News

Român, arestat în Libia. Ministerul Afacerilor Externe, eforturi pentru ”soluţionarea rapidă a situaţiei”

Un cetățean român se află în custodia autorităților libiene, a anunțat vineri MAE. Ministerul face demersuri pentru eliberare
14.04.2023 | 22:20
Roman arestat in Libia Ministerul Afacerilor Externe eforturi pentru solutionarea rapida a situatiei
MAE face demersuri pentru soluționarea situației românului Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că cetăţeanul român, angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission), se află în custodia autorităţilor libiene.

Român, arestat în Libia

Ambasada României în Libia face toate demersurile pentru clarificarea situaţiei românului şi eliberarea sa, a precizat MAE. ”Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgenţă măsuri specifice, în cooperare cu instituţiile partenere, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei cetăţeanului român aflat în custodia autorităţilor libiene, de îndată ce situaţia acestuia a fost cunoscută de autorităţile române.

ADVERTISEMENT

MAE menţionează că, în conformitate cu datele obţinute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) şi al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetăţeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităţilor libiene”, a transmis ministerul, într-un comunicat de presă.

Potrivit MAE, Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autorităţile libiene, precum şi cu reprezentanţii misiunii EUBAM şi Delegaţia UE la Tripoli şi face toate demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei cetăţeanului român şi eliberarea sa.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au reamintit că, în conformitate cu Alerta de călătorie în vigoare pentru Libia, se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

”Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare crescândă în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată – crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere, se recomandă să se evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.”, se arată în avertizarea MAE.

Antena 3 relata că un cetăţean român, fost militar, este dispărut în Libia. El ar fi plecat în 2012 din Ministerul Apărării Naţionale, unde lucra la Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Cetățeanul român este scafandru şi are şi pregătire de paraşutist, iar de circa doi ani lucra în Libia pentru o firmă de pază şi securitate, relatează News.ro.

ADVERTISEMENT