, alți specialiști cred că acest eveniment poate fi mult mai iminent, însă pare mai degrabă confundarea dorinţelor cu realitatea.

Alan Turing, cel care a dezvoltat conceptul de singularitate acum 80 de ani, era convins că singularitatea va fi atinsă într-o zi, moment în care ”mașinile” vor prelua controlul. ”Ar fi capabili să converseze între ele pentru a-și ascuți inteligența. Prin urmare, la un moment dat, ar trebui să ne așteptăm ca mașinile să preia controlul”, spunea Turing.

ADVERTISEMENT

Deși acel moment pare mai degrabă îndepărtat, ONU și Uniunea Europeană încearcă să prevină acest scenariu și să reglementeze această industriei. Momentan, oamenii de știință și programatorii din SUA au recunoscut că în acest moment regulamentele lipsesc cu desăvârșire și Inteligența Artificială ar putea oricând să preia controlul și să distrugă lumea. Practic, programatorii nu prea știu ce fac și ce consecințe va avea munca lor, însă își asumă acest risc în speranța că vor da viață Inteligenței Artificiale. Un scenariu de tip Victor Frankenstein care ar putea oricând să dea greș într-un mod teribil.

ADVERTISEMENT