News

Cozi la pașapoarte. Speriați de războiul din Ucraina, românii se gândesc tot mai mult să părăsească ţara: “E bine să fim pregătiţi”

Sunt cozi la sediile direcțiilor de pașapoarte, în contextul amenințării războiului din Ucraina, ce pare tot mai aproape de granițele noastre. Românii iau în calcul să părăsească țara.
03.03.2022 | 16:12
Cozi la pasapoarte Speriati de razboiul din Ucraina romanii se gandesc tot mai mult sa paraseasca tara E bine sa fim pregatiti
Românii se grăbesc să-și facă pașaport de frica războiului din Ucraina / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce războiul din Ucraina avansează, românii par să fie din ce în ce mai îngrijorați pentru o posibilă escaladare a conflictului. Deși autoritățile române au dat asigurări că nu se pune problema unui conflict armat în interiorul granițelor noastre, acest scenariu, de neconceput în urmă cu două săptămâni, pare să prindă contur în mintea oamenilor.

Birourile de eliberare a pașapoartelor din București primesc și cereri fără programare

Joi dimineața, în fața sediului din Plaza România a Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor, circa 25 de persoane așteptau să primească acordul ofițerului de serviciu pentru a putea intra în sala de așteptare.

ADVERTISEMENT

”Cei cu programare să rămână în față, ceilalți să formeze o coadă în stânga intrării”, le spune angajatul de la serviciul pașapoarte. Evident, coada la ”neprogramați” e cam de 3 ori mai lungă decât cealaltă. Printre aceștia sunt și părinți cu copii mici, unii chiar în cărucior. Toți așteaptă, răbdători, să le vină rândul.

Solicitările pentru eliberarea de pașapoarte simple electronice au crescut cu 20-30% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform unor surse citate de FANATIK. Cei de la biroul pașapoarte au reacționat imediat, prelungind programul până la ora 22:00 și ajutând bucureștenii să sară ”peste rând”. Este prima dată, după izbucnirea epidemiei de COVID-19, când cei de la direcția pașapoarte acceptă cereri de eliberare fără programare online.

ADVERTISEMENT

Mamă a doi copii: ”E bine să fim pregătiți”

Cam aceeași poveste o întâlnim și la sediul din Park Lake, doar că acolo sunt deja aproape 100 de persoane. Coada de ”neprogramați” se întinde până spre capătul culoarului care duce la zona comercială. Lucru explicabil prin faptul că aici se fac cereri de eliberarea a pașapoartelor atât pentru București cât și pentru Ilfov.

Mulți din cei prezenți se interesează dacă există vreo taxă de urgență, pentru ca documentele să fie gata mai repede. Acest lucru nu este posibil decât în situații deosebite, cum ar fi o urgență medicală. Rezervarea unor bilete de avion nu reprezintă o situație deosebită, ne explică un angajat al serviciului pașapoarte.

ADVERTISEMENT

Alina a venit cu soțul și cei doi copii, de 8, respectiv 14 ani, pentru a le reînnoi pașapoartele. Ea spune că nu-și face foarte multe probleme legate izbucnirea unui război în România, dar recunoaște că ia în calcul și această variantă.

”Este bine să fim pregătiți, nu se știe cum vor evolua lucrurile. Oricum aș fi venit să le schimb pașapoartele pentru a fi valabile la vară, chestia cu războiul a fost încă un imbold. Ni s-a spus că, din cauza aglomerației, pașapoartele vor fi gata abia în două săptămâni”, a explicat femeia pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

E aproape imposibil să mai faci rezervări la cursele către Spania și Marea Britanie

Este foarte greu ca, în acest moment, să mai prinzi o programare online pentru luna martie. De asemenea, a devenit o problemă și rezervarea unui bilet de avion, mai ales pentru companiile low-cost care zboară în Marea Britanie, Spania sau Italia, destinații preferate de refugiații ucraineni care au intrat în România, în ultima săptămână.

Tot joi, mai multe case de schimb din București au rămas fără euro. În schimb, câteva bănci din România au introdus la schimb Grivna, moneda oficială a Ucrainei. Asta după ce, refugiați ajunși aici s-au plâns că nu au unde să schimbe banii cu care au venit din țara lor.

ADVERTISEMENT
Tags: